Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Praze 18 slaví výhru Zdravé Letňany, Kbely ovládli nezávislí

Autor: diz - 
8. října 2018
18:45

V Letňanech v Praze 18 triumfovala koalice Pirátů, STAN, KDU-ČSL a SZ. Na radnici se dostal i neúspěšný kandidát na primátora za ODA Pavel Sehnal. Fatálně tu naopak neuspěla levice. Ve Kbelích v Praze 19 se ziskem 62 procent hlasů zvítězilo ve volbách Sdružení nezávislých kandidátů: Kbely náš domov, které do voleb vedl stávající starosta Pavel Žďárský.

Jak dopadly volby v Praze 18:

  • Zdravé Letňany – 32,68 % (7 zastupitelů)
  • ODS + Svobodní – 20,08 % (4 zastupitelé)
  • ANO 2011 – 14,12 % (3 zastupitelé)
  • Krásné Letňany – 13,28 % (3 zastupitelé)
  • TOP 09 – 8,46 % (2 zastupitelé)

Volby v Letňanech, kde žije zhruba 20 tisíc obyvatel, opanovalo uskupení Zdravé Letňany, které si oproti předchozím volbám polepšilo o více než 20 procentních bodů. Sestává z kandidátek Pirátů, STAN, KDU-ČSL a SZ. V roce 2014  kandidovalo na radnici společně s Piráty, tehdy bralo jen dvě křesla zastupitelů. Letos jich mají sedm. K utvoření koalice jim tak stačí čtyři hlasy, které mohou nastřádat buď s ODS a Svobodnými, nebo ve spolupráci s ostatními stranami.

 

Dosavadním starostou Letňan je Ivan Kabický, který městskou část vedl v letech 2006 až 2011, respektive 2013 až doposud. Do funkce byl zvolen za ODS, ze které však v roce 2015 odešel. Nyní kandidoval za Krásné Letňany a je jedním ze tří jejich zvolených zastupitelů. Dalším z nich je miliardář Pavel Sehnal, jenž stojí za znovuvzkříšením ODA, se kterou se neúspěšně pokoušel ve volbách kandidovat na pražský magistrát.

Letňany byly přitom jednou ze tří městských částí, do kterých ODA nasadila své kandidáty. Zároveň se i stala nejúspěšnější, protože jinde (Praha 6 a Praha 11) se její kandidáti do zastupitelstva neprobojovali. „Pro příští komunální volby v Praze jsme se poučili, že nestačí vést kampaň pouze pro volby na magistrát, ale je potřeba obsadit nejméně polovinu z 57 městských kandidátek a vést intenzivní kontaktní kampaň v jednotlivých městských částech,“ uvedl v tiskovém prohlášení Pavel Sehnal.

Levicovým stranám se nedařilo

Jinak ve volbách zcela propadly levicové strany. KSČM i ČSSD obhajovaly dohromady 4 zastupitele. Zatímco ČSSD, která mívá na sídlištích relativně silnou pozici, své tři mandáty neobhájila se ziskem 3,59 % hlasů, KSČM skončila ze všech stran v Praze 18 nejhůře se ziskem 3,51 % hlasů. Nejblíže zisku alespoň jednoho mandátu byla SPD, která získala 4,23 % hlasů.

Jak dopadly volby v Praze 19:

  • SNK: Kbely náš domov – 62,08 % (11 zastupitelů)
  • SNK Kbely – 22,23 % (4 zastupitelé)

Vcelku jednoznačnou záležitostí byly komunální volby na kbelskou radnici. O místa v patnáctičlenném zastupitelstvu se letos ucházelo šest stran. Zatímco poslední volby daly možnost podílet se na řízení devatenácté městské části celostátním politickým stranám, letos zvítězila nezávislá místní hnutí, a to konkrétně Sdružení nezávislých kandidátů: Kbely náš domov, respektive Sdružení nezávislých kandidátů Kbely.

Za první jmenované svůj post patrně obhájí dosavadní starosta Pavel Žďárský, který se mimo proslavil i tím, že při jednání zastupitelstva hlavního města měl fyzicky atakovat Matěje Stropnického (SZ) svým břichem.

Ostatní strany, které se voleb zúčastnily, nenalezly potřebnou přízeň u voličů. Nejblíže zastoupení v zastupitelstvu byla ODS, která obdržela 5,28 %. Ačkoliv paradoxně obdržela více hlasů než před 4 lety, konkrétně 2 169, z proporčních důvodů na radnici za její program nenastoupí nikdo. S 1 994 hlasy se jako čtvrtá strana umístilo ANO. Neuspěla ani koalice KDU-ČSL, TOP 09 a nezávislých kandidátů. Nejhůře skončila KSČM, která z celkově odevzdaných 41 022 hlasů obdržela pouze 822 a je tak jedinou stranou v Praze 19, která obdržela méně než tisíc hlasů. Dříve na radnici zasedali zástupci ODS, ANO i TOP 09.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa