Že princové mají spory, se tušilo asi dva roky, do jisté míry je na podzim přiznal i sám Harry. „Momentálně jdeme každý svou cestou, máme dobré i špatné dny, ale vždycky budeme bratři,“ prohlásil v nezvykle otevřeném rozhovoru pro ITV.

Tamtéž s Meghan (38) nastínili, jaký tlak na ně život v rámci královské rodiny vytváří. Ani ne tři měsíce poté proto oznámili, že se z ní chtějí částečně stáhnout.

Takový kompromis však královna Alžběta II. (93) nepřipustila, v sobotu oznámila, že ji Harry s manželkou už nebudou zastupovat a povedou nezávislý život.

Napětí mezi bratry je jistě jednou z příčin Harryho odchodu. Ale když už se tato záležitost vyřešila, dokázali se usmířit. »Mírová jednání« se podle deníku Sun konala v minulých týdnech, zatímco si celá rodina i královští poradci lámali hlavu, jak »megxit« důstojně rozčísnout. William a Harry strávili nějaký čas v soukromí, pracovali na svém vztahu a probírali budoucnost,“ uvedl zdroj deníku Sun.

„Zachránili své bratrské pouto. Uvědomili si, že když to neudělají teď, tak už nikdy.“ K usmiřování prý přispěly i jejich manželky Meghan a Kate (38), jejichž rozdílné životní postoje napětí mezi bratry také přidávaly.

Fotogalerie: Uniklo ze svatebního mejdanu Harryho s…
189 fotografií

V pondělí William v Buckinghamském paláci hostil prezidenty a další lídry 21 afrických států, Harry si však tu slávu nechal ujít. Podle listu Daily Mail i proto, aby nepoutal pozornost. Konečně prý mohl odletět za manželkou a synkem Archiem (8 měs.) do Vancouveru.

Naopak s otcem se prý ještě Harry musí udobřit. Následník trůnu, princ Charles, sice plánuje využívat (a platit) princům méně, ale takto radikálně si »zúžení« královské rodiny nepředstavoval. Podle deníku Daily Mail bude Harrymu a Meghan dál přispívat z vlastních peněz, ale ne donekonečna. Oni se však stejně chtějí živit vlastními aktivitami.

Neměl jsem na výběr…

„Chtěli jsme dál sloužit královně, Commonwealthu a já i armádě, ovšem bez státního financování. Bohužel to nebylo možné,“ prohlásil Harry v neděli, když hovořil na recepci jedné ze svých nadací.

„V životě jsem se nevyhnul chybám, ale teď nebyla jiná možnost.“ V hořké zpovědi ujišťoval, že Spojené království bude navždy jeho milovaným domovem.

VIDEO: Šokující rezignace prince Harryho očima experta Forejta: O ambicích Meghan a zklamání Alžběty.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Šokující rezignace prince Harryho očima experta Forejta: O ambicích Meghan a zklamání Alžběty. Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
66 fotografií