Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Boj o Prahu: Jak chtějí řešit vedro v ulicích metropole kandidáti na primátora?

Autor: dvi - 
4. října 2018
09:48

Komunální volby jsou za dveřmi a politický „boj o Prahu“ vrcholí. Ve stejnojmenné politické debatě hostil Blesk.cz kandidáty na post pražského primátora. V rámci vysílání jsme se kromě dalších témat dotkli také uplynulého léta a tropických veder, které hlavní město sužovaly. Jak si adepti na primátorské křeslo představují řešení této problematiky?

Tropické vedro uprostřed Prahy je problém – každý obyvatel i návštěvník metropole si to během uplynulého léta již opakovaně potvrdil. V hlavním městě je přitom situace horší než na venkově; stojí za tím jev takzvaného „městského tepelného ostrova“ – všudypřítomný beton a asfalt své okolí zahřívají a výsledkem je spalující žár v ulicích.

Podle odborníků je jediným efektivním řešením umístění dostatečného množství zeleně do ulic, tedy do míst, kde se lidé skutečně pohybují při své každodenní cestě Prahou a kde je potřeba zajistit adekvátní útočiště před sluncem. Ačkoliv situaci komplikují spletité inženýrské sítě pod povrchem, je podle arboristy Davida Hory možné stromy umístit i na zdánlivě neřešitelná místa – užitím moderních technologií, které jsou podle něj v zahraničí běžné, u nás se však nevyužívají.

Co navrhují kandidáti na primátora

V rámci předvolební debaty na Blesk.cz se k situaci vyjadřovali kandidáti na primátora Prahy, kteří mají podle průzkumu společnosti Phoenix research největší šanci na úspěch. Podívejte se na vybrané výroky těchto politiků:

Bohuslav Svoboda (ODS):

Nejprve je nutné konstatovat, že Praha je podle některých údajů nejzelenější město na světě, má 56 procent zeleně, to nemá nikdo jiný. Vysazování stromů je věc složitá. V centrální Praze vysazení jednoho stromu stojí půl milionu, protože tam všude máte elektřinu, plyn.

Ondřej Mirovský (SZ):

Že to něco stojí, je pravda. Přesně proto jsme udělali pasport ulic v Praze 7 tak, abychom nejdříve využili ta místa, kde konflikty nejsou. Musíme to tak udělat v celé Praze. Až najdeme všechna místa, kde jdou stromy vysadit bez konfliktů, budeme řešit složitější ulice, které budou samozřejmě také dražší.

Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu/TOP 09):

Máme zde Pražské stavební předpisy (PSP), které upravují otázku střetu zeleně, stromů a ochranných pásem inženýrských sítí. Konzultoval jsem to s právníky, lze upravit Pražské stavební předpisy tak, aby se i v centru Prahy daly sázet stromy. Problém je dnes nejen politická vůle, ale také legislativa, kterou může městská rada upravit.

Jan Čižinský (Praha sobě):

Vysázení je první krok. Pak je potřeba, aby se někdo o tu zeleň staral. Aby ji zaléval, posekal, aby se staral o suché větve a podobně. Tam by nejlépe fungovalo, že by městské části dostaly peníze na péči o zeleň za podmínky, že budou mít oblasti, které budou mít své zahradníky. Bude zahradník, na kterého bude mít každý číslo, on se o to bude starat. Lidem bude blbé, když toho člověka znají, mu přidělávat práci. Bude to fungovat. A nejen stromy – jsou potřeba také vodní prvky, brouzdaliště.

Jakub Landovský (ČSSD):

Podstatné je, že Praha potřebuje plán hospodaření s vodou. Potřebujeme kostky, retenční nádrže a plán na hospodaření se šedou užitkovou vodou.

Zdeněk Hřib (Piráti):

Praha je možná administrativně nejzelenějším městem, ale to je díky tomu, že do administrativních hranic počítáte také pole u Řeporyjí. Není to díky tomu, že bychom měli dostatek stromů v přehřátých pražských ulicích. Každý vedro letos pocítil. K obnovení malého vodního cyklu, aby se voda vsákla a odpařila přes stromy, je potřeba lepšího hospodaření s vodou. Město musí fungovat víc jako houba. To znamená vodu, která naprší, tu zadržet a využít ji tak, jako to dělají například v Berlíně.

Petr Stuchlík (ANO):

Musíme se dívat na aktuální zeleň. V rámci našeho akčního plánu pro sídliště jsme znovu potvrdili, že nebudeme zahušťovat sídliště. Naopak tam mají vzrostlou zeleň, chraňme ji a rozvíjejme. Musíme se o ni lépe starat. V centru Prahy, kde nikdy moc zeleně nebude, protože to je problém pro památkáře a třeba i pro UNESCO, sázejme stromy tam, kde je to potřeba.

Karel Fischer (Starostové pro Prahu):

Hlavní téma dne z hlediska Prahy by měla být péče o veřejný prostor. Podívejte se na příklad Václavského náměstí, podívejte se na příklad Karlova náměstí. Dvě náměstí, kterými se máme chlubit v celé Evropě, a Václavské náměstí už 15 let má projekt na revitalizaci, který neustále spí, neustále se diskutuje, proč něco nejde.

Přečtěte si volební komentář na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa