Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gump zažil týrání, teď je z něj filmová hvězda se srdcem. Přispěl i nově budovanému azylu

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
2. srpna 2020
06:57

Už tři roky buduje spolek Pes nejvěrnější přítel poblíž Rakovníku azyl, který vzniká jen z příspěvků dárců. Teď jim 50 000 korunami pomohl i Filip Rožek z organizace Se psem mě baví svět, který se před rokem ujal týraného psa Gumpa. Napsal o něm veleúspěšnou knihu, z jejíhož prodeje teď podporuje útulky.

Spolek zakoupil starší objekt v polích u Všetat na Rakovnicku a postupně jej opravuje. Plány má veliké, práce ale postupují pomalu, protože vše financují pouze z příspěvků od dárců. Situaci jim teď navíc zkomplikoval i koronavirus.

Práce na novém azylu financují členové spolku pouze z darů. Jdou proto pomalu. Teď se podařilo vyměnit všechna okna. Práce na novém azylu financují členové spolku pouze z darů. Jdou proto pomalu. Teď se podařilo vyměnit všechna okna. | Jana Ulrichová

Chybí peníze

Objekt má novou střechu a nyní i nová okna v celém objektu. „Udělali jsme také oplocení, zatím jen z části. Máme už také zabudovanou jímku a vykopanou novou studnu na pitnou vodu,“ popsala Kristýna Wurstová ze spolku Pes nejvěrnější přítel s tím, že spoustu další práce mají ještě před sebou. Chybí ale finance.

Odebraný Gump

Podpořit se je proto rozhodl Filip Rožek z organizace Se psem mě baví svět se psem Gumpem. „Gump neměl začátek života lehký, byl odebraný,“ řekl s tím, že Gump dal jméno knížce, která se jmenuje Gump, pes, který naučil lidi žít. „Na motivy této knížky vznikla i písnička, která se jmenuje Protože to nevzdám, kterou zpívá Olga Lounová, Marta Kubišová a spousta dalších. Na jejím základě teď vzniká i film,“ dodal.

Filip Rožek napsal o Gumpovi knihu. Peníze z jejího prodeje teď rozdává útulkům. Filip Rožek napsal o Gumpovi knihu. Peníze z jejího prodeje teď rozdává útulkům. | Jana Ulrichová

Pomáhá ostatním

„Celý tento projekt s Gumpem má za cíl upozornit na týrání pejsků a přimět lidi, aby vůči týrání nebyli laxní,“ vysvětlil Filip Rožek, který si zároveň spolu s organizací Se psem mě baví svět dal za cíl pomáhat ostatním týraným psům a útulkům. „Gump vydělal pejskům už slušný obnos, rozdělili jsme už asi tři čtvrtě milionu. Organizace Pes nejvěrnější přítel je nám sympatická, protože buduje azyl pro pejsky. Takže jsme jim z Gumpovy nadace poslali padesát tisíc korun,“ doplnila Veronika Hájková.

Zástupci organizace Se psem mě baví svět věnovali spolku na nový azyl 50 000 korun, a to z výtěžku z prodeje knihy o Gumpovi. Zástupci organizace Se psem mě baví svět věnovali spolku na nový azyl 50 000 korun, a to z výtěžku z prodeje knihy o Gumpovi. | Jana Ulrichová

Hledají řemeslníky

Peníze se budou hodit. V azylu se totiž právě teď chystají udělat rozvody vody a elektřiny. „Sháníme stále nějaké zedníky, dělníky, vodaře, elektrikáře. Budeme rádi, když se nám přihlásí. Přivítali bychom samozřejmě, kdyby to nebylo za plnou cenu,“ řekla Kristýna Wurstová.

Nově budovaný azyl ukázala Filipovi Rožkovi, který přijel i s Gumpem, Kristýna Wurstová. Nově budovaný azyl ukázala Filipovi Rožkovi, který přijel i s Gumpem, Kristýna Wurstová. | Jana Ulrichová

Jak pomoci?

Stavbu azylu může podpořit každý, a to buď příspěvkem na transparentní účet spolku 222666000/2010, formou DMS nebo třeba fyzickou prací. Brigády se tady pořádají pravidelně. Podrobnosti najdou zájemci na webu spolku www.pesnejvernejsipritel.cz nebo na jeho facebooku.

Zobrazit celou diskusi