Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máte obavy z nákazy u urny? Hamáček: „Jít volit je bezpečnější než jít do supermarketu“

Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček, Vera Renovica - 
2. října 2020
11:17

Jen dva dny před otevřením volebních místností se střetlo ve studiu Blesk Zpráv osm lídrů parlamentních stran. Řeč přišla mimo jiné také na to, zda jsou vůbec volby bezpečné, když se vláda uchyluje kvůli šíření koronaviru k vyhlášení nouzového stavu. Opoziční politici ocenili nakonec dohodu nad změnou volebních zákonů, která umožňuje volit i lidem, kteří kvůli covid-19 skončili v karanténě. 

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), jehož úřad má volby  na starost, se voliči nemusí bát přijít odevzdat svůj hlas. Každý by měl mít ale roušku, pokud ji nebude mít u sebe, tak se sice podle Hamáčka dopouští porušení nařízení, ale může ji dostat přímo před hlasováním od členů volební komise.

„Vzhledem k tomu, jaká jsme přijali opatření u volebních komisí a ve volebních místnostech, tak jít v pátek nebo v sobotu k volbám je bezpečnější než jít nakupovat,“ uklidňuje veřejnost Hamáček. Ve volebních místnostech má probíhat pravidelná dezinfekce, voliči musí dodržovat rozestupy, roušku si stáhnou z nosu pouze při ověření identity podle fotografie na občanském průkazu. 

„Opravdu je to bezpečnější než jít do supermarketu, protože ta míra zajištění je tam vyšší,“ dodal ministr vnitra a šéf ČSSD Hamáček. 

Pokud se snad někdo nebude cítit dobře, má možnost si ještě zavolat na příslušný obecní úřad a zavolat si přenosnou mobilní urnu a lístek vhodit do ní. 

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Už ve středu navíc mohli lidé volit v takzvaných drive-in stanovištích. Hlasování se týkalo těch, kteří jsou v karanténě, a k hlasování využili auto. Podle informací Blesk Zpráv takto odvolilo průměrně v každém kraji zhruba 250 voličů. 

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana bylo složitější než v jiná léta sehnat vůbec členy jednotlivých volebních komisí. Starostové jsou prý ale na to zvyklí, a když zaznamenali výpadek lidí, kteří by v komisích reprezentovali jednotlivé strany, tak obsadili tato místa zaměstnanci úřadu a dalšími dobrovolníky. 

„Volební místnosti v České republice jsou opravdu připraveny a já bych chtěl lidi v České republice opravdu vyzvat, aby volit přišli. Volby jsou bezpečné,“ vyzval Rakušan všechny váhající voliče. 

Původně to přitom vypadalo, že lidé, kteří jsou v karanténě, nebudou smět volit vůbec. Vláda proto po dohodě s opozicí změnila pro stávající volby zákony. I přesto se může stát, že někdo k volbám nebude smět. A to v případě, že se dostane do karantény v těchto dnech. Už si totiž nestihne pořídit potřebné dokumenty pro alternativní hlasování mimo volební místnost. 

Změny pod tlakem opozice

„Lidé, kteří budou v karanténě, nebudou smět volit, tak to ještě v průběhu července zamýšlel ministr vnitra,“ připomněla v superdebatě ve studiu Blesk Zpráv jediná žena, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Já jsem vám pouze odcitoval znění platného zákona. To, že jsme se dohodli, že to změníme a že to bylo po tlaku opozice, ano, ale já nic nezamýšlel, pouze jsem citoval platné znění zákona,“ reagoval Hamáček. 

„To je důležitá věta, že to bylo po tlaku opozice,“ reagovala na ministra vnitra Pekarová Adamová s tím, že celý poslanecký klub TOP 09 apeloval na nutnost změn, což se nakonec povedlo, a i lidé v karanténě tak mohou ve většině případů ve volbách hlasovat. „Pevně doufám, že toho využijí a dají vládě vysvědčení, jak tu epidemii zvládá,“ dodala předsedkyně TOPky. 

Na internetové volby není ještě čas

Pirátská strana je známá tím, že prosazuje co největší digitalizaci státu, sama má online také své diáře, nebo mnohdy peprné diskuse na svém vnitrostranickém fóru. Na internetové volby ale podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše nevyzrál čas. 

„Musím dát za pravdu panu ministru Hamáčkovi, že v oblasti digitalizace se za první vlny koronaviru udělal obrovský kus cesty, ale takový kus, kdy se i teď ztrácejí nějaké vzorky (testů - pozn. redakce) a kdy někde není ani wifina, tak zas takový skok, kdy bychom v zabezpečení voleb mohli jít po digitální cestě, jsme v době pandemie neudělali,“ odmítl internetové hlasování Bartoš. 

Ve studiu ale šéf Pirátů ocenil, že ministr Hamáček inicioval schůzku zástupců všech parlamentních stran, ze které vzešly úpravy stávajících volebních zákonů k těmto volbám. 

„S tímto tématem jsme zavedli také korespondenční volbu, která by mohla řešit zejména migraci lidí, kteří jezdí odvolit do svého města v případě krajských voleb,“ připomněl Bartoš další pirátský návrh k řešení voleb, se kterým ale strana při vyjednávání neuspěla. 

Za důležité ale Bartoš považuje shodu na volbě z auta nebo možnost volit například přímo v domovech pro seniory. 

Změny zákonů i pro ostatní volby?

Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky nastartovalo diskusi o umožnění voleb i lidem v karanténě kvůli koronaviru tvrdé usnesení Senátu. 

„Byl bych rád, aby to, co se tady podařilo, aby se volební právo posunulo dál, aby to nebylo ad hoc pro tyto volby, ale abychom do budoucna pamatovali na korespondenční volbu a abychom směřovali i k té online volbě,“ apeloval na ostatní Jurečka s tím, že to může mít přínos především pro Čechy žijící v zahraničí. 

Předseda ODS Petr Fiala připomněl vládě nezákonné zrušení doplňovacích senátních voleb na Teplicku v době koronavirové jarní krize. Tehdy neproběhly volby v původně plánovaném termínu, ve kterém mohli lidé vybrat náhradníka za zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu. Soud dal nakonec za pravdu stěžovatelům a konstatoval, že vláda volby zrušila v rozporu se zákony. 

„Nakonec se došlo k rozhodnutí, že se většině lidí umožní jejich volební právo uplatnit. To považuji za pozitivní,“ kvitoval dohodu na nových volebních pravidlech při stávajících volbách Fiala. „Jestli to někdo využije, nebo nevyužije, to už je jeho rozhodnutí,“ míní Fiala, vystudovaný politolog. 

Covid jako předvolební téma

Premiér Andrej Babiš zalitoval ve studiu, že se covid-19 stal hlavním předvolebním tématem v krajských volbách. „To je mi hrozně líto, je to samozřejmě špatně, ale s tím nic nenaděláme.“

Premiér ale také zároveň odmítl kritiku, že by využil svého nedávného televizního projevu k lidem k předvolební kampani, jak mu často tvrdí jeho soupeři. 

Nejohroženější skupinou mezi občany jsou i podle dostupných čísel stále senioři. Ti volí nejčastěji hnutí ANO a KSČM. Šéf komunistů Vojtěch Filip věří, že se ale nezaleknou do volebních místností přijít. 

„Chci, aby k volbám přišli, aby využili to své právo a nenechali za sebe rozhodovat jiné,“ vyzývá Filip všechny své příznivce. Dodal, že KSČM cílí ale i na mladší generace, což prý strana dokazuje i některými mladými kandidáty, kteří se ucházejí o hlas voličů. 

Volby už o víkendu

Volební místnosti se otevřou už v pátek 2. října. Lidé mohou přijít hlasovat v tradičních časech od 14 do 22 hodin. V sobotu 3. října pak mohou svého volebního práva využít ještě mezi 8. a 14. hodinou. Volí se do krajských zastupitelstev a v některých obvodech také do třetiny Senátu. 

Video  Apel na voliče v superdebatě Blesku: Co lidem slíbila osmička stranických lídrů?  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

alusinek ( 1. října 2020 08:10 )

Do senátu volit nechodím je to zbytečné vyhazování peněz pro většinu důchodců.Dříve jsme se bez něj obešli,Stačí mně ta agitace kandidátů,jak se předhánějí Volím jen v obecních volbách,tam ty lidi aspoň znám.Převážnou většinu z těch debat bych stejně nevolila,jde jim většinou o koryta a nikdo nestojí o ty jejich dohady.Naslibují toho plno a po volbách je to všechno jinak

krapotkin ( 1. října 2020 07:19 )

Zapomněl dodat - volte hlavně socany. Já už dal volební lístky dětem na vlaštovky. Aspoň byly jim k užitku.

Manowar ( 1. října 2020 05:33 )

Volte kohokoliv,kromě těch,kteří se zůčastnili v debatách cenzurovaného Blesku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa