Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz cest na chaty a chalupy v jiném okrese? Právnička: Vláda to musí řádně odůvodnit

Aktualizováno -
23. března 2021
11:23
Autor: Nikola Forejtová - 
23. března 2021
05:02

Smůlu má ten, kdo si na tento nebo prodloužený velikonoční víkend plánoval, že si vyrazí vyčistit hlavu na chalupu v jiném okrese. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) trvají na tom, že to není možné - nic na tom nezměnilo ani pondělní jednání vlády. Zaklínají se omezením mobility a jsou neoblomní k dotazům na to, jak může k šíření viru přispět člověk na vlastním pozemku mezi záhony. Blesk Zprávy se na to konto ptaly právničky, zdali může vláda zasahovat i do využívání našeho majetku. Odpověď? Není jednoznačná. 

Česká republika má podle vládních představ fungovat v nouzovém stavu až do 27. dubna. A stále platné je i omezení cest mezi okresy, které podle původních proklamací mělo skončit v neděli 21. března. Jedinou výraznější výjimku má dosud Brno, kde se okresy Brno-město a Brno-venkov berou jako jeden.

Řada Čechů musí tak zůstávat ve svých bytech ve městech, jakkoli by jinak vyrazili na chaty a chalupy a mohli se i venku nadechnout čerstvého vzduchu bez roušek či respirátorů. Jen na začátku okresní uzávěry se mohli Češi rozhodnout, zda-li budou pobývat ve městě nebo ve své rekreační nemovitosti.

„Pokud se týká cesty na vlastní nemovitost, pakliže je tato nemovitost v oblasti toho okresu, potom tam žádný problém není,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kdy je možné i přes opatření vyrazit na svou chalupu.

Pakliže ale máte chatu zcela mimo svůj okres, nastává problém. „Co se tedy týče nařízeného omezení využívat rekreační objekt v soukromém vlastnictví, s účinností od 22. 3. 2021 platí, že pokud osoba hodlá pobývat po dobu omezujících opatření ve svém rekreačním objektu, který se nachází mimo okres jejího trvalého pobytu nebo bydliště, musí se tam nacházet nejpozději v den účinnosti nového omezení,“ tlumočí Blesk Zprávám nařízení právnička Petra Fialová z advokátní kanceláře Fialová. Jinak řečeno - kdo na chalupě v jiném okrese už není, legálně se tam nyní nedostane.

Video  Ještě měsíc nouzového stavu, žádá vláda Sněmovnu. Hamáček děkoval Čechům za dodržování opatření  - ČTK
Video se připravuje ...

Návraty z chat a chalup možné jsou

Nařízení o tom, že musíte v rekreačním objektu strávit celou dobu uzávěry, platilo původně i během oněch tří týdnů. Nyní Blatný dodal, že pokud se chtějí lidé vrátit do svého trvalého bydliště, tak samozřejmě mohou. „Jestliže se jedná o přesun zpátky do místa bydliště, potom se člověk prokáže třeba občanským průkazem a podobně a toto je umožněno,“ uvedl na tiskové konferenci s tím, že se ale na chalupu nesmí vracet.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doplnil, že platí, že kdokoliv se může rozhodnout svůj pobyt zde přerušit a vrátit se domů. 

Právnička: Vláda to musí řádně zdůvodňovat

Blesk Zprávy se zeptaly právničky Petry Fialové, jestli může vláda „zakazovat“ lidem využívání jejich majetku. 

„Celá tato situace je, a to nejen v České republice, nová. Jsou významně omezována naše práva a svobody zaručená Ústavou a Listinou základních práv a svobod, a to za účelem zastavení dalšího šíření viru. Nouzový stav však není možné vnímat jako „vypnutí práva” a možnost neomezených zásahů do lidských práv a svobod. Vláda své kroky musí vždy dostatečně zdůvodňovat,“ uvedla Fialová.

Video  Blatný: Okresy zůstanou zavřené. A promluvil o nových výjimkách  - ČTK
Video se připravuje ...

Co se týče zdůvodnění, podle Blatného je zákaz cestování mezi okresy způsobem, jak drasticky omezit mobilitu obyvatel a tím i zamezí šíření koronaviru, kvůli kterému máme k pondělí 22. března v nemocnicích okolo osmi tisíc hospitalizovaných. 

„Je to výjimka, která by vedla k tomu, že by řada lidí se začala, a bylo by to logické, mezi okresy pohybovat. A já jsem se snažil, jakkoliv vím, že je to nepříjemné, tak jsem se snažil vysvětlit, že zatím je ještě potřeba udržet ten mezikrajový nebo meziokresní pohyb naprosto minimální, protože nejsme v takové situaci, že bychom si mohli dovolit nějaké větší změny. Je mi to nesmírně líto, ale čím více společně nyní ta opatření dodržíme, tím kratší, věřím, že budou,“ dodal Blatný k tématu chalup a chat. 

Fialová zmínila podobnost s obchody

Právnička zmínila, že volný pohyb osob může být při řešení krizové situace omezen právě jen v době nouzového stavu, jak ostatně zdůrazňuje vláda i experti. V případě, že by ale dle mínění soudu vláda své opatření dostatečně neodůvodnila, mohla by být později napadena. Omezené využívání chat a chalup v jiných okresech je pak jen důsledkem opatření o omezení volného pohybu.

„Jedním z hlavních milníků byl nález Ústavního soudu dne 22. 2. 2021, kterým bylo vyhověno ústavní stížnosti senátorů a došlo k zrušení části usnesení vlády o přijetí krizových opatření ze dne 28. 1. 2021, kterými byl (až na výjimky) zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Podle Ústavního soudu vláda v napadených usneseních ani při jejich přijímání nevysvětlila, proč přikročila k zákazu u některých provozoven a proč jiné měly ze zákazu výjimku. Přestože uzavření části obchodů a provozoven bylo označeno za diskriminační a protiústavní, tyto otevřít i po nálezu Ústavního soudu nemohly,“ připomíná expertka.

Obhlídka škod jako povolená cesta?

Podle Fialové je tak sice možné, aby se občan obrátil na soud, otázkou však zůstává, nakolik bude dané soudní řízení úspěšné a jaké bude mít dopady. Ostatně už jsme se během pandemie setkali i s případem, kdy student pražského gymnázia zažaloval svou školu, kvůli distanční výuce a spor v první instanci vyhrál.

Video  Hamáček: Rozvolníme, až vyprázdníme špitály. Hřib vládě vytkl ztrátu důvěry  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Nicméně jsou případy, kdy na chatu v jiném okrese vycestovat přeci jen můžete. Například pokud se dozvíte o krádeži. „Pokud se osoba dozví o pojistné události vzniklé v rekreačním objektu, na tyto situace se sice výjimka v opatření vlády výslovně nevztahuje, nicméně v závažných případech lze z těchto důvodů svůj okres opustit. Pokud je účelem ochrana vlastního života či majetku, pak opuštění okresu není porušením povinnosti krizového opatření. Lze očekávat, že při  případné policejní kontrole bude vyžadováno prokázat existenci havarijní či jiné závažné události,“ uzavřela Fialová.

Dodejme ještě, že pokud na chalupě už jste, vláda doporučuje nashromáždit si dostatek zásob, abyste nemuseli často nakupovat. Nicméně nákup v okolí chalupy, pokud tam trávíte nouzový stav, možný je. 

Rakušan: Na chalupu s negativním testem

Téma chat a chalup rezonovalo i úterní Sněmovnou. Zatímco některá opatření byla účinná, jiná opatření vlády vnitřní logiku nedávají, uvedl na tiskovce Vít Rakušan (STAN), který je pro umožnění cest mimo okres lidem na jejich vlastní rekreační nemovitosti.

„My skutečně nerozumíme tomu, proč by rodina s dětmi nebo starší lidé nemohli sednout do svého auta, policistům na hranici okresu prokázat, že jedou na vlastní rekreační nemovitost, tam vystoupit, trávit tam čas a chovat se stejně zodpovědně, jako by se chovali v místě svého trvalého pobytu. Věřte, že toto by psychické i fyzické pohodě lidí v ČR výrazně pomohlo a toto omezení opravdu žádný zásadní smysl nemá,“ postěžoval si Rakušan.

Navrhl přitom kompromisní řešení – aby se lidé při cestě na chatu či chalupu mimo okres svého bydliště prokázali platným antigenním testem, že nešíří nákazu nikam dál.  

mandat ( 10. dubna 2021 12:37 )

EU uz rozhodlo, ze cela Evropa bude izolovana a zavrena do konce roku, musi se znicit ten zbytek firem a podnikatelu, to je duvod teto sikany.Zastrasovat lidi, kontrolovat je,nahnat je jak stado k ockovani, registrovat vsechny, dat do systemu a pozorovat a kontrolovat,co delaji,kam cestuji, co nakupuji atd.

revengeboy ( 25. března 2021 06:40 )

A proto "zvýrazňuješ" každý druhý slovo, ty troubo?

e.lesanova ( 23. března 2021 17:06 )

"Právničce" nestačí jako zdůvodnění zákazu přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci a obrovský počet mrtvých??? Asi by měla vrátit diplom

krtek. ( 23. března 2021 11:54 )

přidal bych k tomu i nahradu penale slozenek co nemohu zaplatit protoze je mam v kastliku 100km daleko

revengeboy ( 23. března 2021 11:21 )

Opravdu je nutné psát velkými písmeny každé druhé slovo? Myslíš, že je to pak zajímavější?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa