Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Expert o zajatých Ukrajincích z Azovstalu: V rukách Rusů je čekají zvěrstva!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. května 2022
15:19
Autor: Markéta Volfová, Mii - 
18. května 2022
14:00

Rusko tvrdí, že od pondělí se v mariupolských ocelárnách Azovstal vzdalo skoro 1000 ukrajinských vojáků, kteří areál bránili. Znamená to, že boje jsou u konce a ruský prezident Vladimir Putin získal to, po čem toužil? Podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka ne tak docela. V areálu podle něj ještě stále zůstávají stovky obránců, kteří můžou vzdorovat, dokud budou mít dech. Vojáček to řekl v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv, kde také vyjádřil obavu o osud členů pluku Azov, které zajali Rusové. Můžou se stát obětí zvěrstev a Putin je zcela jistě zneužije v propagandě.

„Ta situace v Azovstalu je v současnosti velmi nejasná. Na jednu stranu Ukrajinci tvrdí, že z těch oceláren odešlo jen několik maximálně set vojáků, kteří byli zranění, nebo nemocní. Ti se vydali Rusům. Na druhou stranu se ví, že na straně Ukrajiny v ocelárnách bojuje 2000-2500 vojáků,“ vysvětloval Vojáček, jaká je aktuální situace.

„Takže pokud dejme tomu 1000 vojáků ocelárny opustilo a Rusové je odtamtud odvezli, tak to znamená, že 1000-1500 jich tam nadále zůstává. To je vlastně jedna nekompletní brigáda, kterou může Rusům trvat dostat odtamtud ještě velmi, velmi dlouho,“ popsal analytik, proč boje v Azovstalu zdaleka nemusí být u konce.

Faktem ale je, že přítomní obránci na tom nejsou dobře. „Jsou opravdu obklíčení, odtrhnutí od dodávek všeho – vody, munice, zbraní, lékařského materiálu. To znamená, že to, že dřív nebo později si řeknou, že už to nemá smysl a vydají se Rusům, je velmi pravděpodobné,“ odhaduje Vojáček.

Popsal také, jaký je charakter pluku Azov, který ocelárny střeží. Bojovníky popisuje jako velmi zaryté obránce Ukrajiny. „Říká se, že jsou to neonacisté. I my na Západě musíme přiznat, že je to pravda. Značná část z nich jsou například bývalí chuligáni Dynama Kyjev. Fotbaloví chuligáni jsou skutečně lidé, kteří mají ke krajně pravicové scéně velmi blízko. Jsou to velmi zapálení Ukrajinci, velmi zapálení nacionalisté a určitě část z nich se bude snažit udržet v katakombách pod Azovstalem co nejdéle,“ uvedl analytik.

A co bude s vojáky z Azovstalu, kteří se do rukou Rusů už dostali? „Abych pravdu řekl, nechtěl bych teď být v kůži Azovanů (…) Uvnitř Ruska určitě budou jestřábi žádat, aby byli postaveni před válečný soud, což je samozřejmě absurdní,“ předpokládá Vojáček, podle kterého se zřejmě se zajatci budou dít zvěrstva.

Navíc je Putin zneužije, co nejvíce to půjde. „Rusové kolem toho odehrají opravdu velkou propagandistickou kampaň. Pro obyčejné Rusy to bude ukázka – ano, pan prezident Putin šel na Ukrajinu zbavit ji těchto lidí,“ vysvětluje analytik, načež upozorňuje, že pluk Azov je jen kapička v moři ukrajinské armády, což už ale běžným Rusům nikdo neřekne.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

ANO-travim-psy ( 19. května 2022 12:02 )

Znásilňování a vraždění ukrajinských dětí rusáky je správné, protože Američani...
To máš přímo z Hradu nebo z Kremlu?

Uživatel_5347357 ( 18. května 2022 21:38 )

Západ ví, že to jsou nenonacisté a přesto nad nimi pláče. Zde se naplno projevuje pokrytectví Západu, kdy v mnoha válečných konfliktech, které vyvolal, se přiklonil k těm nejagresivnějším silám. Směšné a bohužel k pláči je dnes snaha Západu, zejména pak Američanů, očistit se od všech zločinů, které po celém světě páchali a za jediného válečného zločince prohlásit Rusko resp. Putina. Bohudík 75% států s touto šovinistickou politikou nesouhlasí a vyhlašované sankce vůči Rusku odmítá. I když se dnes Rusko nachází pod velkým tlakem té světové menšiny, přesto je víc jak jasné, že má dost sil nepodlehnout a společně s normálně uvažujícími státy vybudovat nový světový pořádek založený na spolupráci a prosperitě.

sorgedoktor ( 18. května 2022 20:55 )

Proboha,to snad ne...To by zatahli cele NATO....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa