Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zastavte dotace pro Agrofert, žádá část europoslanců. Babišův „den D“ se blíží

Autor: ČTK, trm - 
11. prosince 2018
19:58

Evropští lidovci navrhnou ve středu při projednávání údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) pozastavení všech dotací pro Agrofert, ale i vrácení peněz, které měly být neoprávněně vyplaceny. Europoslanci se rezolucí budou zabývat ve středu večer, hlasovat o ní by pak měli ve čtvrtek. Na požadavek lidovců jako první upozornil server Rozhlas.cz. Plné prošetření zákonnosti všech evropských dotací určených firmám skupiny Agrofert za dobu Babišova vládního angažmá pak žádají po Evropské komisi evropští Zelení v návrhu usnesení Evropského parlamentu.

O rezoluci mají europoslanci hlasovat ve čtvrtek poté, co je ve středu večer čeká rozprava na téma „Střet zájmů a ochrana evropského rozpočtu: případ České republiky“.

Europoslanci budou debatovat o vazbách mezi českým premiérem a skupinou Agrofert v návaznosti na zveřejnění analýzy právní služby komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů podle nových unijních pravidel platných teprve od srpna. Na to dříve EK upozornila česká pobočka nevládní organizace Transparency International. Ta tvrdí, že s ohledem na nová unijní pravidla platná od léta je Babiš ve střetu zájmů i poté, co Agrofert přesunul do svěřenských fondů.

Český premiér dlouhodobě jakýkoli střet zájmů odmítá.

Návrh usnesení Zelených rovněž komisi vyzývá, aby evropské dotace pro Agrofert prověřila také s ohledem na starší pravidla o střetu zájmů. Komise by podle textu návrhu měla též europarlamentnímu výboru pro rozpočtovou kontrolu předložit všechny dokumenty, které by mohly mít souvislost s možným střetem zájmů českého premiéra, ale také ministra zemědělství Miroslava Tomana.

 

 

 

pavel11 ( 13. prosince 2018 08:37 )

ZASTAVTE EVRODOTACE ŽÁDA ŠPÍNA,KŘIVÁCI,SAJRAJT UDAVAČI EU

willi48 ( 12. prosince 2018 22:07 )

No to klidně může poslouchat, ale to nic nemění na tom, že voda se pomalu vaří. A mimochodem, výraz shovívavého člověka vypadá opravdu jinak. Takže ano, asi poslouchá Stanjuru, nebo chceš-li Farského, ale je pěkně nasraný. Docela hezký pohled na Bureše, kluka jednoho udavačského.

gabreta ( 12. prosince 2018 15:42 )

Babiš má z těch zoufalých, žalujících, Českých Europoslanců tak akorát perdel!

marmat ( 12. prosince 2018 11:18 )

Tohle se může ovšem stát po odložení kauzy ČH....dojde v klidu na další=opravdové lotry !!! KARMA -ta je zdarma

marmat ( 12. prosince 2018 11:16 )

Udavači včele s Ondračkou TI a Piráty odstartovali možná konec dotací VŠEM v ČR ! viz zprávy ČT 24 DNES V 10.00

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa