Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Velké riziko,“ zamítl Hamáček rozšíření Prahy o okresy východ a západ. „Nedává to logiku,“ diví se hejtmanka

Aktualizováno -
23. března 2021
18:26
Autor: ČTK - 
23. března 2021
11:57

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví nevyhověl žádosti o to, aby Praha, Praha-západ a Praha-východ byly považovány za jeden okres pro účely opatření zakazujícího pohyb mezi okresy. Sdělil to dnes na dotaz ČTK. O výjimku požádali v pátek pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Hejtmanka ČTK řekla, že Hamáčkovo rozhodnutí respektuje, byť jí to logiku příliš nedává.

„Podle odborníků by to znamenalo příliš vysoké riziko v době, kdy se trend epidemie obrací a je naděje na rychlé zlepšení,“ uvedl Hamáček. Žádost vznikla po vzoru okresů Brno-město a Brno-venkov, které jsou považovány za jeden.

Jestli to epidemiologové nepodpořili, tak já to za Středočeský kraj akceptuji. Nebudeme to nějak více rozporovat, byť nám to příliš logiku nedává, protože některé ty oblasti jsou propojené víc, než si možná myslíme, a denně přes tu hranici proudí tisíce lidí do práce,“ řekla Pecková ČTK. Připomněla i případy, kdy lidé nemohou na nákup do svého obvyklého obchodu, protože je za hranicí okresu.

Primátor Hřib ve vyjádření uvedl, že propojenost Prahy a jejího okolí je vysoká a lidé stejně intenzivně cestují za prací nebo k lékaři. „Nemyslím si, že riziko významně vzroste, když si Středočech po práci nakoupí v pražském supermarketu, anebo když se Pražan vydá na procházku do lesa těsně za hranici Prahy. Zvláště v případě, když spolu předtím oba strávili osm hodin v práci na jednom místě. Dle mého názoru by tedy tato výjimka epidemickou situaci nezhoršila,“ uvedl primátor. Dodal, že výsledná oblast by byla zhruba stejně velká jako ta brněnská a index PES je v Praze a středních Čechách pod celostátním průměrem.

Kvůli zhoršování epidemické situace vláda od začátku března zpřísnila opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Lidé nesmí přejíždět mezi okresy, vyjma cest do zaměstnání, k lékaři nebo třeba na úřad. Nařízení původně ukládalo také trávit volný čas včetně procházek do přírody v obci, kabinet nedávno opatření upravil a volný čas lze trávit v celém okresu.

Vláda k pokračování opatření potřebuje nouzový stav, o jehož prodloužení i po 28. březnu požádala poslance. Opatření nyní platí právě do konce nouzového stavu. Pokud bude stav nouze platit dál, bude ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhovat vládě, aby přísná pravidla účinkovala minimálně do konce Velikonoc. Velikonoční pondělí bude letos 5. dubna.

Video  Hamáček o zásazích policie proti lidem bez roušek a respirátorů: Plně za policisty stojím  - Blesk Zprávy / ČTK, reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 23. března 2021 18:55 )

6 dávek, nějak se nemohu na klávesnici trefit

Covid_19 ( 23. března 2021 18:54 )

kamarád z Horoměřic jen kroutí hlavou, kdo takovou věc vymyslel

Covid_19 ( 23. března 2021 18:50 )

to je šaškárna, z naší bytovky víc než půlka pracuje v Praze a máme na to papír, mohu jet na nákup v rámci okresu do Čestlic, ale do Letňan nesmím, takže se projedu...

Covid_19 ( 23. března 2021 18:48 )

poděkujte Babišovi, šetřili na vakcínách, mohli objednat víc, i po krácení by jich bylo víc, také se postaral o zkrácení objednávek od Pfizeru, když prosadil 6 dívek z jedné lahvičky....

ViR001 ( 23. března 2021 15:59 )

Jojo, a takhle my si tady žijeme . Že do té Prahy a zpět jezdí denně za prací ze středních Čech (tedy zejména z okresů PV a PZ) cca čvrt milionu lidí je v pohodě, protože virus ví, že jedou makat, a nechá je být. Že například Holubice (severně od Prahy) spadají pod Úřad s rozšířenou působností Černošice (jižně od Prahy), který má ovšem např. registrační oddělení živnostenského úřadu v Podskalské ul. v Praze 2., tedy podle s. Hamáčka v jiném okrese, kam se smí jen na výjimku, to je také brnkačka. A když jste náhodou třeba z Libčic n./Vlt. a potřebujete něco v Jílovém, nemůžete jet přímou cestou přes Prahu, ale musíte ji hezky objet. Možná by neškodilo, podívat se na mapu a do historie. snasi na tyto schválnosti lidé vzpomenou u voleb. (Jinak je paní hejtmanka trochu naivní, když u pna ministra očekává logiku. jde jen a pouze o politikaření...)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa