Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Informace Rusům za pár stovek. Tajná policie loví na Donbasu kolaboranty

Autor: mav, CNN - 
18. května 2022
09:40

Ukrajinci mohou při obraně své vlasti spoléhat na západní tajné služby a hlavně informace špičkových špionážních satelitů. Ruská vojska shánějí informace jinak: Pozice ukrajinských jednotek jim prozrazují kolaboranti. Dopadat se je snaží Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) - tajná policie a kontrarozvědka. Reportér televize CNN se zúčastnil jednoho úspěšného zátahu.

Slovjansk (rusky Slavjansk), Doněcká oblast. Stotisícové město bylo první, které roku 2014 obsadili proruští separatisté, ale do tří měsíců ho zase osvobodila ukrajinská armáda. Kyjev ho drží dodnes, zatímco Izjum nedaleko okupují Rusové a vedou odtud útoky už mnoho týdnů. V polovině května se úsilí zintenzivnilo. „Nepřítel se pokusil prolomit obranu našich jednotek, ale byl neúspěšný. Nadále přeskupuje své jednotky, aby obnovily ofenzivu ve směru na Barvinkove a Slovjansk,“ citovala CNN v neděli ukrajinský generální štáb.

Dělové rány tady na východě Ukrajiny skoro neutichají, střílejí oba tábory. Ruští dělostřelci nezřídka ostřelují obytné čtvrti, občas se ale také zaměří na důležité konkrétní cíle – vojenská ležení, muniční sklady nebo třeba pobočku samotné SBU v Kramatorsku. „Hned začátkem války ji zasáhl nálet,“ popsal z trosek Sam Kiley, reportér CNN. „Z ruského pohledu je to evidentně nutnost, vyřadit kapacity SBU, protože právě odtud se vedly kontrašpionážní operace.“

S ofenzivními pokusy pomáhají Rusům i informátoři na územích nadále kontrolovaných Kyjevem. Ruským dělostřelcům, raketovým vojskům a bombardérům sdělují, kde se zrovna nacházejí různé cíle, či jim vyhodnocují, jak se posledně trefili.

Po prašné silnici kráčí muž v černé mikině a pokuřuje. Neví, že ho sledují příslušníci SBU plus reportér CNN. „Je náš,“ zahlásí do vysílačky v autě jeden příslušník.

Z dalšího konce ulice se přiřítí dodávka, vyskakují dva chlapi v maskáčích a s tvářemi skrytými šátky. Sledovaný muž instinktivně lehá na zem s rukama nad hlavou. Jeden ozbrojenec na něj míří, druhý ho prohledává. Následuje poklidný výslech.

„Co po tobě chtěli?“ ptá se vyšetřovatel. Kolaborant nezapírá: „Souřadnice, pohyby a tak podobně,“ přiznává se svěšenou hlavou. „Polohu zásahů. Celkovou situaci a tak dál.“ „Chápal jsi, proč potřebovali ty souřadnice?“ „Ano, chápal. Uvědomuji si to.“

„Pracovali jsme na něm asi čtyři dny,“ popsal velitel zásahu. „Máme kompletní obraz jeho činnosti. Předával informace ruské straně, ruské armádě, informace o rozmístění našich jednotek.“ 

Touto dobou každý den dopadnou jednoho dva takové kolaboranty, dodává velitel. Souhrnná čísla jsou daleko vyšší: „Od začátku války SBU eliminovala víc než 140 nepřátelských sabotážních skupin a odhalila 4000 kolaborantů,“ informoval mluvčí služby na sociálních sítích 6. května.

Někteří jsou klasičtí infiltrátoři: Ruští občané sem přišli žít začátkem války. Další jsou místní političtí sympatizanti, ostatně v celém Donbasu převažuje jako mateřský jazyk ruština. A nostalgie po slavnějších sovětských časech v této průmyslové oblasti také nebyla vzácná. Sympatie k Vladimiru Putinovi však s průběhem války slábnou.

„Ideologických zrádců je stále méně,“ soudí velitel zásahu. „I ti, kteří podporovali agresi Ruské federace na Donbasu roku 2014 a během vytvoření takzvaných Doněcké a Luhanské lidové republiky – ti, když viděli, co se stalo v Mariupolu, Charkově, Kyjevě, Buče a na desítkách, stovkách dalších míst, začali měnit své postoje k Rusku.“

„Pět set stříbrných"

A tak jsou hlavní motivací dnešních kolaborantů peníze. Čerstvý zadržený dostal 500 hřiven (400 Kč). Rekrutoval ho skrz sociální síť a aplikaci pro zprávy Telegram někdo, kdo se představil jako Nikolaj.

„Včera jsi odvedl dobrou práci,“ napsal mu například. „Tytéž informace jsou potřeba dnes. Fotky, videa, GPS data o vojenském ležení. Jak dlouho potrvá tyto informace získat?“ zadával mu další úkol, jak „kontrášové" čtou v zabaveném mobilu. „Hodinu a půl, dvě hodiny.“ „OK, čekám. Buď opatrný, dávej pozor na kamery, ať tě nevidí. Fotky a videa pořizuj potajmu.“

Lapili ho, zrovna když šel tento úkol vykonat. SBU si, alespoň před americkým novinářem, dává záležet na regulích. K výslechu zadrženého povolává dva místní svědky. Agenti předpisově kolaborantovi sdělují obvinění z vlastizrady. Zavolají také jeho matce, než ho naloží do stříbrné octavie a odvezou. Trest smrti mu ani za stanného práva nehrozí, třebaže možná přispěl k zabití mnoha vojáků i civilistů. Ale pokud ho odsoudí, z vězení už nevyjde.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa