Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komise s urnami vyrazily i k lidem domů. V Praze kvůli karanténě odvolí z domova 151 lidí

Autor: ČTK - 
2. října 2020
16:11

O volbu z domova z důvodu izolace nebo karantény dané koronavirem v metropoli požádalo 151 lidí, sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman. Šest mobilních volebních komisí v pátek se schránkami vyrazilo k voličům v 8:00, budou jezdit i v sobotu. Lidé v karanténě a izolaci mohli ve středu volit také z auta. V Praze se letos volí ve třech senátních obvodech. Krajské volby se metropole netýkají, vedení magistrátu se volí při volbách do obecních zastupitelstev.

Lidé si mohli přenosnou schránku objednat telefonicky do čtvrtka. Podle mluvčího bylo nejvíce volajících ve čtvrtek mezi 19:00 a 20:00. Přenosné urny mohou standardně při volbách požadovat i ti voliči, kteří se nemohou ze závažných, zejména zdravotních důvodů dostavit do volebních místností. To je však jiný případ a lidé si podle Hofmana obě záležitosti často pletli. „Zaměstnanci na linkách často vysvětlovali mimořádný způsob hlasování,“ řekl.

Volby i z auta

Ve středu mohli lidé v karanténě nebo izolaci volit také z auta, v metropoli k tomu sloužila stanoviště na Letné a na Proseku. Možnosti využilo 183 lidí. Ve čtvrtek se hlasovalo ve speciálních okrscích v domovech seniorů a podobných zařízeních v republice, které byly kvůli koronaviru uzavřeny. V metropoli žádné takové nebylo.

V Praze se letos do Senátu volí v obvodech Praha 1, Praha 5 a Praha 9. Senátní obvody nekopírují městské části, po kterých jsou pojmenovány. Obvod Praha 1 zahrnuje také Prahu 7, část Prahy 2 a Troju. Pod volební obvod Praha 5 spadá i Praha 13, Řeporyje a Zličín. Obvod Praha 9 zahrnuje území městské části s výjimkou katastrálních území Hrdlořezy, Hloubětín a části Malešic. Dále zahrnuje území Prahy 14, Kbel, Horních Počernic, Újezdu nad Lesy, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic, Koloděj, Satalic a Vinoře.

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa