Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Uhříněves povede pět politických stran. Vítěz voleb skončil v opozici, starostou je Tomáš Kaněra (ANO)

Aktualizováno -
19. října 2022
15:33
Autor: ČTK, inf - 
11. října 2022
18:20

Na vytvoření koalice na radnici v Praze 22, pod kterou spadá například Uhříněves, se domluvily strany a hnutí ODS, KDU-ČSL, ANO, DvacetDvojka a Svobodní. V zastupitelstvu o 25 členech bude mít nová koalice většinu 15 hlasů. Starostou se na ustavujícím jednání zastupitelstva 19. října stal Tomáš Kaněra (ANO). Toho podpořilo 14 z 24 přítomných zastupitelů. Poprvé se stal starostou v červnu 2021. 

Podle Tomáše Kaněry (ANO) se koalice bude soustředit především na školství v Uhříněvsi. Politici budou řešit zvláště problémové stavební projekty, k nimž patří mimo jiné stavba polyfunkčního domu s mateřskou školou v pražských Pitkovicích. Stavba měla být původně hotová v roce 2023. Kvůli problémům s výstavbou se však čeká, že bude dokončena o rok později. Pro děti, které měly školku v Pitkovicích navštěvovat, tak bude radnice muset hledat náhradní řešení. Tím by podle nynějších radních Prahy 22 měla být výstavba dočasné modulové školky.

Zlá zima

Práce to není a nebude jednoduchá. Před námi je zlá zima kvůli drahým energiím, musíme nahradit školku v Pitkovicích po krachu dodavatele a další. Těší mě ale, že jsem pro řešení dostal jak od voličů, tak od svých kolegů důvěru,“ uvedl Kaněra.

Na starosti bude mít mimo jiné bezpečnost nebo majetek městské části. V kandidátské řeči uvedl, že se „nebojí udělat rozhodnutí a zároveň se umí s ostatními domluvit“. Rovněž poděkoval svým předchůdcům za jejich práci.

Zastupitelé zvolili také místostarosty, kterými se stali Martin Langmajer (ODS), který bude řešit investice a územní rozvoj, a Hana Vagenknechtová (DvacetDvojka), jež se postará o školství, kulturu a spolky. Radními městské části pak byli zvoleni Martin Turnovský (DvacetDvojka), Miroslav Roth (ANO), Daniel Smutek (ODS) a Jan Konopásek (Svobodní).

Vítěz v opozici

Vítězné hnutí STAN, které komunální volby v Uhříněvsi vyhrálo se ziskem 22,44 procenta hlasů, tak bude nejsilnější opoziční stranou. V novém zastupitelstvu bude mít šest křesel. V opozici budou rovněž uskupení Praha 22. Naše město a Občanská kandidátka 22, která získala po dvou mandátech.

Hnutí ANO skončilo v letošních komunálních volbách na druhém místě a získalo pět mandátů. Třetí skončila koalice Svobodných a uskupení DvacetDvojka. Ta bude mít v novém zastupitelstvu Uhříněvsi dohromady pět křesel. Tentýž počet zastupitelů budou mít v tomto volebním období rovněž uskupení Společně pro Prahu 22, které vzniklo spojením místní ODS a KDU-ČSL.

V roce 2018 v Praze 22 vyhrála volby koalice STAN a Svobodných se ziskem 33,9 procenta hlasů a devíti mandátů. Hnutí Pro Prahu získalo 21,6 procenta hlasů a šest mandátů. Pět křesel získalo za 20,6 procenta hlasů uskupení Praha 22. Naše město, ODS volilo 10,7 procenta voličů, což stačilo na tři mandáty. Poslední dvě křesla obsadilo za 8,9 procenta hlasů hnutí ANO.

Koalici před čtyřmi lety sestavily strany a hnutí STAN, Svobodní a Praha 22. Naše město, sdružující TOP 09, KDU-ČSL, Piráty a nezávislé kandidáty. Starostou byl zvolen lídr hnutí STAN v Uhříněvsi Vojtěch Zelenka. V březnu 2021 ho těsná většina zastupitelů z funkce starosty odvolala, načež rezignovala většina členů tehdejší sedmičlenné rady. V nové čtyřčlenné radě zasedli zástupci Svobodných, uskupení Praha 22. Naše město a ANO. Starostou se stal Kaněra.

Video  Tisková konference koalice SPOLU  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa