Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Jsme ovečky čekající na porážku.“ Lékař o chaosu a nucené karanténě personálu nemocnic

Autor: sova - 
26. března 2020
21:50

Britská vláda čelí ostré kritice. Tentokrát kvůli jejímu přístupu ke krizi související se šířením koronaviru. Lékaři si stěžují nejen na nedostatek ochranných pomůcek, ale také na nezájem úřadů testovat právě nejohroženější zdravotnické pracovníky v první linii. V důsledku toho pak v nemocnicích chybí personál. Zaměstnancům navíc byly slíbeny ochranné pomůcky, které nikdy nedorazily. Informuje o tom britský list Daily Mail. „Je to hanebné rozhodnutí. Nemůžeme si být jisti, že jsme v bezpečí,“ hodnotí situaci jeden z lékařů a dodává: „Jsme ovečky čekající na porážku.“

Při práci v nemocnici si zvyknete na vyčerpávající 13hodinové směny, které z vás doslova vysají energii. I když je to obtížné, přesto jsem se s tím s kolegy zvládl vždycky nějak vyrovnat. Až do teď, zmínil lékař.

V posledních dvou týdnech jsme se ocitli v naprostém chaosu. Koronavirus začal ohrožovat už i nemocnici na jihu Anglie, kde pracuji.

Zbaveni možnosti pracovat

Zatímco naše nemocnice čelí největší výzvě za celé století, životně důležitý personál – od lékařů a sester po kuchařky a uklízečky – je zbytečně držen doma. Používám termín „zbytečně“, protože tito lidé jsou často do volna nuceni, i když by si přáli pracovat.

Kvůli rozhodnutí vlády nezabývat se žalostně nedostačující dodávkou testů na koronavirus, které by pro zdravotnický personál představovaly alespoň nějakou jistotu, je mnoho z pracovníků nemocnice zbaveno možnosti pracovat, protože jsou drženi doma ve dvoutýdenní izolaci.

Se zoufalým personálním podstavem, který nás potkal, bezmocně sleduji, jak zbytečně trpí množství našich pacientů. Normálně pracuji na oddělení, kde se nacházejí pouze pacienti se závažnými zdravotními problémy.

Ovšem kvůli tomu, že máme stále více zaměstnanců v karanténě, jsem začal pracovat také na odděleních, kde jsou umístěni pacienti s koronavirem.

„Jejich kapénky se dostávají na můj oděv“

V důsledku toho je zdraví těch z nás, kteří zůstali na odděleních, v nebezpečí. Pacientům s koronavirem musí být pravidelně a v těsné blízkosti prováděna nejrůznější vyšetření.

Před dvěma týdny jsme byli všichni ujištěni, že dorazí osobní ochranné pomůcky, mezi nimiž měly být průhledné obličejové kryty, speciální masky ​​a ochranné obleky na hlavu a ramena. Nic však nedorazilo. Nemáme si ani jak chránit oči.

Většina těchto pacientů přitom ztěžka dýchá a neustále pokašlává, takže se jejich kapénky dostávají na můj oděv. To představuje nejen riziko pro mě, ale i pro pacienty na dalších odděleních, které takto mohu kontaminovat.

Situace je tak vážná, že nám bylo zakázáno pohybovat se během služby venku, abychom riziko nákazy ještě nerozšiřovali. Dojít si na čerstvý vzduch je tedy nemožné.

Pokud chceme s koronavirem účinně bojovat, potřebujeme zapojit do boje více lidí a personálu. Takhle jen přežíváme. A riskujeme životy naše i našich bližních. Každým dnem, hlesl lékař.

sigmae ( 26. března 2020 23:19 )

seš na článku o Británii de.bile, a ty jako nejzbytečnější nula na zemi jsi se svou kritikou trapný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa