Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volební věštění v plném proudu: Jak rozumět volebním průzkumům a kde se skrývají problémy?

Autor: Jakub Tomek - 
21. srpna 2021
05:00

Sněmovní volby klepou na dveře. Už druhý říjnový víkend bude jasné, kdo zasedne v dolní komoře. A tak se nyní politici předhání, kdo víc zaujme. V jejich snažení je pak burcují i předvolební průzkumy. Jenže jak je číst? A odráží vůbec realitu v Česku? Na to se Blesk zeptal odborníků.

Volební modely a hlavně jejich přesnost patří vždy před sněmovním kláním k horkým tématům. Naposledy rozvířil vody model agentury STEM pro CNN Prima News. Ten totiž o parník přisoudil vítězství hnutí ANO s více než 30 procenty. Druhé místo má koalice Spolu a třeba uskupení PirStan na třetí příčce už výrazně ztrácí. Do dolní komory by se ještě dostali SPD a o fous i komunisté. Další politické strany včetně vládní sociální demokracie by pak ostrouhaly.

Jak se vybírá?

Jenže prognózy jsou jedna věc a realita druhá. Například tento průzkum, v němž výrazně vzrostlo ANO, byl proveden kombinací online dotazování na Českém národním panelu a telefonických rozhovorů ve dnech 9. až 12. srpna. Odpovědělo v něm 1013 respondentů podle výběru, který přibližně odpovídá rozložení české společnosti. Říkáte si, že se vás nikdy nikdo na nic neptal? Agentury totiž pracují s dlouhodobým reprezentativním panelem a je tak normální, že někdo do kontaktu s tazateli vůbec nepřijde.

CNN Prima News uveřejnila průzkum STEM před volbami, vede suverénně hnutí ANO CNN Prima News uveřejnila průzkum STEM před volbami, vede suverénně hnutí ANO | Reprofoto CNN Prima News, Twitter

Léto s rezervou

Proč se ale průzkumy tolik liší od konečných výsledků? „Jde o snímek v daném okamžiku na daném místě. Průzkumy jsou fotografiemi velmi složité situace, protože značná část z dotazovaných ještě vůbec neví, jak se během voleb zachovají, či jestli vůbec k volbám půjdou,“ vysvětlil Blesku sociolog Jan Herzmann, který upozorňuje, že letní průzkumy je nutné brát s určitou rezervou. „Aktivnější část populace není tak dobře dostupná jako ta pasivnější. A není to dáno ani věkem,“ dodal Herzmann. Například v minulých volbách agentura STEM v létě před volbami 2017 přisuzovala hnutí ANO necelých 33 procent. Přestřelila tak o 4 procenta, Piráty podcenila o skoro 7 procent a ČSSD o stejnou cifru zase nadhodnotila.

Rozkolísaná společnost

Většina průzkumů pracuje hlavně s otázkou, jak by to vypadalo, kdyby byly volby teď. Jenže voliči své preference často mění a z některých se do konání voleb stanou dokonce i nevoliči. Pokud se ale výzkumné agentury shodují, že nějaká strana roste nebo dlouhodobě klesá, je zřejmě trend správný. Politolog Josef Mlejnek ale upozorňuje, že v posledním půlroce nejsou průzkumy tak vypovídající. „Zrcadlí to fakt, že česká společnost je politicky rozkolísanější než dřív. Je to i děním ve světě, aktuálně třeba situace v Afghánistánu, ale i dopady pandemie,“ řekl Blesku Mlejnek.

Problém v interpretaci

Podle politologa Jakub Lýska je problém v předvolebních průzkumech v interpretaci. „Pokud sesbíráte data třeba dva měsíce před volbami, tak je logické, že průzkum nebude predikovat volby, jak dopadnou, protože do té doby se může stát cokoliv. Ony odráží náladu společnosti teď,“ uvedl pro Blesk s tím, že průzkumy jsou stejně důležité jak pro strany, tak pro voliče.

„Strany podle nich mohou upravovat kampaně a voliči, kteří někomu fandí a jejich favorit se třeba vůbec do Sněmovny nemusí dostat, tak se může rozhodnout, že toho smolaře podpoří, či ne,“ řekl s tím, že zhruba 20 až 40 procent voličů se rozhoduje na poslední chvíli. A podle něj se také v posledním průzkumu odráží fakt, že hnutí ANO šláplo do pedálů. „Zapomnělo se na počet mrtvých po covidu, celá republika žije premiérovou knihou a strana intenzivně přebíjí ostatní partaje,“ dodal Lýsek.

Víte, že…

V Česku je zveřejňování výzkumů zakázáno tři dny před volbami. Má to omezit vliv průzkumů na voliče, kteří se rozhodují na poslední chvíli.

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

Video  Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu)  - Videohub
Video se připravuje ...

denisz ( 23. srpna 2021 10:39 )

Je dobře, že nejen hnutí ANO, ale i koalice SPOLU válcují Piráty. Jen ta šílená vykulená Adamová z TOP09 jim to kazí, ale jejích pár příznivců ji to toleruje a odpouští. Měl by ji ale někdo domluvit, jak Pirátům jejich nový agitační guru Charvát, aby přestali s pubertálním udáváním za nelichotivá slovíčka, aby už tupě nekonstruktivně nedehonestovali premiéra a vládu. S konstruktivní opoziční kritikou to totiž nemá nic společného a normální občan to rozezná. Piráti tím ztráceli. Přesto se v tom Pekarová dál vyžívá, na víc holka totiž nemá. Opoziční lídři Bartoš. Pekarová, Rakušan, Němcová a jiní v dostatečné míře svým příznivcům předvádějí, jak se k Babišovi agresivně vulgárně zlostně nenávistně chovat. .

luder ( 22. srpna 2021 07:23 )

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Jak-Mirka-premierka-nesla-Zemanovi-na-Hrad-101-jmen-a-odesla-s-prazdnou-Rok-ktery-vynesl-Babise-6743­78?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­denni-tisk

sarina ( 21. srpna 2021 20:55 )

Ale co?

ANO_nam_bude_lip ( 21. srpna 2021 20:19 )

To je jen tvůj vlhký sen.

sarina ( 21. srpna 2021 18:40 )

Kdyby se nestali ze stran slepence jako ODS, TOP09 a Lidovci dělením by byli někde na chvostě to samé slepení feťáci 18% kdo by měl víc a kdo míň starostové 10% a feťáci 8 nebo naopak? Slepili se proto aby se jim nesmáli že chtějí vyhrát volby a jsou mezi posledními. a to čekají že jich bude jmenovat prezident? Že by jich ruka nefackovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa