Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Senátní volby 2020: Vítězství Starostů, propadák ČSSD a ODS chce Vystrčila dál v čele

Aktualizováno -
10. října 2020
00:00
Autor: kal, trm, Mii - 
9. října 2020
12:00

Druhé kolo senátních voleb přineslo jasné vítězství hnutí Starostů a nezávislých, kteří budou mít nejsilnější klub a tím i právo na to získat křeslo šéfa horní komory. Jenže ODS by v této funkci ráda udržela Miloše Vystrčila. Mezi 26 kandidáti, kteří v sobotu uspěli, jsou například Adéla Šípova (Piráti), která na Kladensku porazila Petra Bendla (ODS), nebo Miroslava Němcová (ODS), která předčila Václava Hampla. Dozvuky voleb jsme pro vás sledovali na Blesk Zprávách online.

  • Senátní volby letos vyhráli Starostové před ODS a KDU-ČSL. Ve volbách propadla ČSSD, která nedokázala obhájit ani jeden mandát z deseti, a nebude tak mít vlastní klub. Oslabilo i vládní hnutí ANO, které si udrželo jen jedno křeslo ze dvou.
  • Hnutí STAN a SLK získaly dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset jejich finalistů a Zbyněk Linhart (za STAN získal mandát už v prvním kole voleb před týdnem. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU-ČSL tři.
  • Volbami zdvojnásobili své senátní zastoupení TOP 09 a Piráti. Piráti budou mít dva senátory, které navrhli, TOP 09 čtyři. Na znovuzvolení dosáhli oba finalisté hnutí Senátor 21. Po jednom senátorovi budou mít nově Svobodní a Hradecký demokratický klub.

Senátní volby
Konečné výsledky voleb v ČR
Obnovit výsledky
Bez výsledku
27
background:#747989;
100,00 %
0 hlasů
Sečteno 100 %
Účast 17 %

Volby 2020 - Senátní 2. kolo
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:00
10. 10. 2020

Tímto se pro vás s onlinem z druhého kola senátních voleb v Česku loučíme. Děkujeme, že jste aktuální informace o nových senátorech sledovali s námi.

21:38
10. 10. 2020

Jednu z možných příčin v debaklu vládních stran vidí politologové Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze a Tomáš Lebeda z Palackého univerzity v Olomouci v nízké volební účasti. Podle Mrklase měli větší motivaci přijít voliči, kteří chtějí s vládou zúčtovat. „Nízká volební účast vždycky hraje obrovskou roli. Při nízké účasti přijdou jen voliči, kteří v té volbě vidí nějaký smysl. A myslím si, že ANO prostě nedokáže svým voličům vysvětlit, že volba pro jejich kandidáta do Senátu ten smysl má,“ podotkl.

21:05
10. 10. 2020

Takto oslavoval vítězství čerstvý senátor Jaroslav Chalupský (za Svobodné), který zvítězil v obvodě Pelhřimov.

Jaroslav Chalupský (za Svobodné) oslavoval 10. října 2020 v Jindřichově Hradci vítězství v druhém kole senátních voleb. Jaroslav Chalupský (za Svobodné) oslavoval 10. října 2020 v Jindřichově Hradci vítězství v druhém kole senátních voleb. Jaroslav Chalupský (za Svobodné) oslavoval 10. října 2020 v Jindřichově Hradci vítězství v druhém kole senátních voleb.
20:24
10. 10. 2020

Senát se v novém složení může stát místem vzájemných volebních bitev případných dvou opozičních bloků pro sněmovní volby. ČTK to řekl politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze. Podle jeho kolegy Tomáše Lebedy z Palackého univerzity v Olomouci nebude vliv senátních voleb, ve kterých vládní strany utrpěly drtivou porážku, na celostátní politiku velký, protože opoziční role Senátu se jen posílí a umocní.

20:04
10. 10. 2020

Výběr senátorů, kteří byli po pauze opět zvolení do horní komory:

Jaroslav Doubrava

Senátorem za Ústí nad Labem byl poprvé zvolen v roce 1998, tehdy ale ještě jako člen KSČM, a ve funkci byl do roku 2004, kdy ho ve druhém kole porazil občanský demokrat Pavel Sušický. Podruhé byl do Senátu zvolen v roce 2010 za hnutí Severočeši.cz, které ve stejném roce vyměnil za KSČM, mandát obhájil i na podzim před čtyřmi roky.

Ondřej Feber

Senátorem byl poprvé zvolen v karvinském obvodě číslo 74 v roce 2000 jako člen Unie svobody za Čtyřkoalici. V dalších volbách v roce 2006 se již jako bezpartijní za KDU-ČSL neúspěšně pokusil o znovuzvolení, mandát zkoušel znovu získat také v roce 2008 v karvinském obvodě číslo 75 jako nezávislý. Senátorem se v tomto obvodu stal až letos jako člen hnutí ANO.

Karel Korytář

Sociální demokrat Korytář získal v Olomouci první šestiletý mandát na podzim 1996, v listopadu 2002 jej ale ve druhém kole těsně porazil Vítězslav Vavroušek (ODS). V roce 2008 jejich souboj dopadl opačně, Korytář tehdy navíc v obou kolech zvítězil s výrazným náskokem. Při pokusu o obhajobu v roce 2014 ale skončil v prvním kole až třetí.

Jitka Seitlová

Senátorkou za Přerov se stala již v prvních volbách do horní komory, ze Senátu v únoru 2007 odešla kvůli zvolení zástupkyní veřejného ochránce práv. Do horní parlamentní komory se vrátila po volbách v roce 2014, do kterých šla jako nestraník na kandidátce lidovců a Zelených. Mandát obhájila i letos, nyní jako členka KDU-ČSL.

Milan Špaček

První senátor za Znojmo, člen KDU-ČSL, získal mandát v roce 1996, o šest let později jej ale již v prvním kole nahradil někdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný. Poté, co železný v roce 2004 usedl v Evropském parlamentu, získal Špaček senátorské křeslo v doplňovacích volbách. V roce 2008 už ale nekandidoval, protože podle svých slov necítil dostatečnou podporu místní organizace KDU-ČSL.

19:47
10. 10. 2020

Ze stran zvolených do Sněmovny vyšel jeden mandát získaný v letošních krajských a senátních volbách nejdráž zřejmě KSČM. Podle deklarovaných nákladů na kampaň dali komunisté za jedno křeslo kolem 1,8 milionu korun.

Lidovce stál jeden mandát zhruba až 700 000 korun a sociální demokraty a hnutí SPD obdobně kolem 550 000 korun.

ODS a hnutí STAN vyšlo jedno křeslo v krajském zastupitelstvu a v horní komoře okolo 450 000 korun a TOP 09 asi na 350 000 korun. Piráti vynaložili za každý mandát asi 280 000 korun a hnutí ANO až čtvrt milionu.

19:32
10. 10. 2020

Senátor David Smoljak (STAN) si cení, že i bez pomoci reklamních agentur a s osobně odpracovanou kampaní se mu podařilo získat vyšší počet hlasů než loni v doplňovacích volbách. ČTK dnes řekl, že v Senátu se bude soustředit na téma médií veřejné služby v kontextu toho, jaký je jejich osud v jiných zemích visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Nerad by viděl, aby se z veřejnoprávních médií staly propagandistické trouby, uvedl. Připravil proto v několika variantách předpis, který by posílil nezávislost těchto médií. „Po příštích sněmovních volbách bych zákon v některé z těchto variant rád prosadil. Teď je situace taková, že pro něj dost hlasů získat nelze,“ řekl.

Syn zesnulého Ladislava Smoljaka David Smoljak je senátorem za STAN
19:16
10. 10. 2020

Vítězný senátor za Plzeň-město Lumír Aschenbrenner (ODS) chce při svém dalším působení v Senátu přispět ke spolupráci českých a tchajwanských firem. Věří, že pokud budou mít občanští demokraté silný klub, tak zůstane místopředsedou hospodářského výboru a členem pracovní skupiny, která má ekonomickou spolupráci s Tchaj-wanem na starosti. Aschenbrenner ve volbách porazil kandidáta Pirátů Daniela Kůse, kterého označil za těžkého soupeře.

18:58
10. 10. 2020

Z poražených finalistů dostal nejvíce hlasů Michael Žantovský (za TOP 09) v Praze 5. Podpora 12 028 by mu stačila na vítězství v 18 jiných obvodech, kde se hlasovalo. Nejméně hlasů z finalistů obdržela starostka Velké Hleďsebe Jaroslava Brožová Lampertová (ANO) na Chebsku. Volilo ji 3091 lidí. Nevyhrála ani ve své obci.

Jindřichohradecký radní Jaroslav Chalupský (za Svobodné) dokázal porazit místopředsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) i díky stoprocentní podpoře v pěti obcích. Hlasovali pro něj všichni příchozí voliči v Eši, Ježově a Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku a v Bořetíně a Vlčetínci na Jindřichohradecku.

18:48
10. 10. 2020

Vysokoškolské vzdělání má drtivá většina senátorů, tradičně převažují inženýři (z technických, ekonomických a zemědělských fakult). Hodně je i lékařů, letos bylo zvoleno dokonce pět absolventů lékařských fakult (před dvěma roky tři). Čtyři letos zvolení senátoři pak mají podle dostupných informací středoškolské vzdělání.

18:37
10. 10. 2020

Senát je považován za „právní pojistku“, právníků je v něm přitom paradoxně poměrně málo. Letos neobhájili mandát právníci Jiří Dienstbier a Miroslav Antl (oba zvolení za ČSSD), zůstávají předloni zvolení absolventi práv Ladislav Faktor (nezávislý), Zdeněk Hraba (nestraník za STAN) a Pavel Karpíšek (ODS).

Mandát obhájil advokát Václav Láska (Senátor 21), advokáty jsou také Adéla Šípová (za Piráty) a Jan Holásek (nestraník s podporou Hradeckého demokratického klubu, TOP 09, Změny pro Hradec, Senátor 21, Volby pro město Hradec Králové, Liberálně ekologické strany a Zelených)

Senátní volby 2020: Václav Láska Senátní volby 2020: Adéla Šípová
18:24
10. 10. 2020

Více peněz od státu poplyne například do stranického rozpočtu ODS, TOP 09, SEN 21 a Pirátů. Pohorší si KDU-ČSL a Zelení. Soukromníci už nedostanou nic, naopak jeden příspěvek budou nově čerpat Svobodní.

Stát bude stranám a hnutím vyplácet za senátorské mandáty celkem 69,3 milionu korun. Senátoři, kteří byli zvolení jako nezávislí kandidáti, peníze nedostávají.

18:16
10. 10. 2020

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů ze státních příspěvků za mandáty hlavně pro ČSSD. Nejvíce si naopak polepší pokladna hnutí STAN.

18:12
10. 10. 2020

Dnešní prohru v senátních volbách na Pelhřimovsku po úspěšném prvním kole volby označil sociální demokrat Milan Štěch za zklamání. Nejdéle sloužící český senátor končí po 24 letech v horní komoře Parlamentu. Za Jaroslavem Chalupským (za Svobodné) zaostal ve 2. kole téměř o pět procent. Hlasů dostal Štěch podstatně méně než před týdnem. Voliče od něj mohla odradit i obava z nemoci covid-19. Je také známo, že si teď značka sociální demokracie nestojí dobře, řekl ČTK.

„Jsem zklamaný, to je jasné, ale nemohu opomenout poděkovat svým voličům, dlouhodobým voličům,“ uvedl dosavadní místopředseda Senátu a doplnil, že pro něj dneškem skončila jedna éra. „Nevím, jestli se ještě něčemu podobnému budu věnovat. V tuto chvíli bych řekl, že spíše ne,“ řekl. Čas teď chce víc využívat pro rodinu a své koníčky. „Teď si půjdu vyřídit důchod,“ dodal šestašedesátiletý politik.

Senátor za obvod Pelhřimov a bývalý předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD)
17:59
10. 10. 2020

Letos byl zvolen vůbec nejmladší člen horní komory, Adéla Šípová (za Piráty), která teprve 22. září oslavila čtyřicetiny. O jediný den tak překonala Lukáše Wagenknechta (za Piráty), který byl před dvěma lety zvolen v prakticky stejném věku - druhé kolo voleb se tehdy konalo 12. a 13. října, Wagenknecht měl čtyřicetiny 24. září 2018.

Předchozím rekordmanem byla Ivana Cabrnochová (SZ), v roce 2014 jí při zvolení v doplňovacích volbách v Praze 10 bylo 40 let, jeden měsíc a dva dny. Před dosažením 41. narozenin se dostalo do Senátu ještě devět politiků, jako první už v roce 1996 Mirek Topolánek (bylo mu tehdy 40 let a šest měsíců).

Nejstarším mezi nyní zvolenými senátory je Jiří Vosecký (SLK), kterému je 69 let. Doyenem horní komory zůstane Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz), který 4. dubna oslavil 72. narozeniny, jen o pět týdnů mladší je Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN).

17:48
10. 10. 2020

Nejvíce hlasy byl letos zvolen senátorem Kárník (za STAN), nejméně hlasy Feber (ANO), nejtěsnějším rozdílem Zitterbart (za STAN) - vyhrál o 27 hlasů.

17:43
10. 10. 2020

ČSSD bere senátní volby jako svou jednoznačnou prohru, uvedl dnes v tiskové zprávě předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček. Na výsledku kandidátů se podle něj podepsala mimo jiné nízká účast, protože pro voliče strany nejsou senátní volby tak důležité jako pro voliče opozičních subjektů. Hamáček věří, že ČSSD má světlejší budoucnost.

„Volby bereme jako jednoznačnou prohru. Podobně jsme skončili také v roce 2004. Naši kandidáti kampaň neošidili a víme bohužel, že pro naše voliče není Senát tak důležitý jako pro voliče opozice. Rozhodla jejich disciplinovanost a motivace,“ uvedl Hamáček.

Tisková konference po jednání vlády: Jan Hamáček (ČSSD; 17. 8. 2020)
17:32
10. 10. 2020

V letošních senátních volbách byly zvoleny čtyři ženy, o dvě více než před dvěma lety, kdy bylo zvoleno nejméně nových senátorek od vzniku horní komory. Před čtyřmi roky se do horní komory naopak dostalo rekordních šest senátorek.

Zatímco po volbách na podzim 2016 zasedalo v horní komoře rekordních 16 senátorek, v uplynulém volebním období jich bylo 13 (po rezignaci Zuzany Baudyšové loni v lednu jen 12). Tucet žen bude v Senátu i po letošních volbách.

Sčítání výsledků 2. kola senátních voleb (10. 10. 2020)
17:23
10. 10. 2020

Těší mě, že právě v centru Prahy, v blízkosti Pražského hradu a Strakovy akademie, lidé jasně ukázali, že chtějí slyšet silný hlas opozice a odmítají babišovsko-zemanovský mocenský pakt, který škodí naší zemi,“ uvedla na twitteru novopečená senátorka za ODS Miroslava Němcová.

17:13
10. 10. 2020

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka označil výsledek senátních voleb za drtivé vítězství opozičních stran. Je to podle něj vzkaz, jak lidé vidí konání vlády. Výsledek lidoveckých kandidátů skončil podle něj za očekáváním. Jurečka doufal, že se straně podaří obhájit šest senátorských křesel. Řekl to na tiskové konferenci v reakci na výsledek druhého kola senátních voleb.

Jurečku mrzí výsledek ve dvou volebních obvodech Vyškov a Strakonice, kde lidovečtí nominanti neuspěli rozdílem pouze několika desítek hlasů. Neúspěšné kandidáty ocenil za odvedenou práci. Za rok se podle něj zhodnotí ve sněmovních volbách. Lidovecký předseda doufal, že se KDU-ČSL podaří šest mandátů obhájit.

17:05
10. 10. 2020

„Získal jsem zlato i stříbro. Děkuji všem jedenácti tisícům voličům z prvního kola a osmi tisícům voličům z kola druhého za všechny hlasy, které mi věnovali. Je to opravdu velmi vysoká podpora, které si moc vážím,“ okomentoval výsledky senátních voleb v obvodu Uherské Hradiště Ivo Valenta.

„Šest let v Senátu mi dalo mnoho cenných zkušeností a jsem rád, že jsem během tohoto období mohl otevřít a řešit řadu pro region velmi důležitých témat. Lidovecký kandidát získal ve finálním ‚souboji‘ více hlasů a potvrdilo se tak, že KDU-ČSL má v našem regionu velmi disciplinované voliče. Vítězi voleb jsem hned po sečtení hlasů telefonicky gratuloval,“ uvedl podnikatel, který je pro své loterijní aktivity přezdívaný králem hazardu.

„Co se týče mé osoby, Slovácku jsem pomáhal mnoho let před mým vstupem do politiky, pomáhám mu nyní a budu v podpoře regionu pokračovat i nadále. O mém budoucím působení v politice se poradím se svou rodinou a týmem, a následně si tuto záležitost vyhodnotím... a alespoň budu mít víc času na rodinu, především na děti,“ dodal Valenta a poděkoval všem za podporu.

17:02
10. 10. 2020

Neúspěšný kandidát na senátora v Praze 5 Michael Žantovský (za TOP 09) byl svým výsledkem ve druhém kole zklamaný. Dál však plánuje působit ve veřejném dění. Ve druhém kole senátních voleb nynějšího ředitele Knihovny Václava Havla ve volebním obvodu Praha 5 porazil obhajující senátor Václav Láska (SEN 21), i když Žantovský v prvním kole získal vůbec nejvíc hlasů ze všech kandidátů.

Do volebního štábu TOP 09 v Café Louvre na Národní třídě dorazil kandidát na senátora za Prahu 5 Michael Žantovský (3. 10. 2020)
16:56
10. 10. 2020

Piráti jsou spokojení s volebním úspěchem své kandidátky Šípové i dalších kandidátů, které podpořili. Při volbě předsedy Senátu vyčkají na návrhy.

16:40
10. 10. 2020

A tady pro vás máme další snímky k senátním volbám, je na nich nově zvolený senátor Jan Grulich, neúspěšný Michael Žantovský nebo šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS; 10. 10. 2020) Michael Žantovský v boji s Václavem Láskou neuspěl (10. 10. 2020) Nově zvolený senátor za obvod Rychnov nad Kněžnou Jan Grulich (vpravo; TOP 09) 10. října 2020 v Deštném v Orlických horách přijal gratulaci po sečtení hlasů ve 2. kole senátních voleb.
16:35
10. 10. 2020

Ještě jednou nahlédneme do volebního štábu Romana Krause, kde byl herec Boleslav Polívka i s manželkou.

Herec Boleslav Polívka a jeho manželka 10. října 2020 v Brně oslavovali vítězství nově zvoleného senátora za obvod Brno-město Romana Krause (ODS) po sečtení hlasů ve 2. kole senátních voleb

Doporučujeme
denisz ( 11. října 2020 16:30 )

Účast 16,7%, takže od občanů zase malý mandát.
Lidé z "venkova" si zvolili své dobré radní, což není
ale jen zásluhou hnutí STAN, zarputilého Rakušana.
Motivovaní lidé v Praze si zase zvolili podprůměrné
aktivisty, co se "nebojí" Zemana a Babiše. Jejich ikona
průměrnosti Němcová tedy bodovala, pak policajt
Láska a podivný Smoljak. . .

Petros1 ( 10. října 2020 22:01 )

Dle volební účasti a zájmu lidí o senát by bylo největší výhrou zrušení tohoto cirkusu jménem senát.

fotrpjotr ( 10. října 2020 21:24 )

Jak se dívám,tak i hloupí lidé mohou být v senátu.

bre-burda ( 10. října 2020 18:58 )

Slavte, chlapci, slavte. Vítězství u 16% našich občanů. Tonoucí se stébla chytá a naděje umírá poslední. Za rok uvidíte, jak na tom ve skutečnosti jste.

BoziMilda ( 10. října 2020 18:27 )

Zhoršil naše vztahy s Tchajwanem ? Jak, nějak jsem to nepostřehl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa