Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Hrdina Gump po knížce pomáhá dál: Vzniká moderní útulek pro ty, kteří neměli štěstí

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
23. května 2021
05:35

Filip Rožek, autor úspěšné knihy Gump, pes, který naučil lidi žít, a spolek Se psem mě baví svět budují ve Středočeském kraji poblíž Velkých Popovic nový moderní útulek pro psy. Zprovoznit ho plánují ještě letos.

Autor knihy, podle níž vznikl i film, který bude mít premiéru 22. července, chtěl, aby projekt Gump pokračoval i nadále. „Chtěli jsme to, co je v knize a ve filmu, tu myšlenku, ten smysl toho všeho, převést do praxe. Chtěli jsme pomáhat pejskům dál a nápad postavit útulek nám přišel jako nejlepší,“ řekl Filip Rožek. „Během natáčení filmu Gump jsme se seznámili a skamarádili s psí psycholožkou Lenkou Nitschovou, se kterou jsme se domluvili, že to zrealizujeme společně,“ dodal.

Filip Rožek a jeho pes Gump stojí za celým projektem Filip Rožek a jeho pes Gump stojí za celým projektem | Jana Ulrichová

Kotce jako kopce

Útulek vyrůstá na krásném místě uprostřed Ladova kraje, mezi loukami a lesíkem. Bude v něm 19 venkovních kotců a dalších 9 kotců, karanténa a veškeré potřebné zázemí bude v přilehlé budově. Moderní komfortní kotce budou zasypané zeminou a porostlé vegetací, takže budou zapadat do okolní kopcovité krajiny. Jsou navíc technicky řešeny tak, aby v nich psům nebylo v létě horko a v zimě zima.

Nový útulek vzniká díky Filipovi Rožkovi a jeho psu Gumpovi a také Veronice Hájkové ze spolku Se psem mě baví svět Nový útulek vzniká díky Filipovi Rožkovi a jeho psu Gumpovi a také Veronice Hájkové ze spolku Se psem mě baví svět | Jana Ulrichová

Pomoc zdarma

Útulek vzniká jednak z výnosu celého Gumpova projektu, tedy z knihy, kalendářů, rodinných her a suvenýrů, ale také díky přispění partnerů, zejména plzeňské firmy WPA vyrábějící letecké komponenty, která v nově vznikajícím útulku dělá veškeré kovářské práce zdarma.

Otevřou už letos

Práce v útulku už finišují. „Zbývá zavézt hlínu na kotce, chybí dodělat kovařinu, elektřinu a podobně. Předpokládám ale, že za dva, za tři měsíce budeme hotovi,“ řekl Filip Rožek. Podle Veroniky Hájkové ze spolku Se psem mě baví svět není v okolí žádný jiný útulek, a tak věří, že po otevření naváží spolupráci s okolními obcemi. „Útulek bude sloužit samozřejmě i pejskům zachráněným naším spolkem a spřátelenými organizacemi,“ řekla.

Psi zakladatelků spolku Se psem mě baví svět včetně slavného Gumpa na stavbu útulku pravidelně dohlížejí Psi zakladatelků spolku Se psem mě baví svět včetně slavného Gumpa na stavbu útulku pravidelně dohlížejí | Jana Ulrichová

Hezký i pro lidi

Filip Rožek vymyslel útulek tak, aby byl nejen praktický, ale i hezký. „Spousta lidí říká, že se bojí chodit do útulku, protože je to depresívní místo. Proto budujeme útulek, který bude krásný nejen pro psy, ale i pro lidi. Chceme, aby se tu cítili dobře a nebáli se sem chodit,“ řekla Veronika Hájková.

Nový útulek vzniká díky Filipovi Rožkovi a jeho psu Gumpovi a také Veronice Hájkové ze spolku Se psem mě baví svět Nový útulek vzniká díky Filipovi Rožkovi a jeho psu Gumpovi a také Veronice Hájkové ze spolku Se psem mě baví svět | Jana Ulrichová

Naučí je šťastně žít

Součástí projektu bude i síť dobrovolníků, kteří budou chodit psy pravidelně venčit do okolí, budou s nimi pracovat, spravovat jejich často zlomené duše a ulehčovat jim tak návrat do normálního života. „Chceme, aby se tu začali učit krásnému a šťastnému psímu životu,“ shrnula Veronika Hájková.

dvorece ( 29. května 2021 08:56 )

Víte, nikdy jsem nečetla, že v mrazech a vůbec v hnusném, studeném a nevlídném počasí někdo v utulcích pro psy vyžene zvířata ven v 7 ráno a milostivě je zmrzlé a nemocné přijme večer v 19 hodin - považuji to za zločin na lidech. Ale potíž je v tom, že k bezdomovcům se nechováme jako ke psům - lidsky.

dvorece ( 29. května 2021 08:51 )

Proto budujeme útulek, který bude krásný nejen pro psy, ale i pro lidi.
-----------------------------------------------
Tak jestli to myslí vážně, tak tam přijmou jako zaměstnace bezdomovce a naučí je znovu žít také. Takový program by prospěl Česku - včetně programů pro narkomany. Psí láska i depresivní lidi, co už od života nic nečekají, by je změnila...
Měli by cíl, chut žít a hlavně je mezi nimi mnoho opravdu nemocných lidí, které psychiatři či psychologové nezajímají, což nechápu - také přece potřebují pomoci jako ta zvířata, sakra.
Makarenko v Rusku sbíral bezprizorné děti a naučil je žít a změnil je tak, že z nich pak ve válce byli hrdinové SSSR. Všechno jde, je spousta neziskovek a jaký je z nich prospěch ?
Ta usmolená pomoc z milodarů lidí, když na ně jdou velké dotace, kam ty prachy jdou ? Co se za ně pořizuje pro Romy i bezdomovce? Viděl někdy někdo vyučtování podobných neziskovek s dotacemi EU a státu třeba ?
Důvěřuj, ale prověřuj...měli bychom i lidi brát jako bereme psy...

Zobrazit celou diskusi