Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Drahé respirátory: Vláda okrádá daňové poplatníky, zuří Jurečka. Hamáček zaryl do NKÚ

Autor: ČTK, simao - 
23. března 2021
16:05

Poslanecká sněmovna by měla projednat hodnocení nákupů ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Do vlády se za nákup údajně předražených respirátorů a dalších ochranných pomůcek pustila zostra opozice, Marian Jurečka (KDU-ČSL) mluví o okrádání daňových poplatníků. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) však nákupy hájí.

Podle NKÚ ministerstva zdravotnictví a vnitra dostatečně nespolupracovala při nákupech, což mělo za důsledek chaos a značné rozdíly v cenách i kvalitě koupeného materiálu.

Epidemie covidu-19 v Česku začala loni v březnu. NKÚ prověřil nákupy pomůcek a materiálu ministerstvy zdravotnictví a vnitra od 1. ledna do 31. srpna 2020 za 8,5 miliardy korun. Například ceny respirátorů se při nákupech ministerstev pohybovaly od několika desítek až po stovky korun za kus.

Jurečka: Okrádání daňových poplatníků

S ostrou kritikou dnes vystoupil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Vláda této země jde proti občanům, proti daňovým poplatníkům. Prokazatelně svým způsobem nákupů ochranných pomůcek za poslední rok okrádá daňové poplatníky v ČR. Říkám takovéto silné slovo proto, že lze pochopit ještě dění třeba v prvních dnech v rámci pandemie, ale nelze pochopit to, že vláda, jednotlivé resorty ty chyby možná i záměrně a cíleně opakují i teď 12 měsíců od začátku pandemie. Vidíme to na nákupu antigenních testů pro školy,“ uvedl na tiskovce koalice SPOLU.

Připomněl, že již v dubnu 2020 podával trestní oznámení, aby se prošetřily pochybné nákupy. „Je to 8,5 miliardy korun z peněz daňových poplatníků a já chápu, že tady vláda byla pod tlakem. Ale i ve stavu nouze se musí resorty a ti, kteří stojí v čele těchto resortů, řídit principem řádného hospodáře. Musí prověřovat, od koho nakupují, a hledat dobrý poměr cena–kvalita,“ míní Jurečka, kterého štve, že vláda stále „kašle na domácí dodavatele“.

Exministr Vojtěch: Ceny se měnily o stovky procent

Ministerstva zdravotnictví a vnitra se však brání a uvádějí, že spolupracovala a že nákupy bylo potřeba hlavně provést rychle. „Na českém i světovém trhu byl absolutní nedostatek ochranných pomůcek vyvolaný pandemií covidu-19,“ uvedla v reakci na prověrku mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Ministerstvo i bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvádějí, že za této situace se nepředvídatelně měnily ceny. „Na začátku se ceny často denně měnily o stovky procent,“ řekl České televizi Vojtěch, který ministerstvo vedl od prosince 2017 do září 2020.

Právě ministerstvo zdravotnictví přitom podle zprávy NKÚ mělo pořídit respirátory za cenu až 777 korun za kus.

Hamáček: Respirátory za 777 Kč nejsou od vnitra

„Kdyby se ministerstvo řídilo striktně formalistickými postupy doporučovanými NKÚ, nebylo by s největší pravděpodobností schopné vyřešit v tak krátkém čase kritický nedostatek OOP (osobních ochranných prostředků) na začátku pandemie se všemi důsledky pro zdraví a životy občanů ČR, zejména zdravotníků,“ reagoval na zprávu NKÚ ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Vysoké rozdíly v jednotkových cenách pomůcek se ale podle NKÚ objevovaly i v době, kdy se již situace kolem nákupů ve světě uklidňovala.

„Nejdražší respirátor, dovezený Ministerstvem vnitra z Číny, stál 2.79 USD (61 Kč), respirátory za 777,- nejsou z nákupů Ministerstva vnitra,“ upozornil v úterý Hamáček. „Vnitro nakoupilo na jaře ochranné pomůcky podle zákona, za dobrou cenu a rychle ve srovnání s nákupy jiných zemí. Kontroloři NKÚ odvedli profesionální práci, ale v tehdejší situaci by podle jejich doporučení stát nic nenakoupil,“ je přesvědčený Hamáček.

„NKÚ navíc porovnává nákupy zboží různé kvality, např. papírové roušky, látkové pratelné roušky, roušky z nanovláken atd. Tím vzniká falešný dojem, že v cenách pořízeného zboží byly výrazné rozdíly,“ ohradil se Hamáček v tiskové zprávě.

„Ministerstvo vnitra bylo na jaře 2020 vedeno jednou jedinou snahou – zajistit co nejrychleji co nejkvalitnější ochranné osobní pomůcky, kterých byl po celém světě enormní nedostatek,“ přesvědčuje vicepremiér.

Fiala: Vláda selhává dál

Kritice vládu podrobil i šéf ODS Petr Fiala. „Vláda nezajistila dostatek vakcín, které mohla mít k dispozici. Vláda nezvládla před rokem nákup ochranných pomůcek, ty pomůcky byly předražené a nekvalitní,“ uvedl v úterý ve Sněmovně.

Vláda dle něj selhává opakovaně a není dobře řízena a koordinována. „Když se podíváte do zprávy, tak jedna z výtek NKÚ je, že ministerstva mezi sebou nekomunikovala. A tak je to pořád. Nekoordinovaná opatření, nesmyslné a chaotické informace, vyměňování si informací a návrhu před veřejností ze strany členů vlády, hádky, chaos, to všechno je typické pro tuto vládu. A proto máme tak špatná čísla. Ne proto, že jsme nějaké specifické území, ne proto, že jsou lidé neukáznění, ne proto, že je tu špatná opozice,“ vzkázal Fiala.

Šéf početně nejsilnějšího poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci uvedl, že zatím není shoda na termínu, kdy by poslanci měli zprávu NKÚ o nákupu ochranných pomůcek řešit, věří ale tomu, že debatu dolní komora minimálně otevře tento týden.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kopyto ( 24. března 2021 04:27 )

Vláda okrádá už léta daňové poplatníky už jen tím, že jich je tam jak nas.... nejch....

krapotkin ( 23. března 2021 22:21 )

To zase Jurečka objevil Ameriku. Vlády nedělají nic jiného než že okrádají daňové poplantníky.

brano34 ( 23. března 2021 22:07 )

Hamáček šlápl na nášlapnou minu a dobře ví, že cesta zpět nevede....

zkzkz ( 23. března 2021 21:36 )

zkzkz ( 23. března 2021 21:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa