Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Koalice Spolu podepsala smlouvu. Čím chtějí ODS, TOP 09 a lidovci zaujmout ve volbách?

Aktualizováno -
11. dubna 2021
15:25
Autor: ČTK - 
11. dubna 2021
09:30

Předsedové ODS Petr Fiala, KDU-ČSL Marian Jurečka a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v neděli v Praze podepsali koaliční smlouvu volební koalice Spolu. Do říjnových sněmovních voleb chtějí společně jít pod heslem Dáme Česko dohromady. Připravovaná kampaň má podle koalice poukázat na neutěšený stav země způsobený vládou premiéra Andreje Babiše (ANO) a koronavirovou pandemií.

„Zastavíme zadlužování země a rozpočtovou odpovědnost zakotvíme v ústavě,“ popsal další z cílů Fiala. O 13 procent chce snížit počet státních úředníků. Volební program chce Spolu schválit nejpozději do 18. dubna.

„My tři strany spolu máme úžasnou bázi několika stovek starostů a starostek, kteří prokazují, že umí v místech, kde žijete, zvyšovat kvalitu obecních služeb a život a obecně,“ řekla Pekarová Adamová. „Víme, že se nebudeme učit vládnout v budoucí vládě metodou pokusů a omylů,“ řekl Jurečka. Síly dohromady dávají tyto strany proto, aby mohly ve volbách uspět tak, aby nepokračovala vláda opřená o podporu komunistů nebo SPD, uvedl.

Koalice na konci loňského roku představila rovněž předvolební heslo „Jdeme do toho SPOLU“. V koaliční smlouvě by měl být také závazek o společném postupu po volbách. Koalice plánuje společně postupovat po volbách přesto, že si vytvoří samostatné poslanecké kluby. Fiala v minulosti vyloučil povolební spolupráci s ANO.

Volební program plánuje Spolu zveřejnit během jara, kandidátky do konce dubna. Například v Praze bude v čele společné kandidátky předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Předseda ODS Petr Fiala bude celostátním lídrem koalice, stát bude v čele jihomoravské listiny.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se na společné koalici dohodly loni, nyní spolu spolupracují ve Sněmovně. Smyslem vzniku koalice Spolu byla snaha zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů a spojit politické síly napravo od středu, aby se mezi sebou neštěpily.

Změny důchodů a zjednodušení systému sociálních dávek?

Strany slibují například zjednodušení daňového systému, důchodovou reformu nebo zjednodušení systému sociálních dávek. Do roku 2025 slibují vysokorychlostní internet po celém Česku. Do stejného roku chtějí také navýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Naopak zabránit chtějí tomu, aby ruské a čínské firmy stavěly v tuzemsku nové jaderné bloky.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle průzkumů voličské obliby se koalice Spolu nyní řadí na třetí místo za vládní hnutí ANO a koalici Pirátů a STAN.

LuCo ( 11. dubna 2021 20:59 )

Dva vztekle štěkající ratlíci a jedna neustále kejhající husa! A to by měla být ta tři světýlka z tunelu vedoucí k záchraně? Zachraň se kdo můžeš jejich nevolením!

hejhej ( 11. dubna 2021 19:50 )

bergen: Slepenec k volbám je podvod na voliče !!!! Takové podrazáky bude někdo volit ???

dynaty ( 11. dubna 2021 19:30 )

lisakjirka ( 11. dubna 2021 19:21 )

To je spolek co patří za mříže....

lebedak2 ( 11. dubna 2021 19:20 )

Je to přece krásné,když se 3 tak úplně rozdílná uskupení semknou,že jdou spolu do voleb. Stačí jim k tomu jediný společný program a cíl.Ten jediným programem je už 4. rokem antibabiš a cílem chuť moci.Koneckonců proč by přece ne,jejich guru Kalousek vystřídal ve svých vládních poslech přece také povícero stran a chtěl vládnout svého času i s komunisty.Myslím si,že takovým krásným důkazem společného semknutí by byl společný,tandemový seskok předsedů padákem.(P.s.: Samozřejmě s tím z Kalouskovy kauzy,co se za stamiliony zaváděl do výzbroje armády a po smrti parašutisty zase rušil).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa