Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hádky o drahé bydlení v debatě Blesku: Havlíček chce snížit daň, Kovářová 100 tisíc bytů

Video se připravuje ...
Autor: red, simao, for - 
30. září 2021
12:40

Jaké jsou recepty stran na drahé a stále méně dostupné bydlení v Česku? Je dostatečná podpora mladých rodin a kde se zaseklo sociální bydlení? V poslední tematické předvolební debatě Blesku zazněla možností snížení DPH na stavební materiály, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) věří také v nové stavební úřady. Podle Martina Kupky (ODS/SPOLU) to byla právě vláda, která stavební řízení prodloužila. Většina diskutujících smetla návrh ČSSD, aby lidé platili za prázdné byty pokuty. Stejně tak případné vyvlastňování. 

Na závěrečnou z dílčích debat Blesku tentokrát na téma Bydlení a doprava přijali pozvání do studia vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a taktéž dopravy Karel Havlíček (za ANO), místopředseda ODS a starosta Líbeznice Martin Kupka (ODS/Spolu), poslanci Ondřej Polanský (Piráti/PirStan), Věra Kovářová (STAN/PirSTAN) a Jan Birke (ČSSD) a zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Komínek (KSČM).

První polovina debaty se točila kolem bydlení, hosté okomentovali především rostoucí cenu bytů - v současnosti například pořídíte byt o výměře 63 metrů čtverečních v Praze v průměru za více než 6,5 milionu - a také prodloužení lhůty staveb i nápad o vyvlastňování.

Video  Střet o bydlení v debatě Blesku: Havlíček se postavil pěti rivalům. A zrychlí výstavba dálnic?  - Blesk TV a Videohub
Video se připravuje ...

„Prodloužili jste lhůtu staveb,“ hřímal Kupka

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mohla vláda dělat více, aby se zrychlila výstavba a aby ceny nešly tak nahoru. „Vždycky se dá udělat více a vždycky nás můžete na něco nachytat. Co je důležité, jsou věci ovlivnitelné a neovlivnitelné. Neovlivníme třeba cenu stavebního materiálu,“ bránil hnutí ANO s tím, že chce upravit cenu materiálu alespoň snížením DPH. 

Snížení DPH je podle Polanského tématem k diskuzi. „Chtělo by to vidět čísla, ale debatě se nebráním. Rychlé řešení neexistuje,“ konstatoval.

Video  Sliby politiků v debatě Blesku o bydlení a dopravě. Na co lákali voliče Havlíček a další?  - Blesk TV a Videohub
Video se připravuje ...

Přitom právě vládní ANO se ale na ceně také podepsalo, jak tvrdil během diskuse místopředseda ODS Kupka. „Za dobu vládnutí to znamenalo významné prodloužení lhůty staveb. Vzpomeňme si na tok 2018 – novela stavebního zákona, to bylo další razítko navíc a tam kde je nejvíce potřeba, tak to znamenalo prodloužení výstavby a v mnoha místech až o šest měsíců a to má vliv na nárůst ceny,“ uvedl s tím, že se stavělo méně a méně.

Koaliční uskupení SPOLU v tomto slibuje, že podpoří výstavbu až 40 tisíc bytů ročně. Podle Havlíčka ale opozice byla proti novému stavebnímu zákonu, který lhůty zkracoval. „Jste vzdálení od reality. My chceme, aby se rychle stavělo a dívám se na to úhlem pohledu toho, co staví, ne tím, kdo to potvrzuje,“ hádal se Havlíček s Kupkou. „Zlehčujete práci úředníkům,“ dodal, než hádku moderátor ukončil.

Video  Otázky na tělo v debatě Blesku o bydlení a dopravě  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Rychlé a dostupné bydlení? Nutné nástroje a 100 tisíc bytů

„Není to otázka jen zjednodušení a zrychlení. My musíme mít i nástroj, my máme jen možnost stavět přes developery,“ konstatoval k tématu starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.

Dotaz moderátora padl i na sankce za prázdné byty, které navrhuje právě ČSSD. Kupka zmínil, že ani regulace, křik či penalizace nejsou řešením. „Myslel jsem, že to bude kultivovaná debata a hned slyším útok ze strany opozice, že jsme udělali všechno špatně,“ poznamenal Birke k tématu sankcí. 

„Je to jedna z cest. V Praze je 70 tisíc nezaplněných bytů. Není to ideální, ale je to jedna z cest,“ bránil návrh. „Restrikce nejsou rozhodně cestou, naopak by vedly k dalším podvodům. Cestou je to, abychom se dostali na výstavbu cca 100 tisíc bytů a to především nájemního bydlení, protože většina mladých lidí i starších nedosáhne na hypotéku a na vlastní bydlení,“ okomentovala sankce Věra Kovářová. 

Podle Kovářové je nutné, aby byl zaveden po celé ČR vysokorychlostní internet, aby se zlepšila doprava a aby byla doplňková infrastruktura, jako jsou školy. Pak budou totiž lidé zůstávat i mimo velká města. Se zlepšením dopravy souhlasil i Pirát Polanský. „Dobrá doprava dělá dobrou adresu,“ reagoval později ve svém příspěvku o receptu na levné byty za Pirstan. 

Kovářová se také obořila do Havlíčka. „To vy jste vzdálení realitě (...) To co plánujete? Že zrušíte 400 úřadů a že uděláte jeden megaúřad, že to bude stát odhadem 24 miliard? To je lepší dát ty miliardy na výstavbu,“ řekla na adresu ministra.

Šéf resortů průmyslu a obchodu a dopravy reagoval poznámkou, že podle něj není hlavní, jak dlouho člověk na úřad jede, ale jak rychlé bude povolování staveb.

Video  Pomalá výstavba dálnic a kolony nejen v Praze. Co na to kandidáti v Blesku?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Konkrétní plán KSČM je podle Komínka jasný. „Podpora bydlení. KSČM to dlouhodobě podporuje. My mluvíme o tom, že je potřeba, aby stát podporoval města ve stavbě městských bytů. Druhá věc je národní banka -  to je způsob, jak půjčit mladým lidem,“ uvedl a konstatoval, že souhlasí v podstatě se všemi diskutujícími. „Pojďme si sednout a sepsat to.“ 

Vyvlastňování narazilo a shoda na spolupráci obcí a státu

Politici se shodli i na tom, že řešením bytové krize není ani vyvlastňování, které navrhl jeden z pirátských poslanců. „To, že to řekne jeden poslanec neznamená, že to máme v programu,“ reagovala na kritiku nápadu Kovářová. Vyvlastňování narazilo i u Havlíčka či Birkeho. „Nemůžeme řešit nedostatek bytů tak, že je vyvlastníme,“ přidal se rovněž Komínek.

Stejně tak panovala během diskuze shoda na tom, že krizi bydlení může elegantně vyřešit i to, pokud stát bude poslouchat kraj a obce. „Lišíme se jenom v prováděcím mechanismu,“ dodal Havlíček. 

„Shodneme se na tom, že jde o zkrácení lhůty staveb. Druhou věcí jsou úvěry a úroky, které musí být dostupné pro mladé lidi. Ať už hypoteční nebo státní. Třetí věc je sociální bydlení,“ shrnul ministr dopravy, průmyslu a obchodu. 

Havlíček: Potřebujeme 65 tisíc sociálních bytů

O lepší spolupráci mezi státem a obcemi se mluvilo i během řešení bydlení pro nízkopříjmové skupiny. „Potřebujeme řádově 65 tisíc sociálních bytů. Máme na to připravený program, jmenuje se výstavba. Umožňuje obcím financovat až 100 % tohoto sociálního bydlení,“ zmínil.

K dostupnému bydlení se dostal i Birke. „Je to složitá a choulostivá disciplína. Musí se opravdu komunikovat s obcemi, ony mají absolutní znalosti z hlediska jejich mapy sociálních potřeb,“ komentoval. Podle něj bylo chybou, když se vyplácení dávek vyňalo z kompetencí obcí a přešlo na stát, tím se podle něj ztratil přehled.

Kovářová se do diskuse vložila s tím, že ve chvíli, kdy se dá těmto lidem do rukou byt, musíte jim pomoci s jeho údržbou. Vedle spolupráce s obcemi je tak podle ní nutné se také domlouvat s neziskovým sektorem. „Pokud jim přidělíte byt, musíte jim pomoci, aby se orientovali ve finanční gramotnosti, v hygieně. Tyto detaily jsou velmi důležité a v tom velmi pomáhá neziskový sektor,“ uvedla. „Program výstavba ano, ale je to komplex sociálních opatření,“ dodala na adresu Havlíčka.  

Debata o bydlení a dopravě byla poslední z předvolebních debat Blesku na dílčí témata, která se týkají životů a potíží Čechů. Poslední setkání bude 5. října, kdy nás čeká superdebata lídrů. Pozvání na poslední předvolební boj dostal premiér Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS), Vít Rakušan (STAN), Markéta Pekarová Adamová (TOP09), Ivan Bartoš (Piráti), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vojtěch Filip (KSČM) a Jan Hamáček (ČSSD). Volby se uskuteční v pátek 8. října a v sobotu 9. října.

Pro úplnost: Redakce Blesku se rozhodla nezvat do debat kandidáty SPD s ohledem na jejich konstantní xenofobní až rasistické výroky a postoje, na které opakovaně upozorňují i zprávy o extremismu Ministerstva vnitra. 

luder ( 2. října 2021 10:06 )

Běda starším lidem a důchodcům, běda běžným občanům!
Tahle skvadra, pokud se dostane k moci, tak si s těmi vážně nemocnými a starými lidmi hned poradí! Zpoplatní doktory, zdraží léky a ty vážně nemocné a staré lidi nechají umřít; omezí či zastaví jim léčbu a tzv. na nich ušetří! Pak bude v obdobném časovém horizontu více mrtvých než za covidu! Cílená likvidace hl. běžných - starších občanů, potenciálních nevoličů Pirátů-Stan a dalších slátanin..! Když Kalousek tenkrát předčasně s Nečasovou vládou skončil tak s Hegerem už měli v plánu 100 - 200 kč obvoďák, 300 - 500 kč specialista a divil bych se kdyby tahle slátaná skvadra a spol. nechtěli pokračovat v jejich stopách včetně migrace, zavedení eura a dalších destruktivních sviňáren!

luder ( 2. října 2021 10:05 )

Jestli jste to vy mladí ještě neviděli – neslyšeli
tak Piráti a Stan + Fialova trojkoalice, po volbách pak pětikoalice, chtějí a určitě to budou chtít také uzákonit, abyste šetřili peníze pro vaše babičky – dědečky - prarodiče a starali se o ně! Před několika dny to pan Fiala opět v TV potvrdil. Jinak to je vzešlé od Pirátů a Stan. Doufejme že alespoň k těm svým prarodičům máte lepší vztah než tady denně prezentujete ke starým a postiženým lidem, tu svoji nenávist! Pan Babiš nic podobného nechystá a radši lidem přidá peníze aby důstojněji žili. Holt komu není rady...však to snad znáte!

Heil_Babisch ( 30. září 2021 21:48 )

My úchyláci volíme Babiše, přidej se k nám.

Heil_Babisch ( 30. září 2021 21:13 )

Stačí vytisknout na toaleťák.

Heil_Babisch ( 30. září 2021 19:54 )

Soudruh Babiš již netrvá na původním nápadu přidělování imigrantů do chatup a nevyužívaných bytů.
Žádná jiná strana o takovém přidělování nikdy neuvažovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa