Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němcová zbourala celé Čechy: Nehoda z představování kandidátů ODS je hitem internetu

Autor: sab - 
25. června 2020
18:35

Záměr nápaditý, provedení pokulhává - tak by se dala popsat forma, jakou se ODS rozhodla představit své kandidáty do Senátu a krajů. Z jednotlivých kusů polystyrenu ve tvaru českých krajů chtěli tamní kandidáti složit skládačku České republiky. Když ale Miroslava Němcová kandidující v Praze 1 přidala Prahu, polovina republiky se za jejími zády zhroutila a rozpadla. Její kolegové neskrývali pobavení a videem se teď lidé baví na sociálních sítích.

ODS jako jedna z tradičních politických stran dá v předvolební kampani spíše na velká stranická gesta a události než na postupné sbližování se s voliči na sociálních sítích, jako to dělá třeba tým premiéra Andreje Babiše. Když tak nyní nejsilnější opoziční strana oznamovala, kdo za ni nebo s její podporou bude kandidovat do Senátu a do vedení krajů, nechybělo tomu alespoň mírné „ántré“.

ODS na zahájení kampaně objednala několik kamer, vše přenášela živě na facebooku a povolala téměř všechny kandidáty do vedení krajů i do Senátu do pražského parku Grébovka. A to všechno se sloganem „Postavme Česko na nohy!“. Ostatně obří modré nohy také nechyběly. Jednotliví kandidáti na ně začali stavět kraje ve kterých kandidují.

Když přišla na řadu Miroslava Němcová se „svojí“ Prahou, nejprve kousek nemohla do skládačky pořádně zastrčit. Pak ještě pomohla příroda a úsměvná nehoda byla na světě. Pod náporem větru, který rozházel i účes předsedovi Petru Fialovi, se půlka poskládané republiky zbortila. Počasí pak potrápilo i předsedu senátorského klubu ODS Martina Červíčka, když při jeho projevu pršelo jako z konve.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Mezitím co mluvčí ODS Václav Smolka představoval další kandidáty, začali další kolegové rychle polystyrenovou „mapu“ Česka dávat zpět dohromady. „Přečkali jsme déšť, přečkali jsme poryv větru a Českou republiku jsme zpátky postavili na nohy. To všechno jsou přece důležité signály, že si s každou situací poradíme,“ komentoval pak událost optimisticky místopředseda ODS Martin Kupka.

Před dvěma týdny paradoxně právě Kupka natočil video, ve kterém oznamuje svoji kandidaturu na hejtmana Středočeského kraje. „To, co spadlo, postavíme znovu,“ říká v něm při záběru na maketu Středočeského kraje, který teď vede hojně kritizovaná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Takhle dopadne ČR, baví se odpůrci ODS

Video se zanedlouho objevilo na satirické stránce s komentářem: „(Ne)postavme Česko na nohy! Jaká to krásná symbolika.“ A další pobavené reakce přišly vzápětí. „Já jsem z Vysočiny, chci zůstat na Moravě, Čecháčci nás strhli s sebou,“ napsal Jiří.

Lidé se ale hlavně posmívají, že podobně jako polystyrenový model by mohla vypadat vláda ODS. „Naprosto dokonalá pravda! To chce zapsat od archivů, že ODS popravdě předvedla, jak naše zem pod jejich mocí dopadne,“ pichlavě komentoval uživatel Milda a přidali se další kritici strany ODS.

„Stačí, aby se do něčeho vložila Praha (a nedejbože ta modrá vrána), a Čechy jdou k zemi. Morava a Slezsko to ustojí. Opravdu symbolické...,“ napsal David a pod jeho komentářem se rozjela ne příliš konstruktivní debata o EU a Tomiu Okamurovi, který byl přejmenován na „zokamůra“.

Němcová kandiduje i kvůli komunistům

Němcová je společnou kandidátkou ODS, TOP 09 a hnutí STAN do Senátu v Praze 1. Současná poslankyně je dlouholetá členka občanských demokratů. Němcová bude patřit mezi vyzyvatele současného senátora a bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který se o znovuzvolení uchází s podporou KDU-ČSL a Zelených, hnutí Senátor 21 a sdružení Praha Sobě. Piráti v centru Prahy nasadí zastupitele Roberta Veverku, který usiluje o legalizaci konopí.

Němcová řekla, že pro kandidaturu má nejméně tři důvody. Není spokojena se současným stavem české společnosti a s tím, že vláda je „fakticky závislá“ na KSČM. V Senátu chce dále zužitkovat dlouholeté politické zkušenosti a důležité podle ní také je, že získala podporu několika demokratických subjektů.

Předsedové ODS, TOP 09 a STAN se shodli, že Němcová je jednou z nejvýraznějších osobností české politické scény. Podle šéfa ODS Petra Fialy je zásadová, jde jí o hodnoty, principy, je připravena bojovat za právní stát, nezávislá média a svobodu. TOP 09 podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové měla zpočátku vlastního kandidáta, ale po jednáních se rozhodla podpořit Němcovou. „Těžko bychom hledali za moderní historie České republiky výraznější a odvážnější političku, která velmi jasně stojí na zásadách, které i nám jako TOP 09 jsou vlastní,“ řekla.

prest ( 8. září 2020 13:15 )

jajanene ( 30. srpna 2020 00:38 )

Ta bourá republiku svými hloupými výmysly. Bohužel není sama.

george1957 ( 27. června 2020 07:47 )

A co ten její vykutálený synáček dělal s jejím služebním autem v PS!

george1957 ( 26. června 2020 21:47 )

Ona tak prý těmi krádežemi bojovala proti komunistům! To nevymyslíš! To je já film!

george1957 ( 26. června 2020 21:13 )

A kdo ho srazil do kolen,to už si nepamatují.To,co nyní dělá premiér Babiš nikdo zatím z minulých premiérů nepředvedl a hned tak nepředvedl,jelikož Babiš politiku nedělá pro peníze na rozdíl od toho Debilbloku plného bonzáků a neschopných nýmandů!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa