Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Eva Holubová spřáhla síly s TOP 09. Řeší „stravenky“ na kulturu i peníze pro umělce

Autor: ČTK, simao - 
23. dubna 2020
15:43

Finanční podpora umělců, jasný harmonogram otevírání kulturních institucí či přesun financí z propagace v zahraničí na domácí tvorbu patří mezi devatero opatření, která dnes TOP 09 představila na záchranu kultury v období koronavirové krize. Strana zároveň žádá, aby se státní podpora více vztahovala i na ty instituce, které nejsou dotovány státem. Návrh opatření dnes zašle ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

„Náš návrh obsahuje devět konkrétních věcí. Jednou z nich je třeba to, abychom umožnili změnou daňového systému lepší mecenášství ze strany sponzorů, aby bylo daňově výhodné. Také můžeme dát lidem přímo podporu 200 korun, ať si sami určí, za co ji chtějí utratit v oblasti kultury. Může to být koupě vstupenky nebo knížky. Tím bychom dostali dvě miliardy korun přímé podpory kultuře,“ řekla ČTK předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Hlavní také je, abychom už konkrétně věděli, kdy se budou moci otevřít kulturní zařízení,“ dodala.

„Sedět v karanténě nebaví zřejmě nikoho. Proto navrhujeme, aby každý jako menší ,bolestné′ získal 200 korun na kulturu podle svého uvážení. Takovou kulturní stravenku, kterou můžete utratit za kino, divadlo nebo knížku. Kulturní průmysl je v mnoha ohledech stejný jako kterýkoli jiný – zaměstnává lidi, vytváří hodnoty. Je proto v zájmu nás všech, aby ho krize nepřipravila o ,zákazníky′. Kulturní poukázka pomůže průmysl nastartovat, a navíc každému dává možnost podpořit odvětví, které je mu nejbližší,“ uvedla TOP 09.

Holubová: Politici se o nás nezajímají

TOP 09 dále navrhuje sjednocení nejnižší možné sazby DPH na kulturu či navýšení fondů galerií a knihoven na nákupy nových děl. Kulturu by měly podpořit kromě státu a mecenášů také samotná města a obce. Zavedení opatření podpořila také herečka Eva Holubová a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Holubová podporovala Topku i před eurovolbami.

Nyní ji představili na tiskovce jako vzácného hosta. „Ano, voličku TOP 09. Já a Bydžovská jsme Topkařky, takže jsem tady správně,“ uvedla herečka Holubová. „Já jsem byla strašně dojata, když jsem dostala pozvání tady na tu tiskovku, protože vlastně kromě současného prezidenta, který nám navrhl, když nemáme co dělat, abychom jezdili do domovů seniory, tak mám pocit, že se politici o nás vůbec nezajímají,“ podotkla.

„Veselá mysl je půl zdraví. A vy to zdraví budete potřebovat. My se na vás těšíme, nechceme žádné milodary. Já hraji ve Studiu 2, děláme tam online přenosy, diváci nám dávají peníze, dobrovolné vstupenky, ale my potom jim odečteme ty vstupenky od vstupenek, které si sami koupí na naše představení. Nechceme milodary, jenom chceme - a to není na vás na divácích, to je na vládě - nechte nás pracovat, nechte nás pracovat pro ty naše diváky,“ dodala Holubová.

„To, co teď kreativní průmysly trápí aktuálně nejvíce, je absolutní nejistota. Jednu jistotu má knižní obor. Přestože knižní trh očekává propad ve výši až 2,5 miliardy, od ministerstva kultury bude jeho sanace prakticky nulová,“ podotkl člen předsednictva TOP 09 a ředitel festivalu Svět knihy Radovan Auer.

Z miliardy korun schválené vládou na pomoc kultuře dostane nezávislé umění, které získává od ministerstva kultury granty, 440 milionů, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun. Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo či Národní muzeum, získají zatím 300 milionů.

„Kultura bude koronovirovou krizí nejvíce zasažena v blízké době, bude se vzpamatovávat několik měsíců a poškozena bude celá kulturní sezona,“ upozornil předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. Dodal, že o konkrétní podpoře kultury v současné době debatují pražští zastupitelé napříč politickým spektrem.

Dodo52 ( 11. května 2020 06:42 )

hejhej ( 27. dubna 2020 13:25 )

Ovocnářům chybí sběrači. Holubová, Mádl, J.Hrušínský a ostatní chudáci herci, můžete si jít vydělat a ještě budete na čerstvém zduchu.

Ba Cek ( 27. dubna 2020 13:11 )

To je tedy herecká ***.

Ba Cek ( 27. dubna 2020 13:09 )

Ji sprosté hoovado. Tva mama je držka, když tě takto vychovala či vůbec nevychovala.

Ba Cek ( 27. dubna 2020 13:07 )

Že zrovna Holubová, která za natáčecí den seriálu Slunečná bere tak velké prachy. Proč nejdou makat, práce je dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa