Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fiala promluvil o smrti táty (†93): Věznili ho nacisté, pak ho trestala KSČ

Autor: Jakub Veinlich - 
23. července 2021
05:00

Předseda ODS Petr Fiala prožil těžké období. Na jaře pohřbil otce, kvůli kterému měl v minulosti problémy s komunistickým režimem. V té době měl kandidát na premiéra koalice SPOLU také po operaci kolene. Jak řekla Blesk Zprávám v rozsáhlém rozhovoru jeho žena Jana, Fiala uklouznul v zimě na ledu. Oba manželé už jsou také po očkování proti covidu – po vakcíně měli drobné komplikace.

„Můj táta zemřel krátce po svých 93. narozeninách. Nebylo to v souvislosti s covidem,“ potvrdil Blesk Zprávám šéf ODS Petr Fiala. O smutné události mluvil krátce před tím také v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Pro mě třeba ten letošní rok, nebyl z mnoha hledisek úplně jednoduchýmně zemřel nedávno můj táta, se kterým jsem měl hrozně krásný vztah po celý život a který mě i hodně podporoval, takže si uvědomuji, jak ty věci jsou křehké a jak jsou věci, které vůbec nemůžeme ovlivnit,“ řekl Fiala v televizním rozhovoru.

I přesto má podle svých slov předseda ODS v soukromém životě vše. „Možná to zní divně, že je člověk šťastný. Říkám to opravdu s velkou pokorou. Jsem si vědom toho, že to může okamžitě skončit. Současně jsem si vědom také toho, že to tak je a jsme za to vděčný,“ doplnil.

Členství a vystoupení z KSČ

Igor Fiala v roce po válce vstoupil do KSČ. Stranu opustil v roce 1956 po maďarské revoluci proti sovětským okupantům. „Můj táta byl hrozně hodný a zásadový člověk, prošel těžkým, a možná typickým středoevropským osudem,“ vzpomínal na svého otce Petr Fiala v rozhovoru pro Reflex. Igor Fiala byl za války vězněný nacisty. „Pak když se vrátil z internačního tábora, tak se přidal k tomu hnutí, které se zdálo, že bojuje s nacismem a že nabízí něco lepšího, a to byla právě komunistická strana.  Ale táta právě brzy pochopil, že to je špatné a v roce 1956, což bylo velmi ojedinělé, z komunistické strany vystoupil,“ popsal Fiala politickou minulost svého otce.

Po vystoupení z KSČ vyhodili Igora Fialu z VŠE, kde přednášel a až do odchodu do důchodu pracoval jako dělník. „Měl hroznou radost z toho, že se dožil svobody a měl obrovskou radost, až do posledních dní z toho, že já a moje děti můžeme žít ve svobodě,“ dodal vzpomínku na svého otce těsně před volbami Petr Fiala.  

Problémy sehnat práci

Právě odchod z KSČ nepoznamenal jen Igora Fialu, doplatil na to ale také jeho syn. I on měl totiž původně problém s tím sehnat zaměstnání. Ač vystudovaný historik, dávali od něj lidé ruce pryč.

„Hned po studiích hledal práci, a kam šel, tam ho s jeho politickým profilem odmítali. Až tehdejší ředitel muzea ve Slavkově Jiří Pernes, byl jediný první odvážný, který mu řekl, že je připraven ho přijmout do pracovního poměru, což mu manžel do dnes nemůže v dobrém slova smyslu zapomenout. Byl to jeden z mála lidí, který se v tu chvíli zachoval statečně. Pak se objevil ještě podobný člověk v muzeu v Kroměříži. Už nevím proč, ale manžel se rozhodl, že půjde tam,“ popsala v rozhovoru pro Blesk Zprávy manželka Petra Fialy, Jana. Dnešní předseda ODS prý tehdy každé ráno v počtvrté odjížděl do Kroměříže autobusem, aby se odpoledne vracel na protivládní demonstrace.

„Pak už se mu trochu otevřely dveře a dostal nabídku na redaktora v Lidové demokracii, takže dělal nějakou dobu i novinařinu,“ doplnila Fialová k pracovním začátkům svého pozdějšího muže, se kterým se seznámila právě při listopadových událostech v roce 1989. V roce 1990 už Fiala pomáhal zakládat politologii na Masarykově univerzitě v Brně.

Operace kolene

V květnu se Petr Fiala rozloučil nejen se svým otcem, řešil ale také své zdravotní problémy. Ve Sněmovně se tehdy objevil o berlích.

„Přivodil si nějaký nešťastný úraz v zimě, když byla ledovka. Nejdřív to přecházel a přecházel to tak dlouho, až si přitížil a musel na operaci,“ popsala důvody v rozhovoru pro Blesk Zprávy Fialova manželka Jana. Lídr koalice SPOLU, kterého tehdy omlouvala ve Sněmovně předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podstoupil operaci artroskopií. „A teď je v takové dlouhé rekonvalescenci, protože samozřejmě nemá čas chodit na rehabilitace, takže si rehabilituje více méně sám. A podle toho to vypadá, myšleno s nadsázkou,“ dodala Jana Fialová, proděkanka pro záležitosti studentů Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Video  Koalice SPOLU představuje, s čím jde do podzimních voleb  - abl
Video se připravuje ...

zadnice ( 23. července 2021 10:39 )

Naprostý souhlas, "chudáček" který "pracuje" jen a jen pro občany naší země!

hadaja ( 23. července 2021 10:25 )

Pokud bylo tatinkovi pana Fialy 93 let, tak je lehké si spočitat, kolik mu bylo v dobé války,a už ho véznili nacisti.Pokud by vystoupil z KSČ, tak synek by asi nestudoval politiku, lehká matwmatika.Pokud si to Plesk vymyslel, aby mél o čem psát, tak nic nového pod sluncem, pokud ten blábol řekl pan Fiala , tak potéš košté.

sorgedoktor ( 23. července 2021 10:23 )

A.Bures...K Vasi noticce.Cely ten clanewk mi pripada malo srozumitelny, ne li zmatecny. Vubec to ze po madarskych udalostech ten tatinek vysoupil ze strany.
Totiz Madarsko jako takove byl porazenecky stat z 2 svet.valky a mali tam sovetskou posadku.At se jim to libilo nebo ne...Do jake miry ten tatiunek byl v tom orienrtovany, to nevim...Ovsem zda se mi/ i kdayz je to zde zaszupny problerm/ ze tomu osdtatni rozumi jeste mene

sorgedoktor ( 23. července 2021 10:20 )

No, nevim ve ktere dobe to studoval. Mohl mit pribuzne na vysoke skole, ba i jinou protekci...

doktormediciny ( 23. července 2021 10:11 )

Flesch 2z No a od nas z rodiny tistudwentu, co je zavreli po smrti Oplaqtela/ byl zastrelen/ tak byli jako Ehrenverhafter a Schuztverhafter zavreni a take je propustili pred koncem valky.Ovsem co z rodin zemreli v tecdh koncentracich, ti to nezapomenou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa