Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Raději 100 nových domovů.“ V debatě Blesku to vřelo kvůli rouškovnému i reformě důchodů

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Tomáš Vašek - 
30. září 2020
05:30

Tématem, které v poslední době rezonovalo nejen politickou, ale také širokou veřejností, bylo tzv. rouškovné – tedy pětitisícový příspěvek ze státní kasy všem občanům, kteří pobírají nějaký typ důchodu. V prosinci na něj budou mít nárok asi tři miliony lidí, kteří pobírají starobní, invalidní či vdovský nebo sirotčí důchod. Kromě této mimořádné dávky pro poživatele penzí se v předvolební debatě Blesk Zpráv na téma seniorů a sociálních služeb mluvilo také o důchodové reformě, jejíž podoba je předmětem debat uvnitř vládních koalic již dvě dekády.

Jak zaznělo v úterní debatě vedené moderátorem Jakubem Veinlichem, podle průzkumu agentury Median pro Radiožurnál vyplacení pětitisícového příspěvku podporují skoro tři pětiny lidí. Jde zejména o voliče vládního hnutí ANO a KSČM ve věku nad 45 let.

Také z toho důvodu zejména z opozičních řad zazníval názor, že rouškovné je ve skutečnosti úplatkem voličů za volební podporu současného kabinetu – zejména pak hnutí ANO, jehož voličské jádro se v masivní míře shoduje se skupinou lidí, ke které peníze poputují. S tím v debatě ale nesouhlasila exministryně práce a sociálních věcí a kandidátka ve Středočeském kraji Jaroslava Němcová (ANO). Rouškovné považuje podle svých slov za „velmi správný krok“.

Povšík: Po volbách by se připravit příspěvek nestihlo

„Dovolím si tvrdit, že většina seniorů považuje téměř za urážku, když si o nich někdo myslí, že jsou koupitelní za pět tisíc korun. Ten příspěvek je naprosto logický krok,“ hájila vládní dávku Němcová a připomněla, že třetina seniorů stále nedosahuje na průměrnou penzi.

Lídr kandidátky sociálních demokratů ve Středočeském kraji Robin Povšík dal zase najevo, že nemá problém s tím, když část seniorů příspěvek odmítá a předesílá, že pětitisícikorunu od vlády pošlou spíše těm, kterým bude více k užitku.

„To je dobře, je to jeho svobodné rozhodnutí. Proč jsme o tom nezačali hovořit po volbách? Protože by se to nikdy nestihlo, to prostě nejde, tady existuje nějaký legislativní proces. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) je už teď na hraně, aby tu výplatu zvládla technicky zajistit,“ argumentoval Povšík a podobně jako někteří vládní představitelé odmítl výraz „rouškovné“. Zároveň zdůraznil, že jde o vládní kompromis jak z hlediska výše částky, tak nastavení parametrů. Prioritou ČSSD je podle něj zvedání důchodů.

Plány na penzijní reformu podle Povšíka nabourala především pandemie koronaviru. Dalším problémem je skutečnost, že mezi koaličními partnery neexistuje shoda, jakým směrem by se důchodová reforma měla ubírat, myslí si jednička kandidátky ČSSD ve středních Čechách.

Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Zleva Michaela Matoušková (STAN), Filip Zachariáš (KSČM), Vítězslav Schrek (ODS), Jaroslava Němcová (ANO) a moderátor Jakub Veinlich Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Zleva Michaela Matoušková (STAN), Filip Zachariáš (KSČM), Vítězslav Schrek (ODS), Jaroslava Němcová (ANO) a moderátor Jakub Veinlich | Blesk:Jakub Poláček

Starostové by rozdělovali potřebným sami

Právě parametry příspěvku, kdy na pětitisícikorunu nedosáhnou například samoživitelé, nejvíce vadí hnutí STAN, které v debatě zastupovala kandidátka do krajského zastupitelstva Pardubického kraje Michaela Matoušková.

„Opět to nesměřuje na všechny osoby, které to potřebují. Kromě samoživitelů jsou tu zdravotně znevýhodnění občané. Já si naopak dovedu představit, že by stát řekl ‚Pošleme to vám dolů na ty obce, vy víte, kdo to potřebuje, vy si to rozdělte‘,“ řekla starostka Řečan nad Labem Matoušková. Co jí na návrhu nevyhovuje je právě fakt, že rouškovné přijde i lidem pobírajícím jiné, méně obvyklé typy důchodů. Takto komplexní formát dávky je podle ní chybou a nedá se považovat za spravedlivý.

Lidovci přišli s pozměňovacím návrhem

Zacílení na pomoc potřebným vyzdvihla také zástupkyně KDU-ČSL a kandidátka ze Zlínského kraje Michaela Bláhová. Lidovci totiž přišli s pozměňovacím návrhem, aby lidé pobírající více než je výše průměrného důchodu – tedy necelých 14 400 korun – dostali sníženou částku příspěvku, a sice tři tisíce. „My třeba víme, že důchodkyně mají v průměru až o tři tisíce nižší výměru důchodu a KDU-ČSL dlouhodobě navrhuje 500 korun za každé vychované dítě,“ připomněla Bláhová.

A právě o tomto návrhu se diskutuje jako o součásti plánované důchodové reformy. Již dříve ale premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že se velká penzijní reforma do konce volebního období nestihne. Důchodová reforma je přitom součástí programového prohlášení vlády.

KSČM by chtěla rozložit rouškovné do valorizace

Kdo pětitisícový příspěvek uvítal, jsou podle slov dvojky na kandidátce v Jihomoravském kraji Filipa Zachariaše komunisté. Vystudovaný sociolog Zachariaš připomněl, že KSČM stejně jako sociální demokraté žádali, aby bylo rouškovné součástí penzijní valorizace. „Tím bychom zvýšili důchody stabilně. Pak bychom důležitou skupinu lidí, která celý život pracovala a vytvářela hodnoty, nemuseli často stavět před rozhodnutí, zda si zaplatí léky nebo nájem,“ řekl zástupce komunistů a zdůraznil, že v Česku jsou důchody nízké i v poměru k výši průměrné mzdy.

I přesto, že je jeho strana přesvědčena o rozložení pětitisícového příspěvku do valorizace, dodal, že KSČM vládní návrh podporuje.

Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Rudolf Špoták (Piráti) Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Rudolf Špoták (Piráti) | Blesk:Jakub Poláček

Podle ODS vláda zaspala, Pirát se koalice zastal

Lídr společné kandidátky občanských demokratů a hnutí Starostové pro občany (STO) v Kraji Vysočina Vítězslav Schrek (ODS) se více věnoval tématu penzijní reformy. „Diskutujeme o tom dvacet let. Ale ono začíná zvonit, víte. Jestli dneska někdo tvrdí, že to ještě deset dvacet let zvládneme, tak já si naopak myslím, že je nejvyšší čas,“ apeloval Schrek, který zároveň působí jako ředitel domova pro seniory ve Velkém Meziříčí.

Že vláda v tomto ohledu zaspala si ale nemyslí právě exministryně Jaroslava Němcová (ANO). Představitelka vládního hnutí argumentovala počtem novelizací zákona o sociálním pojištění. „Bylo jich sto osm od roku 1995. Vždycky to řeší konkrétní případy, ale to jen dokládá to, že žádná vláda od té doby nenastartovala komplexní řešení. Protože to není v silách jedné vlády,“ myslí si Němcová.

Kandidát na hejtmana v Plzeňském kraji Rudolf Špoták z Pirátské strany k tématu penzijní reformy uvedl, že by byl rád, kdyby na ni vláda do konce volebního období netlačila. „Já věřím, že ve složení příští vlády momentální vládní strany nebudou a mohlo by dojít ke změně v tom smyslu, že by se ten proces nastartoval,“ řekl Špoták a uznal argument Jaroslavy Němcové, která za sebou už vládní angažmá v čele rezortu sociálních věcí má, že celá reforma důchodové soustavy není v silách jedné vlády.

„Radši počkejme, abychom vyprodukovali ten počátek, protože se nemůžeme bavit o tom, že bude důchodová reforma za 12 měsíců hotová,“ vyjádřil svůj názor lídr plzeňské kandidátky Pirátů.

Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Vítězslav Schrek (ODS) Debata Blesku o penzích a sociálních službách (29. 9. 2020): Vítězslav Schrek (ODS) | Blesk:Jakub Poláček

STAN: Ministerstvo financí blokuje daňovou reformu

Sdělení o tom, jak to aktuálně vypadá v důchodové komisi, kterou současná vláda zřídila, si mohli diváci debaty poslechnout od zástupkyně STAN Michaely Matouškové, neboť právě i opozice má v Komisi pro spravedlivé důchody zastoupení.

„V říjnu by měla být dána na stůl ta příjmová stránka, to znamená odkud se ty peníze vezmou. Důchodový systém se rozdělí na dva pilíře. Ten nultý, který bude představovat garantovanou částku, takzvaný ‚jistý důchod‘, by měl být financován z daní z příjmu. Druhá část, takzvaná zásluhová složka, by měla být vyplácena ze sociálního pojištění. Ovšem bez daňové reformy důchodové reformy nebude,“ řekla Matoušková. A v té souvislosti zkritizovala ministerstvo financí, které podle ní hlasování v komisi blokuje.

TOP 09 by rozdělila rouškovné smysluplněji

TOP 09 si podle kandidátky na Vysočině Hany Hlaváčkové myslí, že by vládní příspěvek důchodcům měl být spíše adresný, nikoliv plošný. „Když si vezmu, že tři miliony důchodců dostanou pět tisíc korun, tak bychom za to postavili asi sto stolůžkových domovů pro seniory,“ spočítala Hlaváčková, která v Havlíčkově Brodě rovněž vede zařízení tohoto typu. Podle ní by se taková suma dala využít mnohem smysluplněji.

Ve středu čeká na diváky ve studiu Blesk Zpráv superdebata lídrů osmi parlamentních stran. Zúčastní se jí premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ODS Petr Fiala, lídr Pirátů Ivan Bartoš, komunistický předseda Vojtěch Filip, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Přímý přenos začíná v 11 hodin.

Video  Dopady koronaviru na farmáře a průmysl: Debata Blesku nabídla také střet o cenu vajec  - Blesk TV - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...
Video  Hrozba odkladu splátek hypoték a potíže s bydlením v krajích: Předvolební debata Blesku  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica
Video se připravuje ...
Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...
Video  Hádka o rozbité silnice i krajská letiště: Volební debata Blesku o dopravě  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...
Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

rubina ( 30. září 2020 12:45 )

panda 82-nepatřím ještě do skupiny pobírající "rouškovné" ale souhlas se vším, co jste napsala

Covid_19 ( 30. září 2020 11:40 )

místo průběžného zvyšování důchodů během 7 let vlády to chtějí hodit před volbami důchodcům jednorázově, ono to vypadá pěkně. Když průměrná mzda klesala, tak Kalousek přidal pár drobných. Když průměrná mzda letěla vzhůru, Babiš několik let přidával pár drobných, dnes to dohání jednorázovým přihozením 5 000 Kč

ivanak ( 30. září 2020 08:35 )

Ryba smrdí od hlavy...kritika je nic nestojí...co kdyby se oni vzdali 50% platu a ukázali jak umí být v této době solidární...brát pouze těm nejchudším..Proč se nekřičelo,když se přidávalo na mateřském příspěvku?Ne,že bych jim to nepřála..Kolik myslíte,že dnes mají mladí lidé,kteří mají všech pět pohromadě dětí?Max dvě a to si ještě rozmýšlejí.A ty co rodí jedno dítě za druhým,nic státu ještě nepřinesly..jen mají natažené ruce a matky samoživitelky jdou do práce,aby se uživily..Je to ostuda všech vlád,co zde od revoluce byly..pouze se slibuje před volbama a pak už jsou jim voliči ukradení..těch 5000.kč co dají důchodcům už milionkrát promrhali ve svůj prospěch..kdyby jim v té sněmovně nebylo tak dobře,nedřepěli by tam třicet let..

bilakonvalinka ( 30. září 2020 08:16 )

Těch 5000,- kč důchodcům je správné! Ale uráží mne, když si někdo myslí, že to ovlivní můj názor na to , koho budu volit. To opravdu usuzuji ne z těch peněz, ale z celkového chování politiků!!!

panda82 ( 30. září 2020 07:36 )

No rouškovné jestli je nebo není, ale proč mají ti co o tom kecají a vadí jim, proč se nevzdají náhrad, vždyť berou plat, tak proč náhrady, platí se jim byt, cestovné, žerou v kantýně za levno, kolik jim za rok dělají ty náhrady, určitě víc jak těch pět tisíc, tak se jich vzdají ve prospěch těch domů, udělejte konto , posílejte náhrady tam, a domovy porostou jak houby po dešti, tak začněte u sebe a já rád se vzdám rouškovného

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa