Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Británie, zůstaň, volají Češi. Brexit nejvíc zajímá seniory

Autor: ČTK - 
16. října 2019
06:30

 Většina Čechů, konkrétně zhruba 67 procent, si myslí, že brexit Česku uškodí. O tom, že by naopak případný odchod Británie z Evropské unie mohl České republice prospět, jsou přesvědčena jen čtyři procenta respondentů. 

Zbytek buď soudí, že nebude mít žádný vliv, nebo si to netroufá posoudit. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median z přelomu září a října, jehož výsledky zveřejnil deník Mladá fronta Dnes (MfD). Současný termín odchodu Británie z EU, o němž rozhodli britští voliči v roce 2016, je stanoven na konec října. Klíčový summit EU se bude konat ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

Téměř tři pětiny Čechů by si podle průzkumu přály setrvání Británie v Evropské unii, naopak odchod by podpořilo 12 procent lidí. Více než pětině respondentů je to jedno a zbytek nedokázal odpovědět.

O události spojené s brexitem se zajímá přes 70 procent Čechů. Nejvíc ti, na které může mít očekávaný, byť už dvakrát odložený odchod Británie z Evropské unie nejmenší dopad, píše list. Ve věkové skupině nad 60 let brexit podle Medianu zajímá 90 procent Čechů.

„Tento výsledek odpovídá tomu, co nám ukazují data, která kontinuálně sbíráme v rámci rozsáhlého mezinárodního výzkumu, kterého se každoročně zúčastní 15.000 respondentů,“ uvedl Michal Geisler z Medianu. Podle dat z tohoto mezinárodního průzkumu lze říct, že s rostoucím věkem respondentů stoupá také zájem o mezinárodní události.

Hlavní odpovědnost za komplikace kolem vyjednávání odchodu Británie z EU nese podle více než poloviny Čechů Británie, naopak necelá pětina respondentů ji přisuzuje Evropské unii. Pokud by Češi hypoteticky mohli rozhodovat místo britských politiků, snažili by se podle deníku o dosažení dohody s Bruselem nebo o vypsání nového referenda.

 

agfor ( 16. října 2019 13:02 )

Británie vydrž. Jseš první vlaštovka, která odmítá šikanování bruselských de bi lů.

gabreta ( 16. října 2019 10:50 )

"Británie, zůstaň, volají Češi"
Kecy! Británie je první vlaštovka rozpadu toho nefunkčního molocha !!!

Citronel ( 16. října 2019 10:06 )

Doufám,že u nás nějakého též blba nenapadne něco podobného.Dříve bylo i 3krát denně slyšet,jak na nic nejsou peníze.Nyní se vše buduje za přispění EU.Jistě,že se něco odvádí,ale podle toho jak se vše buduje a renovuje,tak myslim,že víc vycucáme.Jak se renovovalo u nás nádraží,tam se až mrhalo,bez EU by to nádraží už nebylo a to je jen nepatrný příklad.My bychom bez EU pošli a to co by vymysleli naši politici,to bychom se teprv divili,na to by vedení EU nikdy nepřiš­lo.Pa­matu­ji,jak jsem si přál,aby na nás někdo dohlížel,bohužel,my nejsme schopni si vládnout.Já jsem po těch létech pří volbách opravdu bezradný.

snehulak ( 16. října 2019 08:45 )

Jaké štěstí pro Brity, že o Brexitu nerozhoduje 1000 imaginárních Čechů, vycucnutých z prstu agentury Meridian.

russoo ( 16. října 2019 07:34 )

Kam ten Plesk na ty své průzkumy chodí... Nikde jsem o takovém průzkumu neslišel. Také přeju Britům ať co nejdříve vypadnou s toho molochu. Čím dříve odejdou tím dříve poznají i ostatní země, že to jde daleko lépe v té či oné zemi, když jim Bruselští byrokraté nenařizijí co mohou a nemohou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa