Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kožní nádor krvácí? Pak už je pozdě, varuje dermatoložka! Blesk Ordinace DNES startuje! Nechte se vyšetřit

  • Autor: Iva Dvořáková,Olga Nedbálková - 
    16. 5. 2019
    05:00

    Blesk Ordinace dnes poprvé otvírá své brány na náměstí Přemysla Otakara II. Čtenáři Blesku, místní i přespolní se v Českých Budějovicích dozvědí vše podstatné o sobě a svém zdraví! Akce startuje přesně v poledne. 

     

    Naučně zábavné odpoledne, kterým provede herečka a moderátorka Eva Decastelo, nabídne možnost vyšetření i konzultace v 16 mobilních stanech. Proč se starat o své zdraví? Na to se Blesk zeptal lékařů z Nemocnice České Budějovice, které můžete už dnes v některém ze stanů Blesk Ordinace potkat.

  • 1.PROČ SI NECHAT VYŠETŘIT ZNAMÉNKO?

    Odpovídá: MUDr. Hana Janatová, Kožní oddělení

    Jaké jsou nejčastější hříchy kůže českého pacienta?

    „Nadměrné slunění a spálení kůže. Důslednou ochranu před sluncem by měly mít především děti do 15 let. U dětí je totiž spálení kůže nejnebezpečnější a následky se mohou projevit za mnoho let v dospělosti.  Dalším hříchem je neuvědomění si nebezpečí kožních nádorů a opomenutí včasné návštěvy lékaře při změně kožních znamének. Tedy zanedbání primární a sekundární prevence vzniku melanomu.“

    Máte dojem, že se Češi v péči o sebe zlepšili?

    „Určitě díky osvětě jsou pozornější a chodí častěji na preventivní prohlídky. Jsou ovšem i pacienti, kteří si nebezpečí nádorů z pigmentových buněk vůbec neuvědomují.  Stane se, že přijde pacient s rozsáhlým kožním nádorem a jde k lékaři, až když ložisko opakovaně krvácí, a to je už většinou pozdě.“

    Počet nebezpečných znamének roste, je to vnějšími vlivy nebo pozdní diagnostikou?

    „Větší počet nebezpečných znamének a kožních nádorů z pigmentových buněk (melanomů) je jistě způsoben vnějšími vlivy. Sluneční záření je silnější, má vyšší UV index, což je způsobeno především ztenčením vrstvy ozónu v ovzduší a vyšším průnikem nebezpečného UV záření.  Vliv má i celkové znečištění životního prostředí či snížení imunity.  Počet nově zjištěných melanomů každým rokem narůstá.  Přibývá ale více těch tenkých melanomů, což je způsobeno lepší osvětou a časnou diagnostikou díky moderním diagnostickým přístrojům – dermatoskopům. Časná diagnostika melanomu je prognosticky příznivější a včasné chirurgické odstranění může zachránit život.“

    Podezřelá znaménka byste si měli nechat vyšetřit. Podezřelá znaménka byste si měli nechat vyšetřit. | shutterstock

  • 2.PROČ OČKOVAT?

    Odpovídá: MVDr. Zuzana Rybáková, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje

    Jak se díváte na odpůrce očkování dětí?

    Odpůrci očkování dětí ohrožují nejen zdraví svých, ale i ostatních, kteří z různých zdravotních důvodů být očkováni nemohou, ač by chtěli. Zvyšující se počet odpůrců očkování se projevuje snižováním proočkovanosti proti nemocem, které jsou preventabilní očkováním a očkování proti nim je z platné legislativy povinné. Jde o záškrt, tetanus, dávivý kašel, infekce vyvolané Haemophilem influenzae b, přenosná dětská obrna, hepatitida B, spalničky, zarděnky a příušnice. Nižší proočkovanost vede ke snížení kolektivní imunity a dochází ke snadnějšímu šíření infekčních onemocnění v populaci.

    Jaké očkování je z vašeho pohledu stěžejní?

    Každé onemocnění, kterému se dá předcházet očkováním, probíhá s možnými závažnými komplikacemi nebo proti němu neexistuje kauzální léčba (zaměřená na příčinu).  Stěžejní jsou očkování pravidelná, tj. povinná. Ostatní očkování, tj. očkování na žádost, si musí každý promyslet sám s ohledem na své aktivity, způsob života, cestování atd. Jedná se např. o očkování proti klíšťové encefalitidě, meningokokové meningitidě, virové hepatitidě typu A, břišnímu tyfu, žluté zimnici apod. 

    Foto:  čtk

  • 3.PROČ HLÍDAT MOČ?

    Odpovídá: MUDr. Miloš Fiala, primář, Urologické oddělení

    Má vyšetření moči smysl?

    Nepochybně. Toto vyšetření nám podá nejen informaci o tom, zda jsou v moči bakterie, ale i o počtu například bílých nebo červených krvinek a další detaily, na jejichž základě dostaneme informaci o vnitřním prostředí. Na základě tohoto vyšetření lze často určit diagnózu nebo nasměrovat další vyšetřovací postup. Jednoznačně upřednostňujeme laboratorní vyšetření před používáním indikátorových papírků.

    Kdy je třeba navštívit lékaře?

    Obecně platí, že pokud pociťujeme nějakou změnu zdravotního stavu, měli bychom navštívit svého praktického lékaře. Příznakem urologického onemocnění mohou být bolesti při nebo po močení, změna objemu nebo barvy moče (zvlášť alarmující je přítomnost krve v moči), bolesti v pánvi, bedrech, u mužů bolesti varlat – zde apeluji na samovyšetření  pohmatem - změna kvality  kontinence (držení moče). Častým symptomem je slábnoucí proud moče, močení nadvakrát a noční močení nebo erektilní dysfunkce. Necharakteristickými příznaky mohou být nevýkonnost, noční poty, úbytek na váze.

    S jakými nemocemi přicházejí pacienti nejčastěji?

    Na prvním místě je to urolitiáza, tedy přítomnost ledvinných konkrementů. Na druhém místě jsou to nádorová onemocnění ledvin nebo vývodných močových cest. Dobrou zprávou pro naše klienty je, že urologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. nabízí kompletní spektrum léčby těchto chorob s použitím nejmodernějších technologií.

    Foto:  Reuters

     

     

     

Zobrazit celou diskusi