Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Omar zřejmě zažil psí zápasy. Najde obr s duší nevycválaného štěněte správný domov?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
1. května 2021
05:36

Omar (asi 4) je krásný kříženec středoasijského pasteveckého psa. Je to obr, kterého ale jen tak někdo nezvládne. V útulku v Jimlíně na Lounsku se o něj starají už téměř dva roky. Správného majitele, který by to s ním uměl a dokázal by mu být autoritou, pro něj ale zatím nenašli.

Omar byl nalezen v srpnu 2019 v Buškově na Podbořansku, kde se potuloval. Do útulku se dostal ve velmi špatném stavu. „Byl silně podvyživený, špinavý, měl špatnou srst a polámané zuby. Na těle měl rány a jizvy, zejména na zadních nohách. Domníváme se, že byl v minulosti svazován,“ popsala dobrovolnice Iveta Danišová s tím, že byl zřejmě využíván na zápasy, možná i k množení.

Podle dobrovolníků z útulku je Omar obr s duší štěňěte Podle dobrovolníků z útulku je Omar obr s duší štěňěte | Jana Ulrichová

Výchovu nepoznal

Omar je obr, v kohoutku měří 84 centimetrů a váží 65 kilogramů. Je to velmi silný temperamentní pes, který potřebuje dostatek vyžití. „Má přátelskou povahu. Je to takové obří štěňátko, které si stále hraje,“ řekla dobrovolnice s tím, že zvládnout ho ale není jednoduché už proto, že v minulosti nepoznal žádnou výchovu.

Omar je nalezenec, na nový domov čeká už téměř rok Omar je nalezenec, na nový domov čeká už téměř rok | Jana Ulrichová

Štípe, skáče, kouše

Omar stále zkouší, co si k člověku může dovolit, doráží, poutá na sebe pozornost a chce si hrát. „Štípe, skáče po hlavě, kouše rukávy, proto je pro něj potřeba člověka, který má s podobnými plemeny zkušenosti, bude pro něj autoritou a dá mu dostatek prostoru a vyžití,“ řekla Iveta Danišová.

Hodně pozornosti

Na vodítku chodí Omar dobře. Protože je ale veliký, umí zatáhnout, takže k sobě potřebuje někoho statného, aby ho fyzicky zvládl a dokázal ho usměrnit. „Není to pes pro každého. Nejvhodnější by pro něj byl muž, protože z některých žen nemá respekt,“ řekla dobrovolnice s tím, že Omar potřebuje také velký pozemek a hodně pozornosti.

Omar potřebuje pohyb, rychle se ale unaví Omar potřebuje pohyb, rychle se ale unaví | Jana Ulrichová

Povely jen když chce

Zdravotně je na tom Omar dobře, užívá pouze doplňky na klouby. „Zvládá základní povely, umí „sedni“, „lehni“ a dát pac, ale jako každý pastevecký pes, jen když chce,“ popsala dobrovolnice. Dodala, že je kastrovaný, k jiným psům se ale nehodí, protože je nemá rád. Děti má naopak rád, není k nim agresívní, s ohledem na jeho velikost a zálibu ve skákání ale hrozí, že jim ublíží.

Podle dobrovolníků z útulku je Omar obr s duší štěňěte Podle dobrovolníků z útulku je Omar obr s duší štěňěte | Jana Ulrichová

Adopci zvažte a volejte

Zájemci by si měli adopci Omara dobře zvážit. Pokud mají s podobnými plemeny už zkušenosti, a chtěli by se Omarovi věnovat a dát mu domov, mohou kontaktovat Útulek Jimlín telefonicky na čísle 604 451 258. Volat je možné v době od 8 do 18 hodin a o svátcích od 9 do 15 hodin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi