Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Putinovo montování generálům do práce: „Diktátor v první linii? To nedopadne dobře,“ míní expert

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
19. května 2022
05:00

Rusko stupňuje své raketové útoky, protože se mu nedaří na bojišti. Těmito slovy zhodnotil postup invaze na Ukrajinu tamní prezident Volodomyr Zelenskyj a souhlasí s ním i vojenský analytik Jiří Vojáček. O zoufalství podle něj svědčí i snaha Vladimira Putina fušovat svým generálům do řemesla. Čímž navíc jen kritickou situaci jenom stupňuje. 

„Pokaždé když si diktátor stoupne do první linie, protože je nespokojený s tím, jak jeho generálové vedou válku, nemůže to dopadnout dobře, protože má vždycky sklony vidět věci zjednodušeně,“ vysvětluje Vojáček s tím, že dvě třetiny každé bojové operace jsou logistika. 

„A laici, jako je Vladimir Putin, vidí jen bojové jednotky, frontu. Vojenské umění, jak dobýt nějaké území je mnohem složitější,“ pokračuje vojenský analytik.

„Jestli Vladimir Putin zasahuje svým generálům do každodenních rozhodnutí, tak je to jeden z důvodů, proč je na tom ruská armáda tak, jak na tom je. A jestli to tak bude pokračovat, je to pro Ukrajince jednoznačně dobrá zpráva,“ říká. 

Ruská armáda má podle něj na Ukrajině řadu dlouhodobých problémů. „Od těch s logistikou, až po to, že řada Rusů s Ukrajinci bojovat vůbec nechce. To, že se Putin montuje ruským generálům do vedení, je jedna z perliček, která tomu ruskému válečnému úsilí rozhodně nepomáhá,“ hodnotí vojenský analytik.  

12:01
Dnes

Prezidentská kancelář Ukrajiny zveřejnila fotografie ze včerejší návštěvy Kyjeva vévodkyně z Edinburghu Sophie. Přijal ji prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho manželka Olena Zelenská.

11:26
Dnes

„Ukazuje se, že v každém možném ozbrojeném konfliktu budou vzdušné síly a protivzdušná obrana hrát klíčovou roli,“ uvedl po jednání s velitelem Vzdušných sil NATO Jamesem Heckerem v Praze náčelník generálního štábu Karel Řehka. Probírali, jaké jsou trendy a jak promítnout zkušenosti z Ukrajiny či Izraele do protivzdušné obrany budoucnosti.

Hecker doplnil, že situace na Ukrajině ukazuje klíčovou roli vzdušné nadvlády. „Je nutná k tomu, aby nenastala situace, kterou vidíme teď, kdy létají po tisícovkách dělostřelecké střely a zákopové boje téměř připomínají druhou světovou válku. Je spousta raněných a mrtvých a ničena jsou celá města,“ vysvětlil.

Na začátku ruské invaze před více než dvěma roky byla podle Heckera Ukrajina schopná zastavit ruský postup díky dobré integrované protivzdušné obraně. „Ukrajinci sestřelili přes 100 ruských letounů, čímž zamezili Rusku získat vzdušnou nadvládu.“

10:20
Dnes

„Počet mrtvých včerejšího ruského raketového útoku vzrostl na pět. Muž, ročník 1960, zemřel v nemocnici,“ uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. Více než 20 zraněných v Oděse podle něj zůstává v péči lékařů, čtyři z nich ve velmi vážném stavu, včetně čtyřleté dívky, osm z nich je ve vážném stavu.

Kiper dříve uvedl, že kromě přímých úmrtí při ruském úderu zemřel rovněž muž, který během raketového útoku utrpěl mrtvici.

Zobrazit celý online

 

horaIysa ( 19. května 2022 14:54 )

fido2, nevtipkuj o tak vážné věci, jako je ruská invaze a genocida na Ukrajině.

fido2 ( 19. května 2022 11:16 )

Ukáčka hloupí, že se nechali vtáhnout do války zelenim. Teď na nich obě velmoci budou testovat nejnovější zbraně do posledního ukrajince...Špatný režim by padl tak i tak, jen ne hned, ale nemuselo být tolik mrtvých.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa