Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Odsune virus volby? Hamáček: Krajní řešení, změna kvůli karanténě musí ale přijít rychle

Autor: Jakub Veinlich - 
23. července 2020
13:55

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) s rýmou řeší, jak zajistit volební právo i lidem s covid-19, kteří by byli na podzim v karanténě. Pokud by se měl měnit zákon, Sněmovna by musela pravděpodobně opět vyhlásit stav legislativní nouze. Korespondenční hlasování v Česku ale většina stran prý u kulatého stolu zatím doteď odmítala. Jasno o tom, jak na podzim volit, má být po schůzkách zástupců stran a odborníků v půlce srpna. Hamáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy také připustil, že by stávající hejtmani mohli vést kraje až o půl roku déle.

Chystáte se svolat nejen pracovní skupinu k volbám, ale také zástupce všech politických stran zastoupených ve Sněmovně. Schůzka má být příští úterý. Co by mělo být předmětem a východiskem jednání?

Pokud bychom chtěli měnit zákon, tak musíme najít jinou formulaci paragrafu, která řeší volební právo v případě, že je volič v karanténě. Úplně škrtnout ho totiž nemůžeme, protože v tom případě by se kdokoliv, kdo má jakoukoliv nakažlivou nemoc, například tuberkulózu a další, mohl domáhat volebního práva. Proto jsem skeptický, protože moc možností, jak to vyřešit, teď opravdu není. Ale samozřejmě chci k tomu svolat nějaké jednání, aby všichni ti, kteří mi dnes vzkazují různé nápady, aby mi řekli, co s tím mám dělat.

Ten paragraf by se měnil pouze pro nastávající volby letos na podzim, nebo by to platilo i do budoucna?

To by se musel změnit zákon z roku 1995 o volbách do Poslanecké sněmovny a Senátu a musel by se změnit i zákon o volbách krajských zastupitelstev, čili minimálně bychom museli sáhnout do dvou zákonů.

Takže by se musela mimořádně sejít Sněmovna, Senát atd…

Ano, musel by zákony podepsat také prezident. Zákony by se musely schvalovat ve stavu legislativní nouze, nebo podle paragrafu 90 ve zrychleném čtení. Ale pak je samozřejmě také ještě otázka, co by s tím udělal soud, kdyby to někdo napadl, protože volby byly vyhlášené 15. dubna a byly vyhlášené podle platného zákona, a my jsme teď v situaci, že jsou vyhlášené volby a my bychom měnili zákon, na základě kterého už jsou ale volby vyhlášené.

A co by tedy pomohlo? Vyhlášení stavu nouze a volby posunout?

Ne ne, to je až poslední možnost pro případ, že by tu řádila epidemie dvakrát horší než na jaře. Ten zákon dnes ale říká, když jste v karanténě, nesmíte volit. Pokud tedy chceme dokázat to, aby lidé v karanténě mohli volit, a to se nebavím o tom jak, to je až druhá fáze, tak v první fázi musíme najít jinou formulaci v zákoně. Když si trochu zafauluji, tak by tam mohlo být například, že volit nemohou lidé kvůli nakažlivé nemoci kromě těch, kteří mají covid-19.

Video  „Volit v jednom dni místo dvou je efektivnější,“ řekl expert k chystaným změnám  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Takže by covid-19 mohl být v zákoně explicitně zmíněný, že to je jediná karanténní nemoc, se kterou lidé mohou volit?

To je to, co chci slyšet, jak by si to představovali jak odborníci, tak zástupci stran. Proto svolávám ta jednání. Potřebuji slyšet, jak propsat stávající situaci do zákona.

Neukazuje se na tomto případu, že tu politici zaspali, když nám chybí v zákonech možnost korespondenčních, nebo internetových voleb?

My máme přeci ale novelu zákona hotovou. Pracovali jsme na ní rok. Jednali jsme o ní na ministerstvu vnitra u kulatého stolu několikrát. U těch věcí, které měly většinovou podporu, tak ty jsme do té novely dali. Ale ani korespondenční volba, ani internetové hlasování většinovou podporu neměly. Většina politických stran to nechtěla. Ti, co dnes křičí, že chtěli korespondenční volbu, tak buď tehdy neměli většinu, nebo měli jiný názor. A internetové hlasování mají jen Estonci a jsou s tím spojená obrovská rizika. Buď že celý systém někdo hackne, nebo jinak zneužije.

Takže s tím se do budoucna vůbec nepočítá?

Já s tím určitě nepočítám. Vyhodnotili jsme to na ministerstvu vnitra tak, že ta rizika jsou mnohem větší než potenciální přínosy.

V Programovém prohlášení vlády z roku 2018 ale máte minimálně to, že korespondenční hlasování zavedete.

(„Zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám (včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydávání voličských průkazů). Prosadíme zefektivnění volby do Senátu zavedením jednokolového systému.“ – citace z Programového prohlášení koaliční vlády ANO a ČSSD)

To je pravda. A proto jsme se také v rámci sněmovních stran dohodli, že zavedeme korespondenční volbu pro krajany, na tom to vyzkoušíme, a když to bude fungovat, tak se můžeme bavit o korespondenční volbě při dalších volbách na území České republiky. Ale jestli po mně teď lidovci nebo TOP 09 chtějí, abych zavedl za dva měsíce korespondenční volbu, tak to prostě nejde. To se nedá stihnout.

A když nepodkládáte, že by mohlo být případně jasno, jak podzimní volby v případě, že by tu bylo více lidí kvůli covid-19 v karanténě, mají proběhnout?

Do půlky srpna musíme mít jasno.

Video  Internetové volby v Česku nebudou. Stát se bojí útoků  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich/ Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A pokud do té poloviny srpna nenajdete nějaké řešení, tak se bude muset volit podle stávajícího zákona?

Pokud se nic nezmění, tak je to tak. Budeme muset volit podle zákona, který je platný. Maximálně k tomu ministerstvo vnitra vydá nějaký výklad.

Zmínil jste, že posunutí voleb je tedy až to krajní řešení. Co vše by to obnášelo?

Pravděpodobně by musel být vyhlášen nouzový stav a v nouzovém stavu přijmout zákon, že se prodlužuje volební období současných krajských samospráv a posunují se volby. Ta možnost existuje, ale může to být maximálně o půl roku. Jak ale říkám, ta situace by musela být skutečně o mnoho horší, než bylo letos na jaře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 30. července 2020 21:07 )

Už jsou úplně odtržení od reality. Když volby odsunete, tak je prohrajete. Pak už bude víc vyléčených, kteří prokouknou váš podvod. Že jste utratili 500 miliard za žádného zhachráněného člověk. Nejhorší je, že jse měli tu drzost v tom pokračovat i když klesl počet hospitalizovaných ze 140 na 95. Asi jen blafujou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa