Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

V roce 2020 si třetina Čechů vybere nové senátory
V roce 2020 si třetina Čechů vybere nové senátory  (Autor: Blesk)
Autor: mah - 
7. října 2020
13:32

V Česku si lidé vybírají nové senátory. Z prvního kola je známý senátor pouze pro obvod Děčín, kde vyhrál Zbyněk Linhart, v dalších 26 obvodech o senátorech rozhodne druhé kolo. Volby začaly 2. a 3. října 2020 ve stejnou dobu jako krajské volby, na rozdíl od nich se ovšem týkají i tří pražských okrsků. Ve volbách lidé v jednotlivých okrscích vybírají jednoho senátora, který je bude v horní komoře Parlamentu zastupovat příštích šest let.

Termín voleb do Senátu

Volby do Senátu 2020 se budou konají ve dvou kolech. První se proběhlo ve stejný den jako krajské volby, tedy v pátek a sobotu 2. a 3. října. Druhé kolo se koná v pátek a sobotu 9. a 10. října.

Jak se volí do Senátu

Senát Parlamentu České republiky má 81 členů. Z tohoto počtu se každé dva roky volí třetina senátorů. Senátní volby probíhají v jednotlivých senátních volebních obvodech, většina lidí tak volí senátora jen jednou za šest let.

Volí se většinovým způsobem z jednotlivých kandidátů. Pokud v prvním kole nikdo nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postupují dva nejúspěšnější kandidáti do druhého kola, které se koná týden po kole prvním. Úspěch v prvním kole je ovšem vzácný. Od prvních senátních voleb v roce 1996 bylo takto zvoleno pouze 13 senátorů. Poslední Zbyněk Linhart byl přitom takto zvolený v prvním kole letošních voleb.

Volební lístky, se jmény jednotlivých kandidátů dostanou voliči do schránek nejpozději tři dny před prvním kolem voleb. Před druhým kolem už voliči lístky nedostávají. Dostanou je teprve ve volební místnosti společně s úřední obálkou.

Voličský průkaz pro volby do Senátu

Voliči, kteří budou v době voleb do Senátu mimo republiku nebo na území jiného volebního obvodu, tak volit nemůže. Přesto je možné si vyřídit voličský průkaz, který následně voliče opravňuje volit v kterémkoli volebním okrsku senátního volebního obvodu, na jehož území má volič trvalé bydliště.

Pokud si volič zažádá o voličský průkaz pro volby do Senátu a nespecifikuje, že jej potřebuje pouze na jedno ze dvou kol, bude mu automaticky vystaven na obě kola voleb do Senátu.

O voličský průkaz lze žádat nejdříve v den vyhlášení voleb, nejpozději pak do sedmi dnů před jejich konáním. Žádost lze vyřídit osobně, poštou nebo elektronicky. Voličský průkaz je možné si vyzvednout osobně, nechat si jej zaslat na určitou adresu, nebo jeho vyzvednutím pověřit blízkou osobu, která zároveň bude disponovat plnou mocí voliče s úředně ověřeným podpisem.

Kdo může volit a být volen do Senátu

Voličem je každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně osmnácti let a nebyl zbaven svéprávnosti k výkonu volebního práva. Stejná pravidla platí i pro druhé kolo. Pokud tak volič oslaví osmnácté narozeniny po prvním kole senátních voleb, ale v jeho obvodě se koná druhé kolo voleb po jeho narozeninách, může se ho zúčastnit.

Kandidovat na senátora mohou zástupci politických stran a hnutí, jejichž činnost nebyla pozastavena a zároveň nezávislí kandidáti, kteří nejpozději v druhý den voleb dosáhnou věku nejméně 40 let. Pokud člověk chce kandidovat jako nezávislý, musí zároveň v obvodě, kde plánuje kandidovat nasbírat 1000 podpisů za svou kandidaturu. Ty musí navíc být pouze od lidí, kteří v daném obvodě mají trvalý pobyt.

Video  Pavel Fischer o úloze Senátu  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa