Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Slučte Prahu s okresy Praha-východ a Praha-západ, razí Hřib a Pecková kvůli nákupům i přírodě

Aktualizováno -
21. března 2021
14:50
Autor: ČTK - 
21. března 2021
11:55

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) požádali vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby pro účely opatření zakazujícího pohyb mezi okresy byly Praha, Praha-východ a Praha-západ považovány za jeden okres. Hřib to v neděli řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. Podle Hamáčka o tom lze diskutovat, znamenalo by to ale další mísení obyvatel.

Hřib s Peckovou Hamáčka v pátek večer požádali o to, aby byly pro tento účel považovány za jeden okres Praha, Praha-západ a Praha-východ, tedy spolu s hlavním městem i dva okresy spadající do Středočeského kraje. „Ti lidé stejně jezdí do Prahy pracovat,“ řekl Hřib. Žádost vznikla po vzoru okresů Brno-město a Brno-venkov, které jsou též považovány za jeden.

„Pražané se tísní na několika málo kouscích přírody“

Primátor Hřib také poznamenal, že lidé podle současných pravidel nesmí nakupovat v jiném okrese, i když tam jezdí za prací. Kromě toho by podle něj obyvatelé hlavního města uvítali možnost vyrazit do přírody za hranice obce. „Pražané se tísní na několika málo kouscích přírody, co v Praze máme. Myslím si, že vyrazit do prázdného lesa v okrese Praha-západ nebo Praha-východ by neměl být takový problém,“ řekl k žádosti, kterou podali spolu s hejtmankou Peckovou.

Hamáček uvedl, že mluvit o úpravě lze, ale znamenalo by to další mísení obyvatel. Pokud lidé vydrželi doteď, tak se domnívá, že ještě chvíli vydrží. „Teď už bych to neměnil,“ poznamenal.

„Zatím nemám žádnou jednoznačnou reakci. Předpokládám, že to vyřídí písemně příští týden. S ohledem na to, že výsledná rozloha by byla téměř stejná jako součet rozlohy okresů Brno-město a Brno-venkov, myslím, že by s tím neměl být problém,“ uvedl po debatě Zdeněk Hřib pro Blesk Zprávy.

Zda propojení dvou sousedních okresů s Prahou přeci jen nepovolit, to zvažuje podle informací Blesk Zpráv přeci jen i Hamáček. Sám v debatě na Primě poznamenal, že bydlí na Praze-východ a nemůže podle stávajících pravidel nakoupit v Globusu v Čakovicích.

Kvůli zhoršování epidemické situace vláda od začátku března zpřísnila opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Lidé nesmí přejíždět mezi okresy, vyjma cest do zaměstnání, k lékaři nebo třeba na úřad. Nařízení původně ukládalo také trávit volný čas včetně procházek do přírody v obci, tento týden kabinet opatření upravil a volný čas lze trávit v celém okresu.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

ingmarie ( 21. března 2021 18:04 )

Jen to nechte jak to je .!

Covid_19 ( 21. března 2021 17:03 )

od pondělí to je povolené po okrese, třeba Jindřichův Hradec je větší než Praha, Praha-východ a Praha-západ dohromady

dostojevskij ( 21. března 2021 15:45 )

To nevymyslíš. A M. Benda MU může dělat poradce.

miro 49 ( 21. března 2021 14:49 )

Potom tedy udělejte další podobné okresy, jako Morava, Východní Čechy a Západní Čechy.

Covid_19 ( 21. března 2021 14:10 )

tak si tam dejte zase Jančíka, ten ji zná dobře...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa