Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena si příliš pozdě rozmyslela změnu pohlaví: Nemocnici drtí u soudu

Žena si rozmyslela změnu pohlaví. Nedospělý člověk by podle ní není na hormonální injekce dost zralý.
Žena si rozmyslela změnu pohlaví. Nedospělý člověk by podle ní není na hormonální injekce dost zralý.  (Autor: Profimedia, Archiv Blesku)
Autor: yks - 
6. února 2020
22:48

Mladá Britka Keira Bellová (23) se účastní procesu proti klinice, která jí před dosažením dospělosti umožnila zahájit hormonální léčbu a provedla na ní některé operace nutné pro změnu pohlaví z ženy na muže. Změnila totiž názor a přála by si všechno vrátit zpátky. Jenomže to už nejde.

Už nechce být muž a její spor skončil až u Nejvyššího soudu. Na příběh Keiry, která strávila několik let pod mužskou identitou jako Quincy, a teď by nejradši všechno vzala zpátky, upozornil Daily Mail.

Keira se narodila jako dívka, ale už od nejútlejšího věku se projevovala spíš jako kluk. Cítila, že se narodila do špatného těla. V životě měla na sobě dívčí šaty jen dvakrát a v obou případech to bylo jen z donucení. „Jednou, když jsem byla družička. Byla jsem nervózní, ale udělala jsem to. Podruhé to bylo na Tenerife s příbuznými. Očekávali, že budu mít šaty, tak jsem si je oblékla,“ řekla.

O změně pohlaví začala přemýšlet s příchodem puberty. Ve 14 se svěřila terapeutovi, který řešil její problémy s docházkou do školy, kde ji šikanovali kvůli její odlišnosti. Pak už to šlo ráz naráz. Byla přijata na renomovanou kliniku Tavistock v Londýně. Nejprve dostala přípravky na blokování ženských hormonů a posléze jí začali podávat injekce testosteronu. Potom jí ve 20 letech na klinice v Západním Londýně odstranili ňadra. Dosud si je zavazovala pružným obinadlem, což bylo bolestivé, ale skutečný důvod změny s ní nikdo příliš nekonzultoval.

Keira si postupně změnila identitu. Přejmenovala se na Quincyho podle svého oblíbeného hudebníka Quincyho Jonese, vyměnila si doklady a začala pracovat ve videopůjčovně, kde ji už přijímali jako muže. Pochybnosti v ní bublaly, ale bála se o tom říct svém u otci, který se změnou pohlaví od počátku nesouhlasil. „Nechtěla jsem říct tátovi, že jsem udělala chybu. Změnit názor bylo trapné,“ líčí.

Konečné rozhodnutí padlo po jejích 22. narozeninách, kdy přestala přijímat další injekce testosteronu. Ale přestože získala zpět část ženských křivek a začala nosit ženské oblečení, bradka jí roste i nadále. „Opravdu nevím, jestli budu někdy opravdu vypadat jako žena. Cítím se, jako bych byla pro Tavistock pokusná myš a nemyslím si, že někdo ví, co se s mým tělem stane v budoucnu,“ říká na adresu kliniky s tím, že není jasné ani to, jestli bude někdy moci mít děti.

Keira se rozhodla zúčastnit procesu proti klinice Tavistock, na které jí injekce začali podávat, a proti jejímu provozovateli. Zpochybňuje to, že by podobné potenciálně nezvratné změny měly podstoupit nezletilé děti po pouhých několika konzultacích. Obžaloba uvádí, že klinika podávala hormonální preparáty i 12letým dětem.

„Nemyslím si, že děti a mládež mohou učinit kvalifikovaný souhlas s použitím silných experimentálních hormonálních léků, jako jsem to nemohla udělat ani já. Léky na hormonální změnu a operace nejsou pro každého, a rozhodně by neměly být nabízeny někomu mladšímu 18 let,“ řekla podle Daily Mailu. O svém pohledu se ale rozhodla přesvědčit i britský Nejvyšší soud, který se případem bude zabývat.

zuzkasvobodu ( 7. února 2020 02:13 )

uznávám, že určité procento osob trpí poruchou a je nutná změna pohlaví, ovšem co se teď děje je neúnosné, každý cca 4 je homosexuál a kdo není tak jde na změnu pohlaví. Prostě vymřem. Všichni kdo chtějí nákladnou změnu pohlaví tak bych to nechala zaplatit v plné částce. Tito lidé už nebudou nikdy přispívat na děti jejich výchovu atd, tak by ať si uhradí operace, hormony a vše s tím spojené. A také před operaci by měli podepsat že si ponesou rizika a ne že 90% z těchto přeoperovaných osob jde do invalidního důchodu z důvodu depresí.

Zobrazit celou diskusi