Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Zanzibar jako Babišová, nebo Maledivy? Češi skupují letenky do exotických rájů

Autor: ČTK, simao - 
18. ledna 2021
12:54

Zanzibar. Maledivy, Emiráty nebo třeba Dominikánská republika a Mexiko. Někteří Češi i během pandemie covid-19 a také současné české, restrikcemi sešněrované zimy, hledají cesty, jak se vydat za tepltem. Zprostředkovatelé dovolených a prodejci letenek přitom očekávají, že cestovní ruch letos ožije. Naději spatřují hlavně v očkování. Zájem především o exotiku mají lidé už nyní.

Brněnská společnost Student Agency předpokládá, že se letošní tržby z prodeje dovolenkových pobytů dostanou na 60 až 65 procent objemu roku 2019. V tiskové zprávě to uvedl její mluvčí Aleš Ondrůj.

„Portál Letuška.cz už nyní eviduje do nejoblíbenějších míst přes 1300 prodaných letenek,“ řekl ČTK jeho ředitel Josef Trejbal.

Očekávání spjatá s létem i podzimem

Společnost Kiwi.com, která prodává letenky, očekává, že lidé budou mít letos chuť cestovat. Již dříve v tiskové zprávě uvedla, že je zájem o Londýn, Barcelonu, Málagu a přibývají rezervace i na Tenerife. Evropské destinace tvoří 84 procent rezervovaných letenek. Asie zatím tvoří 5,5 procenta, Amerika 6,5.

Student Agency předpokládá, že začátek hlavní sezony nákupu dovolených bude v dubnu a že bude pokračovat i na podzim, kdy díky očkování nenastane další vlna koronavirové pandemie. Zájem bude podle firmy především o last minute zájezdy.

„Klienti počítají s tím, že letos v létě pojedou na dovolenou a plánují ji. Proti loňskému roku se v situaci už více orientují. Se samotnou rezervací ale budou vyčkávat na last minute nabídky tak, aby co nejvíce předešli rizikům změn či rušení v souvislosti s covid-19,“ řekl Ondrůj. Dodal, že lidé také doufají ve zlepšení situace díky očkování a menší potřebě testování. Povinnost testů totiž stále bývá největší překážkou při volbě destinace.

Klienti nakupují později

Podle Ondrůje nákupy dovolených v roce 2021 charakterizuje to, že lidé dávají přednost zemím, které nabízejí jednoduché vstupní podmínky a pravidla pro postup v případě nákazy, zákazníci preferují také zájezdy s nízkou zálohou a storno poplatky.

Změnily se i trendy u prodeje letenek. Cestující je dříve kupovali zhruba tři měsíce před odletem, nyní je to jeden až dva týdny. Častěji si k nim také pořizují pojištění.

Také firma Kiwi.com, která prodává letenky, zaznamenává zvýšený zájem o lety na poslední chvíli.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil.  - Blesk
Video se připravuje ...

Na Zanzibar, do Dubaje i Mexika

Největší zájem je nyní o letenky do exotických destinací, které umožňují relativně bezproblémové strávení dovolené. Jsou to zejména Maledivy, Zanzibar, Dubaj, Mexiko či Dominikánská republika.

Podobné destinace v hledáčku klientů zaznamenal portál Letuška.cz. „Na Zanzibar v lednu a únoru odletí 470 cestujících, loni to bylo 455. Do Dubaje je na nadcházející období do konce února prodáno 520 letenek, na Maledivy poletí 400 lidí. S nadějí a optimismem vyhlížíme dobu, kdy bude očkování na covid-19 dostupné a od léta očekáváme strmý růst zájmu o letenky,“ uvedl Trejbal.

Na Zanzibaru loni v únoru před propuknutím 1. vlny pandemie v Česku byla i manželka premiéra Andreje Babiše (ANO) Monika s dcerou Vivien.

Monika Babišová i s dcerou Vivien na Zanzibaru (4. 2. 2020) Monika Babišová i s dcerou Vivien na Zanzibaru (4. 2. 2020) | Instagram Moniky Babišové

viho ( 18. ledna 2021 23:10 )

Možná si kupují tzv. lety nikam, ty by se daly v podstatě považovat za zpáteční. Tedy pokud nepoletí Boeingem 737, který se zrovna rozhodne pro vertikální let místo obvyklého horizontálního, jako se to stalo už několikrát, naposledy Sriwijaya Air let 182.

krapotkin ( 18. ledna 2021 21:22 )

Kupují si také zpáteční letenky nebo jen ty jednosměrné, protože se do tohoto koncentráku nemíní vrátit ?

Jelimanek ( 18. ledna 2021 16:45 )

Mouřenínští loverboys se již nemohou dočkat

santikxauz ( 18. ledna 2021 16:27 )

Babišová by měla ukázat dobré srdce a vypomáhat v nemocnici.

viho ( 18. ledna 2021 14:18 )

Cestovky se snaží oblbnout lidi a vytáhnout z nich peníze. Kdo by si za současné situace kupoval třeba letenku do Londýna, když se tam vůbec nesmí? Očkování je nedostupné, nikdo neví jestli funguje a jaká varianta koronaviru bude v létě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa