Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bitva o hlasy z karantény. Hamáček otočil a chce hledat cestu, dostanou nakažení obálky?

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
23. července 2020
08:00

Budou moci na podzim volit i lidé v karanténě kvůli koronaviru? Nestíhá se to, tvrdil ministr vnitra ještě v pondělí, když se ho novináři ptali na změny, které by to umožnily, ale současně zamezily rizikům přenosu covidu-19. Jan Hamáček (ČSSD) argumentoval tím, že by musel nutit členy volební komise chodit k potenciálně nakaženým, i tím, že by virus kontaminoval obálky. Pak ale najednou otočil a chce nechat zřídit pracovní skupinu, která má do podzimních voleb najít řešení. Nejčastěji se mluví o korespondenční volbě, ale i o komisi v ochranných oblecích u voličů doma.

Jít volit je právo každého dospělého občana dané Ústavou ČR. Ta je sice obecně nadřazená všem ostatním zákonům, je v ní však také tato věta: „Další podmínky výkonu volebního práva, organizaci voleb a rozsah soudního přezkumu stanoví zákon.“

A právě Zákon o volbách do Parlamentu ČR říká, že jsou dvě podmínky: „Překážkami ve výkonu volebního práva jsou zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu a omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva.“ Právě na ně se ostatně odkazuje i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jehož resort má organizaci voleb pod palcem.

„Chtěl bych je upozornit, že volební zákon z roku 1995 (247/1995 Sb.) hovoří jasně,“ zmínil. Když se ho novináři ptali, řekl, že do voleb, které jsou naplánované na říjen letošního roku, nejde žádnou změnu prosadit. „Věřím, že situace na podzim nebude tak dramatická, aby to nějak zásadně ovlivňovalo volby,“ řekl také Hamáček a zřejmě si myslel, že tak celá debata skončí.

V Česku je přitom aktuálně přes 5000 nakažených, což je vůbec nejvíc za celou dobu trvání pandemie.

„Běžte do háje,“ schytal to Hamáček za nečinnost

Jenže téměř okamžitě se do něj pustili komentátoři i opoziční politici a další kritici. „Odkdy víte, že máme pandemii a že jsou v říjnu volby? Vy si opravdu myslíte, ze věc nemá řešení? Snad si uvědomujete, jak snadno jsou výsledky voleb napadnutelné,“ ptal se kriticky bývalý Babišův europoslanec Pavel Telička (nyní Hlas).

Hamáčkovým sledujícím na sociálních sítích se také nelíbilo, že se odvolává na 25 let starý zákon, který prý nelze změnit. „Běžte do háje,“ rozohnila se komentující Lenka D. a dodala: „Máte zajistit lidem v karanténě kvůli koronaviru možnost volit. Je to naše ústavní a nezpochybnitelné právo.“

Všem však Hamáček odpovídal stejně. Argumentoval dobrovolníky, kteří v jednotlivých obcích hlasování obstarávají. „Docela by mě zajímalo, jak chcete členy volebních komisí donutit, aby v ochranných oblecích obcházeli potenciálně nakažené,“ ptal se ministr vnitra.

Hlasování poštou? Politici jsou leniví, míní expert

Ještě nedávno se v Česku kvůli koronaviru potřebné zákony schvalovaly zrychleně nebo ve stavu legislativní nouze. Ten je možné vyhlásit za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody.

Hamáčkova slova o tom, že zákon se do října nestihne změnit, se nelíbila ani šéfovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi. „Pane ministře, jste poslancem. Proč by se nedal zákon změnit? Podporu opozice jistě najdete. Např. korespondenční volba už ve Sněmovně leží... Navíc jste ministr vnitra. Jako takový máte povinnost zajistit, aby bylo umožněno ústavní právo volit všem.“

Korespondenční volby však Hamáček připustil jen v dlouhodobém horizontu. „Je to běh na dlouhou trať,“ řekl. Korespondenční volba se v Česku už řeší několik let. To zejména v souvislosti s umožněním hlasování Čechů ze zahraničí. „Fakticky já si pamatuji, rok 2010 se to začalo řešit, že by se to provedlo s celou volební reformou,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček.

Video  „Babiš se zavčasu stáhl, opozice byla lenivá. Vláda se vrací k italskému manželství,“ míní Kubáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Kubáčka nikdo z politiků nepřikládá tématu takovou váhu, aby se prosadilo. „Soustředí se na český voličský trh,“ zmínil s tím, že se nedává velký prostor zahraničním komunitám Čechů, kteří by korespondenční volbu ocenili nejvíce. „Takže tady není ani žádný lobbista, který by to tlačil,“ připojil Kubáček. Opačná situace je třeba v Polsku. „Tím, že by to politikům ani nepomohlo, tak je to moc nepálí,“ popsal. Kdyby politické strany viděly potenciál v zahraničí, bylo by to podle Kubáčka jiné.

„V podstatě politici jsou leniví, protože ono by to fakticky chtělo, a uvažovalo se o tom, sjednotit způsob volby,“ uvedl politolog a upozornil, že krajské volby, které nás čekají na podzim, jsou postavené na systému kroužkování. U všech dalších voleb se však křížkuje. „I to je taková nedomyšlená hloupost,“ rýpl si. Podle Kubáčka je to matoucí nejen pro voliče, ale někdy i pro volební komise. Ty zpravidla tvoří dobrovolníci, které nominují jednotlivé kandidující strany a hnutí.

Senátoři zaúkolovali vládu. Pro byli zástupci ANO a ČSSD

Aby bezodkladně v souladu s platnými zákony připravila opatření, které by umožnilo hlasovat v říjnových krajských a senátních volbách i lidem v karanténě kvůli epidemii koronaviru, vyzval vládu premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli Hamáčkovým vyjádřením ve středu Senát. Výzvu podpořili i senátoři obou vládních uskupení ANO a ČSSD. 

Podle předsedy senátorů ODS Martina Červíčka měla vláda začít pracovat na úpravě volebních pravidel pro případ pandemie už na jaře. „Dnešním usnesením Senátu vyzýváme vládu, aby připravila návrh řešení do 5. srpna,“ upřesnil místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09).

I tak se však Hamáček bránil, že „nejde o vyjádření ministra vnitra, ale platné znění zákona“, podle kterého byly volby vyhlášené.

Volbám přes internet brání obavy

„Jednu dobu to vypadalo, že se přeskočí korespondenční volba a půjde se cestou elektronické volby,“ připomněl Kubáček. Kolem hlasování přes internet se ale okamžitě vyrojily obavy. „Jenže když vidíte, jak se v podstatě všechno dá hacknout a jak je to zranitelné, tak zase mnozí říkají, zchlaďme hlavy a držme se toho, co funguje, a vraťme se k tomu původnímu nápadu toho korespondenčního hlasování,“ popsal politolog.

Volby by mohly doznat ještě jedné výrazné změny, ve hře je také redukce volebních dní ze dvou na jeden. „Myslím, že by ten koronavirus mohl pomoci, že by se spousta věcí mohla odblokovat,“ uvedl Kubáček. Domnívá se, že korespondenční hlasování má nyní šanci. I proto, že nikdo neví, jak dlouho tu koronavirus bude řádit. A příští rok Česko čekají i klíčové sněmovní volby, na kterých budou mít zájem sami poslanci. Výsledky voleb, ve kterých nebylo umožněno hlasovat všem lidem, by totiž mohly být zpochybnitelné.

Video  Jan Hamáček o červeném svetru, Prymulovi a vztazích ve vládě  - Jakub Tomek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nová pracovní skupina, kterou chtějí vytvořit ministerstva vnitra a zdravotnictví, se má epidemiologickými opatřeními během podzimních krajských a senátních voleb a možností hlasování lidí v karanténě zabývat. Podle Hamáčka by měla prověřit všechny možnosti včetně využití speciálních mobilních uren či volebních komisí.

„Nechci v žádném případě nikomu upírat jeho ústavní právo volit, zároveň ale musíme hledat zákonnou cestu, jak to lidem v karanténě umožnit a zda vůbec,“ vysvětlil ministr Jan Hamáček a mírnil tak svá předchozí slova.

A co nakažení? Hamáček obvolá schůzku

Do ministra vnitra se kvůli volbám pustila i předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Povšimněte si důsledného lpění na pojmu v karanténě, což nutně nemusí být lidé nemocní (nyní cca 3500 lidí), ale ignorování, že je přes 5000 lidí v izolaci, tedy prokázaně nakažených. Ti co? Ti volit budou moci? Není to o jiných počtech, než o nichž hovoří Jan Hamáček?“ ptala se.

Ministr vnitra v reakci na vzkazy kolegů na twitteru nabídl osobní jednání. „Paní kolegyně, jsem připraven co nejrychleji svolat jednání všech parlamentních politických stran k podzimním volbám. Můžeme to probrat a nemusíme si posílat vzkazy přes twitter,“ vzkázal Pekarové.

Toho se hned chytl šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. Zeptal se: „Fajn, kdy to bude?“ I na to Hamáček reagoval okamžitě. „Zítra to obvolám, můžeme pondělí nebo úterý,“ napsal dvě minuty před půlnocí na čtvrtek ministr vnitra.

Koronavirus na obálkách?

Právě pro hlasování poštou je i přední český epidemiolog Roman Prymula. „Myslím si, že by bylo možné uzákonit korespondenční volby, byť jen pro ty, kteří jsou v karanténě,“ řekl pro web iDnes.cz. Podle něj obecně platí, že když má člověk nějakou infekci, neměl by ohrožovat ostatní občany tím, že by šířil nákazu. „Běžně tato onemocnění handicapují jedince při volbách,“ uvedl.

„Volební zákon se dá lehce upravit, ale měnit zákon, jenž se bude vztahovat k volbám, které jsou už vyhlášené, to je cesta do pekel. Hodlám tedy počkat na doporučení odborné skupiny, ale v reálu se toho moc udělat nedá,“ řekl však stále skeptický Hamáček Seznamu.

„Korespondenční hlasování se do října stihnout nedá, navíc by to situaci nevyřešilo,“ podotkl také ministr vnitra. Tím narážel na to, že by podle něj mohl virus zůstat na volebních obálkách, které by se musely dezinfikovat. „Vystavilo by to riziku všechny, kdo by s tou zásilkou přišli do kontaktu,“ řekl Hamáček.

Jak však už dřív uvedl Státní zdravotní ústav, na předmětech virus zůstává různě dlouho, zřejmě až dva dny se může udržet na plastech a 24 hodin na papíru nebo nerezové oceli. Například pražská městská knihovna nechává knihy, které čtenáři vrátí, dva dny v karanténě, než je nabídne k dalšímu půjčení. O tom, že v zásilkách z čínských e-shopů virus být nemůže, ujišťovala v počátcích pandemie Česká pošta.

Přenos z kontaminovaného povrchu není pravděpodobný ani podle odborníků z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. Ve čtvrtek novinářům řekli, že hrubost povrchu výrazně převyšuje velikost zachycených virových částic, které se proto při kontaktu nesetřou.

Hamáček zmínil i odklad voleb

„Samozřejmě, pokud ty počty budou šplhat do tisíců (desetitisíců), tak to stejně nebude jenom o volbách, to by znamenalo horší situaci než na jaře,“ řekl v úterý ministr Hamáček na CNN Prima News. Stát by pak podle něj musel reagovat nějakou formou mimořádného stavu, na což zákon pamatuje. „V tom nejhorším případě by se dalo diskutovat i o odložení voleb, ale to nechci rýsovat černé scénáře. A to prosím není nic, co bych navrhoval,“ dodal. Podle něj je to až poslední možnost.

Podle politologa Jana Kubáčka je možné, že právě odklad voleb bude i tématem diskuzí zřízené pracovní skupiny. „Celou dobu se bude řešit, jestli ty volby budou v tom původním termínu a případně, pokud by se posouvaly, co to všechno bude znamenat,“ řekl. Například Piráti se proti tomu už negativně vymezili. Vadí jim, že by se tak uměle prodlužoval mandát politiků.

Na návrh předsedy svého evropského výboru Václava Hampla (za KDU-ČSL) označil za nepřijatelný odklad voleb i Senát. Předseda senátní ústavní komise Jiří Dienstbier (ČSSD) k tomu uvedl, že volby by bylo možné odložit pouze za nouzového stavu a volebním zákonem, který by musely schválit obě komory Parlamentu tak jako v případě jarních doplňovacích senátních voleb na Teplicku.

vencakurnaa ( 2. srpna 2020 21:13 )

mimořádně máš Bod Wenzele Brousile....

vencakurnaa ( 2. srpna 2020 21:11 )

Jen ho Nechte ať se Bojí.... myslím, že po Volbách po Mistru Propagandy Hamásovi - NEŠTĚKNE ani PES.... a pokud štěkne tak na ten jeho Červený svetr který asi nesundal a musí pěkně Zapáchat !

trintin ( 23. července 2020 11:58 )

Nejčastěji se mluví o korespondenční volbě.?? Házet kontaminované obálky do poštovních schránek nakaženým, dementním voličům bude dovoleno.

rapid15 ( 23. července 2020 10:25 )

To je zas problém! Doteď nikdo nezjišťoval, proč si někteří voliči vyžádali přenosnou schránku. Ne vždy je to z důvodu věku nebo nepohyblivosti. Zjišťoval snad někdy někdo zda volič , házející svůj hlas do přenosné schránky není nakažený nějakou přenosnou nemocí? Nezjišťoval.Nešlo to, nebyla chytrá karanténa, která sice pečlivě sleduje každého , ale ten každý nemá právo vědět, kde je v jeho okolí nákaza, aby se jí vyhnul . Chrání se tím práva toho nakaženého, zdravý asi práva nemá žádná .
Za miliardy jsme nakoupili ochranné oděvy ,roušeky a dezinfekci. A nakonec se ukazuje, že nejme schopni protáhnout dezifenkcí pár beden s obálkama .

zirioges ( 23. července 2020 10:08 )

Bitva o voliče nebude. Politici do roka vymřou na médiavirus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa