Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brusel „zbrojí“ na 12. duben a varuje: Brexit bez dohody je stále pravděpodobnější

Autor: peb, ČTK - 
25. března 2019
14:55

Odchod Velké Británie z EU k 12. dubnu bez jakékoliv dohody je podle Evropské komise „čím dál pravděpodobnější“, Unie je ale na takový vývoj připravena. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě shrnující už dokončené či nyní dokončované kroky, které mají EU na takovou variantu připravit.

Čtvrteční dohoda 27 členských zemí na summitu EU v zásadě odsunula brexit bez dohody z pátku 29. března na 12. duben. Pokud ovšem tento týden britský parlament na třetí pokus schválí už dojednaný text dohody o spořádaném vystoupení, odešla by Británie z Unie podle ustanovení této dohody až 22. května. Už koncem minulého týdne byli ale šéfové států a vlád sedmadvacítky k takovému vývoji skeptičtí.

Evropská unie se podle Komise na scénář, kdy odchod nebude smluvně upraven, chystala a zůstala jednotná. „Nyní je důležité, aby na něj (brexit bez dohody) byli všichni připraveni a uvědomovali si jeho praktické důsledky,“ uvedla dnes EK.

Komise v tiskové zprávě uvedla, že série návštěv týmu jejích odborníků v členských zemích ukázala dobrou připravenost států na takovou možnost.

Jak by brexit bez dohody vypadal? 

Brexit bez dohody znamená, že Británie se rovnou stane takzvanou „třetí zemí“ bez nějakých přechodných ujednání či období. Vzájemné vztahy s EU a jejími členy se tak okamžitě začnou řídit mezinárodním veřejným právem, včetně pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Unie začne na hranicích okamžitě uplatňovat svá pravidla a celní sazby, kontroly celních, sanitárních a fytosanitárních norem a ověřování souladů s unijními standardy.

„Navzdory intenzivním přípravám celních orgánů členských států by tyto kontroly mohly na hranicích způsobovat značná zdržení,“ varovala dnes EK.

Britské firmy a další subjekty přestanou mít možnost ucházet se o evropské spolufinancování i účast v zadávacích řízeních EU.

Komise doplnila, že na možný brexit bez dohody se EU připravuje od prosince 2017, příslušným právním procesem už prošla naprostá většina z 19 souvisejících legislativních návrhů. Jde o jednostranná a často dočasná opatření, která nemohou plně zastavit dopad britského odchodu bez dohody ani nahradit situaci plného britského členství v EU. Týkají se například unijního rozpočtu, otázek rybolovu, finančních služeb, zajištění základního dopravního spojení včetně leteckého a námořního či programu studentských výměn Erasmus. Finálně zatím nebylo potvrzeno krátkodobé bezvízové cestování.

Zobrazit celou diskusi