Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrozí vám rakovina prsu? Rozhodne náhoda, genetika je na vině jen u 10 % případů!

Autor: ida - 
15. května 2019
12:19

Zhoubné nádory prsu a jiné příbuzné formy rakoviny se ve vaší rodině nevyskytují, a tak máte za to, že jste z obliga a tento strašák většiny žen se vám vyhne obloukem. Ne tak docela. Většina nádorových onemocnění vzniká náhodně, pouze v 5 až 10 % případů je na vině genetická predispozice. Co patří k rizikovým faktorům rozvoje této nemoci?

Pozitivní rodinná anamnéza

Nejobezřetněji by si měly počínat ženy s tzv. genetickým rizikem, tj. se zárodečnou mutací genů spojených s vyšší pravděpodobností vzniku zhoubného nádoru v prsu. Máte v rodině z matčiny nebo otcovy strany nějaký případ ženy s diagnostikovanou rakovinou prsu nebo vaječníku? U blízkých členů rodiny v přímé příbuzenské linii, tedy u rodičů a sourozenců, je pak riziko dvakrát větší než u ostatních.

Pozitivní rodinná anamnéza je alarmující signál a měla by vést ke zvýšeným preventivním opatřením. Patří mezi ně zahájení pravidelných vyšetření již v mladším věku.

Věk nad 50

Právě věk představuje nejvýznamnější rizikový faktor. Pravděpodobnost vzniku prsního nádoru stoupá přímo úměrně s věkem. Nejvíce pacientek tvoří ženy ve věkové kategorii 50+. Avšak počet žen s diagnostikovaným nádorem prudce stoupá už po čtyřicítce, výjimečně i dříve.

Životní styl

Životospráva a životní prostředí rovněž představují důležité faktory. Například nadměrná spotřeba alkoholu negativně ovlivňuje hladinu estrogenů v krvi a riziko násobí až 1,5krát. U kouření nebyl prokázán přímý vliv, je ale známo, že přispívá ke vzniku mnoha jiných rakovinových onemocnění.

Roli hraje i pohybová aktivita a množství i složení stravy. Je vědecky dokázáno, že pravděpodobnost výskytu rakoviny je u fyzicky aktivních žen menší. Jídelníček bohatý na vlákninu, ovoce a zeleninu také může napomoci prevenci.

Mezníky v životě ženy

Lékaři dávají do souvislostí s větším ohrožením i takové faktory, jako je nástup menstruace v neobvykle časném věku, menopauza naopak ve vyšším věku a první porod po třicítce.

Naopak ochranný účinek připisují porodům. Čím více jich žena absolvuje, tím méně je vystavena vlivu estrogenů, které riziko rakoviny zvyšují. Podobně příznivě působí i kojení – čím delší je doba kojení, tím lépe pro zdraví.

Navštivte Blesk Ordinaci!

Ve čtvrtek 16. 5. od 12.00 do 18.00 se můžete na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích potkat s lékaři, kteří vám provedou některá preventivní vyšetření. Nebojte se zeptat! Prevence je důležitá.

VIDEO: Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy.

Video  Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi