Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Druhá oběť v domově v Litoměřicích: Senior (†85) zemřel v nemocnici, personál čeká na výsledky

Aktualizováno -
1. dubna 2020
15:00
Autor: ČTK, sova - 
31. března 2020
18:45

Už dva klinti domova pro seniory U Trati v Litoměřicích, kteří byli nakažení koronavirem, zemřeli. V domově je potvrzeno 52 pozitivních seniorů na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Personál na výsledky testů stál čeká. První senior (†85) zemřel v pondělí, druhý ve středu v ústecké Masarykově nemocnici, informovala litoměřická správa sociálních služeb. Oba muži měli i další vážné nemoci. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce kvůli narůstajícímu počtu nemocných v domovech pro seniory rázně testovat na nákazu novým koronavirem v těchto zařízeních. 

Z 52 nakažených potřebovalo šest klientů lékařskou pomoc. Pětaosmdesátiletý muž hospitalizovaný v ústecké Masarykově nemocnici v pondělí zemřel, jednalo se o onkologického pacienta s řadou dalších interních chorob. Druhý senior zemřel ve středu. „V nemocnici byl hospitalizován od 25. 3. 2020. Jednalo se o klienta, který trpěl větším množstvím různě závažných chorob a přidružených zdravotních komplikací. Koronavirus tak nebyl hlavní příčinou úmrtí,“ informuje zařízení na facebooku.

 

Na výsledky testování ošetřujícího personálu se zatím čeká. Většina testovaných klientů nevykazuje podle správců sociálních služeb žádné závažné příznaky koronavirové infekce, proto i nadále zůstávají v péči ošetřujícího personálu Domova U Trati.

Naopak jedna z klientek se zotavuje a mohla opustit nemocnici.

Zařízení spolupracuje s krajskou hygienickou stanicí a domlouvá následné postupy. Veškerý režim zařízení se nyní řídí krizovým plánem. „V současné době naše sociální pracovnice o situaci informují rodinné příslušníky, taktéž je odesílán všem rodinným zástupcům informační e-mail,“ uvedla organizace na webu.

V případě situace v litoměřickém domově pro seniory zatím podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nebylo rozhodnuto, jak o ně bude v nejbližších dnech postaráno.

„Platí, že pokud je možné, aby tam lidi zůstali, tak to je lepší varianta. Případně je možné použít náhradní kapacity,“ uvedl Vojtěch. Zmínil tak pondělní dohodu vlády s hejtmany, že pro nemocné klienty domovů v případě nutnosti zajistí potřebné zařízení kraje. Ministr zdůraznil, že v každém případě musí být o seniory postaráno.

BoziMilda ( 1. dubna 2020 17:36 )

Žil by. Jak dlouho ? Týden ? Měsíc ?

yzet ( 1. dubna 2020 16:06 )

Vláda, Andrej Babiš, ministr zdravotnictví i hygienici stále ohánějí slovy o tom, že důchodci jsou nejohroženější skupinou a jejich ochrana je prioritou.
PLOŠNĚ TESTOVAT je ale stát NEBUDE. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a jeho náměstka Romana Prymuly na to nejsou kapacity a nebylo by to prý EFEKTIVNÍ !!!.
Uvedli to na pátečním brífinku 27.3.

yzet ( 1. dubna 2020 16:03 )

Pán se dožil 85 let, trpěl větším množstvím různě závažných chorob a přidružených zdravotních komplikací. Koronavirus tak nebyl hlavní příčinou úmrtí...
Kdyby nedostal koronavirus, který nebyl hlavní příčinou úmrtí (jako tradičně vždy píší u starých lidí) žil by. To je zvláštní-

kurna1 ( 1. dubna 2020 15:21 )

Ta Maláčová mi připadá jako když se probudila. To testování mělo být už dávno, protože sama ví o jakou ryzikovou skupinu se jedná. A teď, když je to rozběhnuté, tak příjde s názorem, že začne všechny důchodce z domovů testovat. Ach ta Maláčová

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa