Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je Babiš kvůli médiím ve střetu zájmů? Na premiéra si posvítí úředníci

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2018
17:49

Městský úřad v Černošicích u Prahy zahájil správní řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Důvodem je podezření ze spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš podle informací na webových stránkách radnice čelí podezření, že stále ovládá média. Městský úřad Černošice je úřad s rozšířenou působností pro obce v okrese Praha-západ. Premiér žije v Průhonicích, které patří do tohoto okresu.

Podnět odeslala v srpnu na černošický městský úřad organizace Transparency International ČR. Podle ní Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Babišovo vyjádření ČTK shání. Premiér ale už v srpnu označil tvrzení TI za nesmysly a řekl, že šéf organizace David Ondráčka se stal součástí politického boje proti němu.

To, co tvrdí Transparency International, jsou nesmysly. Svou firmu jsem vložil do svěřenského fondu, jak mi určil zákon, který Sněmovna přijala jenom kvůli mně, a tím jsem se vzdal celé firmy. TI nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu nebo média ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje,“ napsal v srpnu Babiš ČTK.

Pod holding Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je přitom zakázáno být ovládající osobou firem, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Pokud úřad shledá porušení zákona, hrozí premiérovi čtvrtmilionová pokuta.

Úřad k podnětu Transparency International ČR obdržel podrobné stanovisko od Babišova zmocněnce. O součinnost požádal Poslaneckou sněmovnu, městský a krajský soud a finanční úřad. Na jeho výzvu mu poslaly informace také politické strany, a to TOP 09, ČSSD a ODS.

Protože černošický úřad na základě obdržených dokumentů shledal za důvodné projednání věci, zahájil 26. listopadu správní řízení. Premiéra také předvolal na 17. prosince k neveřejnému ústnímu jednání.

Video  Babiš na tiskovce: Útok na novinářky a Piráty na „drogách“  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

luder ( 3. prosince 2018 08:30 )

Po Babišovi šla rozvědka... https://ppmagazin.com/po-babisovi-sla-rozvedka-na-pokyn-vnitra-tvrdi-dva-zpravodajsti- dustojnici/?fbclid=IwAR1-HKvceBi5DA6osHwmxzyYtYW_l6sYERebzoP7x9Kqm12oxNnAmqBzdzQ

ad-ga ( 1. prosince 2018 09:02 )

"neoprávněné čerpání dotací , optimalizace daní, dluhopisy" Na všechno jsou zákony, korunové dluhopisy vymyslel Kalous, teď se mu to nehodí. A co byste tak chtěli? Aby Babiš převedl podniky do ciziny a peníze do daňových rájů? Kolik lidí by zůstalo bez práce?

corsa ( 29. listopadu 2018 21:11 )

Babiš nic neprovedl, nikoho nikam neuklidil, i kdyby to tisíckrát vysvětloval, tak se pořád do něho budou všichni strefovat....a Kalousek se tetelí blahem.

janova ( 29. listopadu 2018 20:38 )

A ani by nebylo nemožné, že chtěl pan Babiš svého syna uklidit. Ještě neřekl nic, co by přesvědčilo o opaku. Že nic neukrad, no to jsme od něj slyšeli tisíckrát. Ale to nejsou žádné důkazy.

prasatkopepicek ( 29. listopadu 2018 19:01 )

Buresovi to posledni dobou nejak zacina prerustat pres hlavu. Muze pred tim utikat, ale neschova se...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa