Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Mrtvé duše musí pryč! Na zeštíhlení státu a počty úředníků opět cílí sliby, co plánují favorité?

  • Autor: ČTK,amik - 
    20. 8. 2021
    05:30

    Snižování byrokracie a výdajů na zaměstnance státní správy je téma, které se řeší před volbami opakovaně. Co slibují kandidující subjekty e s největší šancí uspět nyní? Problémem zůstává, že po volbách je vše trochu jinak. Mimo Nečasova kabinetu, který v důsledku krize v letech 2007 a 2008 šetřit musel, se žádné vládě nepodařilo sým předvolebním slibům zcela dostát. Počet státních zaměstnanců tak stále roste a výkonnost státní správy paradoxně klesá. Jaká nabízejí lídři letošních voleb řešení? Vít Rakušan (STAN) navrhuje zmrazení výdajů ministerstev, aby se naučila lépe hospodařit. Podle Aleny Schillerové (za ANO) situaci pomůže vyřešit nové IT centrum v Zelenči - vydá za práci stovek úředníků. A koalice SPOLU chce překontrolovat mrtvé duše. Stát tak prý může ušetřit až 9 miliard korun.

    Přestože roste počet státních zaměstnanců i výdaje na jejich platy, výkonnost veřejného sektoru v posledních letech klesá. Se zvyšujícím se objemem peněz na platy zaměstnanců státu současně roste i podíl těchto výdajů na příjmech státního rozpočtu. Ve svém stanovisku k loňskému státnímu závěrečnému účtu na to poukázal Nejvyšší kontrolní úřad.

    Již loni označil tento vývoj za alarmující. NKÚ upozorňuje, že pokud by v důsledku ochlazení ekonomiky klesly příjmy rozpočtu, pak bez změny zákonů zůstanou platy ve veřejné sféře nezměněny a podíl výdajů na ně ve vztahu k příjmům státního rozpočtu poroste.

    Tzv. zeštíhlení státu slibují ve svých programech všichni nejžhavější kandidáti letošních voleb (PirStan, SPOLU a ANO). Blesk Zprávy se jejich představitelů zeptaly, jak svým slibům plánují dostát.

  • 1.Štíhlý a levný stát: cíl ANO již od roku 2013

    Když se Andrej Babiš objevil na politické scéně, pod palbu jeho kritiky se dostala mj. i nefunkční a nákladná státní správa. Ve volebním programu hnutí ANO v roce 2013 konkrétně stálo: „Stát není dobrý hospodář. V poskytování svých služeb občanům stát selhává. Jeho aparát je rozsáhlý, pomalý a byrokratický. Naším cílem je stát, který bude štíhlý, levný a bude dobře sloužit občanům. Úspory, kterých bychom dosáhli zrušením zbytečných, duplicitních a nic nepřinášejících institucí a procesů, jsou odhadovány na desítky miliard korun ročně.“

    V roce 2017 se stal Andrej Babiš premiérem. Jak se jeho vládě podařilo představy o štíhlém a efektivním státu realizovat?

    Na platy pracovníků veřejného sektoru šlo loni v absolutním čísle 232,5 miliardy korun, což je proti roku 2016 nárůst o 81 miliard. Počet zaměstnanců státu vzrostl od roku 2016 o víc než 41 000 a z toho téměř 34 000 lidí představoval přírůstek v regionálním školství, uvádí NKÚ. Úřad poukazuje na to, že zatímco 82 procent nárůstu počtu zaměstnanců se vztahovalo ke školství, zvýšení výdajů na platy souviselo se školstvím pouze z 58 procent. „Necelá polovina růstu platů v období 2016–2020 tak připadla na ostatní zaměstnance státu,“ stojí ve stanovisku NKÚ.

    Andrej Babiš v Průhonicích během sněmovních voleb 2017 Andrej Babiš v Průhonicích během sněmovních voleb 2017 | ČTK

    Na staniovisko NKÚ zreagovala pro Blesk Zprávy ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Noví zaměstnanci veřejného sektoru jsou v drtivé většině učitelé, hasiči policisté nebo vojáci. Tato povolání bylo nutné personálně i platově posílit a já jsem hrdá, že se to ve funkčním období této vlády prokazatelně podařilo.“ uvedla Schillerová

    V tomto bodě se s ministryní financí shoduje i NKÚ: Za loňským zvýšením objemu peněz na platy státních zaměstnanců stálo hlavně rozhodnutí vlády zvýšit tarifní plat na každé rozpočtované místo o 1500 korun a navýšení peněz na platy učitelů.

    Alena Schillerová (za ANO) v Poslanecké sněmovně (14. 6. 2021) Alena Schillerová (za ANO) v Poslanecké sněmovně (14. 6. 2021) | Blesk:Daniel Cernovsky

    „V rámci úspor bych chtěla připomenout, že ze poslední dva roky jsme redukovali počet míst ve státní správě o 4 300, což přineslo úsporu více než 3,5 mld. Kč.“ hájí výsledky Babišovy vlády ministryně financí Schillerová a dodává: „Prosadili jsme systémové změny, jako je novela zákona o rozpočtových pravidlech, která zastavila růst státního aparátu a problém tzv. černých duší. V nadcházejícím období se musíme soustředit na redukci a optimalizace agend, kdy se například díky zrušení nabývací daně rozloučíme s 500 úředníky Finanční správy.“

    Datové centrum v Zelenči vydá za stovky úředníků

    Schillerová také vkládá důvěru v technologický pokrok, který by měl státní správě usnadnit práci. „Vybudovali jsme moderní datové centrum v Zelenči a nyní je čas, aby státní správa začala sdílet své kapacity a know-how v oblasti IT. Místo toho, aby na každém úřadu byl jeden zvláštní IT odbor, budeme tyto agendy sdílet. Vybudováním jednoho efektivně fungujícího centra excelence pro oblast IT ve státní správě ušetříme nejen finanční prostředky na stovky úředníků, ale zvýšíme i úroveň technologií a zlepšíme vzájemnou provázanost informačních systémů a řešení, z čehož bude mít efekt hlavně občan,“ slibuje vicepremiérka.

    Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.PirStan: Stát zeštíhlíme hned po volbách

    V programových prioritách koalice Pirátů a Starostů doslovně stojí: Budeme prosazovat štíhlý stát, k občanům přívětivý a jim sloužící. Jak přesně bude koalice štíhlý stát prosazovat?

    „Stát v posledních letech výrazně nabobtnal a taková situace je dlouhodobě neudržitelná. Je nutné tento trend zastavit a zeštíhlit státní byrokracii. To se však netýká jen počtu státních zaměstnanců, protože v mnoha oblastech jako je například školství nebo zdravotnictví naopak personální kapacita chybí. Musí se však provést jasná a komplexní revize úředních agend a ty, které jsou zbytné se musí v nejkratším možném termínu ukončit. “ nastínil řešení předseda STANVít Rakušan

    Volby do Evropského parlamentu 2019: Předseda STAN Vít Rakušan ve štábu Spojenců pro Evropu Volby do Evropského parlamentu 2019: Předseda STAN Vít Rakušan ve štábu Spojenců pro Evropu | Blesk - Tonda Tran

    Klíčová je podle Rakušana digitalizace státní správy

    „Klíčové je, aby se konečně podařilo aplikovat širší digitalizaci veřejné správy na místo papírování a razítek. Státní kasa není bezedná a už několik let vláda jede na dluh. Proto je nutné začít zeštíhlovat stát ihned po volbách a pomoci tomu může zmrazení výdajů ministerstev, které se tak budou muset naučit hospodařit s jasně vymezenou částkou. Pokud budou chtít nějakou konkrétní oblast navýšit, budou muset jinde škrtat. To může být motivace, jak se konečně zbavit zbytečných úředních agend,“ uzavřel Rakušan.

  • 3.SPOLU: Mrtvé duše musí pryč! Stojí 9 miliard

    Koalice SPOLU se věnuje ve svém programu diskutovanému tématu velmi konkrétně, a to v programové prioritě číslo 4. SPOLU pro chytrý stát: Méně byrokracie, méně korupce, méně povinností pro občana. Připravíme státní správu pro 21. století, slibuje program. Počet úředníků by měl podle koalic klesnout o 13 %. Veškeré potřebné kroky chtějí zahájit ihned po volbách.

    „Zaprvé je nutné překontrolovat mrtvé duše, neboť tvrzení NKÚ, že jich je mezi státními zaměstnanci až za 9 miliard korun považujeme za tristní obrázek současného stavu. Digitalizace státní správy a škrtání zbytečných agend bude následovat.“ reagoval za koalici SPOLU na dotaz Blesk Zpráv Zbyňek Stanjura.

    29. kongres ODS: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura (18.1.2020) 29. kongres ODS: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura (18.1.2020) | Blesk: Jakub Poláček

    SPOLU má dle jeho slov i plán, jak zbytečné agendy identifikovat. „Úlohou každého resortního ministra bude zpracovat analýzu právě takových míst. Jeden příklad za všechny - přes 400 úředníků, kteří se věnuji agendě EET. Zbytečný nástroj a stejně tak zbytečná místa. Tento náš programový bod ale neznamená, že by se kvalitní státní úředníci měli bát o svou práci. Na straně druhé mi ale ukažte, kde se úroveň české státní správy zvýšila na takovou úroveň, že by byl počet nových úředníků opodstatněný? To všechno jsou důvody pro změnu a veškeré kroky k ní potřebné nastartujeme ihned po volbách,“ dodal Stanjura.

    Video  Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu)  - Videohub
    Video se připravuje ...

     

Covid_19 ( 22. srpna 2021 11:24 )

kvůli Jermanové nekandidoval Babiš ve Středočeském kraji, tam se očekává ostuda, Ústecký kraj je pro ANO lepší kraj. Chudší naivně volí ANO, to jim sice dá víc peněz na dávkách, ale za ty peníze si ale méně koupí, rekordní inflace jim přidané peníze sebere

Covid_19 ( 21. srpna 2021 12:17 )

toto ANO slibuje víc než 8 let a opak se stal. Digitalizace má snížit počet lidí ve státní správě, ale roky se lidi nabírají na finanční úřady atd. Magistrát Prahy chce snížit počet úředníků díky digitalizaci o 10%, státní správa není schopná ani vyškrtnout neobsazená místa, protože se na ně berou peníze....

Zdenek ( 21. srpna 2021 10:51 )

jak muzete V O L I T ty - kteri min.od 2011 vedi jak se to ma delat - ale SKUTEK UTEK a to uz uplynulo 10 let - 2 volebni obdobi !!!!!
++ ANO 2011 (zkratka ANO) je české populistické politické hnutí (často označované pouze jako hnutí ANO), které v roce 2012 založil Andrej Babiš. Hnutí ANO 2011 navazuje na občanské sdružení Akce nespokojených občanů, které bylo založeno krátce předtím na podzim 2011 po několika veřejných vystoupeních Andreje Babiše ve sdělovacích prostředcích, ve kterých velmi kriticky hodnotil stav společnosti a silně kritizoval korupci.

++ Sdružení vystupovalo původně pod následujícími výzvami:[27]

Chceme funkční a právní stát,,
Chceme spravedlivou a nezadluženou společnost,,
Chceme budoucnost bez korupce,,
Chceme v ý k o n n o u veřejnou s p r á v u,,
Chceme lepší budoucnost pro své děti,,
Chcete se podílet na změnách v politice a společnosti?....

Základní teze k 15. 8. 2012 byly:

Aby stát začali řídit zkušení, slušní a odpovědní lidé, kteří prokázali své schopnosti,,
Aby se zde dalo slušně žít, aby nejen odborníci, ale ani naše děti neodcházely do zahraničí,,
Aby skončilo systémové rozkrádání státu pod dohledem stávajících politických stran,,
Aby politici na občany tupě nepřenášeli náklady za svoji neschopnost a lhostejnost,,
Aby se kvůli reformním „pokusům-omylům“ vlády nezhroutil důchodový, zdravotnický či školský systém,,

Zdenek ( 21. srpna 2021 10:47 )

Jak muzete soudruzsce StBacce V E R I T ??? - ta , ktera kazdy den prokazuje polopravdy - L Z I ......

statni rozpocet - Zpráva kontrolního úřadu: Téměř polovina navýšení výdajů státního rozpočtu nesouvisela s pandemií !!! Z toho ale minimálně 147 miliard korun nesouviselo s pandemií nemoci covid-19, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. !!!!

!! Nejvyšší kontrolní úřad poukazuje na to, že od roku 2016 pravidelně n a r ů s t á počet s t á t n í c h zaměstnanců, ale podle něj to nemá významnější dopad na zlepšení výkonu státní správy. Jen v letech 2016 až 2019 se zvýšil objem peněz na platy a ostatní platby o 58 miliard korun. !!

panda82 ( 20. srpna 2021 15:17 )

No a co asistenti poslanců, senátorů, vždyť to jsou rodinní příslušníci s dutou hlavou, tam toho je, každý jich má nejmíň 5, co takový Hřib, ten jich má

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa