Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Na Karvinsko jste se vykašlali,“ schytala to vláda. Dusno bylo i kvůli školákům

Aktualizováno -
9. července 2020
17:10
Autor: ČTK, trm - 
9. července 2020
10:59

Situace kolem koronaviru na Karvinsku se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) uklidňuje. Nákaza se tam nekontrolovaně nešířila, řekl ministr poslancům na čtvrteční mimořádné schůzi. Covidem-19 onemocněli na Karvinsku hlavně pracovníci dolů OKD a členové jejich rodin. Opozice ve Sněmovně neprosadila výzvu vládě, aby bylo možné provádět až 30 000 testů denně na koronavirus, ani žádný z dalších svých návrhů. Ministr zdravonictví v průběhu debaty neuměl říct, co přesně se bude dít ve školách na podzim, ministr školství Robert Plaga (za ANO) chyběl, a tak bylo o další porci kritiky postaráno.

„Drtivá většina pozitivně zachycených jsou horníci nebo blízké kontakty,“ uvedl Vojtěch. Podle něho nejde o komunitní šíření nákazy. „Očekáváme s epidemiology, že se bude situace zlepšovat,“ podotkl Vojtěch. Klesající trend je podle něho jednoznačný.

Dřívější nárůst počtu pozitivně testovaných lidí byl dán podle Vojtěcha plošným testováním. Zdůraznil, že drtivá většina z nich neměla příznaky. Měření teploty, které státní společnost OKD zavedla, je proto nezachytilo.

„Zdravotní systém není ochromen, hrozba pro širší populaci není tak výrazná, jako byla v době začátku první vlny,“ uvedl Vojtěch. Pokud by se situace zhoršovala, nevyloučil zpřísnění protikoronavirových opatření. Nyní ale podle něho nic takového nehrozí. Zavírat region s 260 000 obyvatel by podle ministra nebylo adekvátní.

Někteří poslanci postup státu kritizovali. Lidovec Jan Bartošek připomněl prohlášení starostů z Karvinska, kteří vinu za situaci s nákazou připsali vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. „Opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná,“ podotkl také bývalý starosta Karviné, nynější místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD). Rovněž podle Pirátky Olgy Richterové byla reakce státu „neuvěřitelně pomalá“.

„Z toho, že máme lokální ohnisko nákazy, nelze dělat fatální závěry o selhání systému,“ ohradil se vůči výtkám Vojtěch. Obecně uvedl, že virus v Česku stále je a zjevně neustupuje. S ohnisky nákazy je nutné podle ministra počítat i do budoucna. Například představa, že díky chytré karanténě nemoc zmizí, je nepochopení věci, podotkl ministr. Takzvaná chytrá karanténa má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem a ohnisek nemoci.

„Opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná,“ podotkl bývalý starosta Karviné, nynější místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD).

Janda (ODS): Testování začalo pozdě, na výsledky se čekalo dlouho

„Vláda se na Karvinsko a potažmo celý Moravskoslezský kraj vykašlala,“ prohlásil Jakub Janda (ODS). Testování podle něho začalo pozdě a v malém rozsahu, na výsledky se čeká dlouho, pozdě se zavřely i doly.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukázala na to, že se málo testuje. Testů laboratoře dělají kolem 4 tisíc za den. Takzvaná Chytrá karanténa podle ní selhala. „Má to líbivý název, ale ve skutečnosti se jedná o klamavou reklamu a připomínám, že ta je zákonem zakázána. Takže bychom ji měli spíše přejmenovat , a to chytrá z názvu vyjmout. Neříkám, že musíme rovnou říkat blbá karanténa, ale ve finále by se to možná chytlo lépe,“ řekla Pekarová Adamová

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

frantacizek ( 9. července 2020 21:27 )

Pekarová "přejmenovat chytrou karantenu na blbou"
masivní testování je základ, přátelé, pak až se můžete spoléhat na slepé mapy.

Vaclav Trefil ( 9. července 2020 21:21 )

Na Karvinsku se měli v první řadě starat starostově. Vláda nebude řešit kazdou vesnici. Nevymlouvejte se na Babiše, to fakt musí řešit místní samosprávy.

panda82 ( 9. července 2020 20:39 )

co jste dělali vy jako opozice, zalezli v koutě a teď si otevíráte držku, jak mohli pomáhat vojáci, mohli jste vylézti i vy, ale vykašlali jste se na to, jste líná verbeš, doufám, že voliči sledovali co kdo dělal, jestli přiložil ruku k dílu nebo klapal pyskem

pindal ( 9. července 2020 20:12 )

Mě to je jasný,opozici nebrat.To ví každý normální Čech.

ingmarie ( 9. července 2020 20:03 )

Vy jste Asi manžel rudé Kabrhelové , to vše vysvětluje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa