Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec nepříjemnému „dloubání“ v nose. Nové kloktací testy na covid-19 přiveze kurýr ke dveřím

Autor: veef - 
20. ledna 2021
05:50

V Praze a v jejím blízkém okolí se dají objednat kloktací testy na koronavirus, které vyvinuli vědci z olomoucké univerzity pod vedením Mariána Hajdúcha. Odpadá tak nepříjemné šťourání tyčinkou v nose, navíc člověk ani nemusí nikam chodit - testovací sadu si lze objednat na internetu, vzorek pak do laboratoře odveze kurýr. Laboratoř následně postupuje totožně jako v případě PCR testu.

Složité objednávání a následná nutnost dostavit se k testování na covid-19 by mohla vyřešit nová domácí testovací sada Gargtest. Tu vyvinul tým vědců pod vedením Mariána Hajdúcha, ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Gargtesty, které biologický materiál sbírají pomocí kloktání, vědci v první řadě vyvinuli pro onkologické pacienty, kteří mají po léčbě přecitlivělou sliznici. Nyní je mohou využívat i běžní občané.

Objednání po internetu

Testovací sadu lze pohodlně objednat na internetu, kurýr ji přiveze a po samosběru zase odveze do testovací laboratoře. „Postup při samosběru je velmi jednoduchý. Unikátní na tom je především to, že pacientovi si stačí vykloktat pitnou vodou z kohoutku. Vodu si odměří do 10mililitrové odměrky, která je součástí balení, poté si vykloktá dutinu ústní a hltan, obsah pak už jen vyplivne do transportní zkumavky,“ vysvětluje postup odběru Marián Hajdúch. „Ve zkumavce je navíc stabilizační prášek, který umožňuje transport odebraného biologického materiálu při běžných teplotách a vydrží nepoškozen více než 10 dní,“ dodal Hajdúch.

Nové testy na covid-19. Stačí si vykloktat - a je hotovo. Nové testy na covid-19. Stačí si vykloktat - a je hotovo. | Chromozoom

V samotných laboratořích se pak vzorek testuje stejně jako v případě PCR testu. „Tyto testy nejsou žádnou novou metodou, akorát že se k odebrání vzorku z nosohltanu místo tyčinky používá kloktání. Díky těmto testům navíc odpadá potřeba zdravotnického personálu, ochranných pomůcek atd.,“ doplňuje Hajdúch.

Dostupné jsou pouze v Praze

Testy jsou zatím k dispozici pouze v hlavním městě. Zákazníkům je distribuuje společnost Chromozoom ve spolupráci s kurýrní službou DoDo. „Zájem o testování roste každým týdnem. V současné době odbavujeme desítky zákazníků denně jen na území Prahy. V případě zájmu jsme schopni obsloužit až 1 000 testovaných osob denně. Testování v blízké době budeme zajišťovat i o víkendech a svátcích,“ sdělil Blesku Lukáš Pekárek, ředitel společnosti Chromozoom.

Pekárek také připustil, že by se testy mohly objevit v kamenných lékárnách. „V současné době se jedná o nejvíce komfortní řešení testování populace a zákazníci se nevystavují riziku nákazy ve frontě na odběrovém místě. Samotnou odběrovou sadu je možné nabízet i v síti lékáren, ale je třeba zajistit následný odběr vzorku a laboratorní test. Z mého pohledu toto řešení nedává valný smysl - vhodnější by bylo tímto způsobem testovat přímo na odběrových místech, ovšem tam je problém s pokrytím ceny z veřejného zdravotního pojištění,“ domnívá se.

Očekává se zájem velkých firem

O samoodběr mají v současné chvíli největší zájem jednotlivci, podle Pekárka se to v nejbližší době ale změní. „Nyní jednáme hned s několika většími firmami o pravidelném testování jejich zaměstnanců. Předpokládám, že korporátní klientela brzy v počtech testovaných osob převýší fyzické osoby,“ řekl Pekárek.

Testy pro samoplátce stojí 1 754 korun. V ceně dostanou pacienti i potvrzení o negativním výsledku, který je třeba například k vycestování. Zdravotní pojišťovny zatím neplánují tyto testy proplácet. „Na základě rozhodnutí vlády je zajištěno plně hrazené antigenní testování. O úhradě této formy testu proto neuvažujeme,“ uzavřel mluvčí VZP Milan Řepka.

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

raskal ( 20. ledna 2021 10:56 )

VZP, přece nebudeme platit to, co je pro lidi snadnější a bezbolestné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa