Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zaorálek: Vláda lapá po dechu, chudým bere a bohatým dává. Zastal se Orbána a chce do Bruselu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. prosince 2023
11:25
Autor: simao, ČTK - 
12. prosince 2023
11:09

Šéf SOCDEM Michal Šmarda dnes na tiskovce potvrdil, že lídrem kandidátky SOCDEM pro volby do Evropského parlamentu bude exministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten se zostra pustil do vlády Petra Fialy (ODS) a spustil svůj tradiční, byť poněkud pozapomenutý kulomet, během kterého zmínil spoustu kritických připomínek k vnitřní politice i dění v EU. Vedle nich se však zastal maďarského premiéra Viktora Orbána, ve kterém je podle něj třeba přestat vidět zloducha. 

„Já se obávám, že my máme dneska v této zemi takovou poměrně dekadentní vládu, která nemá dost kapacit na to, aby řešila vůbec domácí problémy země, tak se nedivím, že na věci, které se týkají vnějších tlaků, se jí vůbec nedostává sil. To je smutné, ale ani bych to po ní nechtěl, protože je vidět, že lapá po dechu už nad tím, co řeší v ČR,“ uvedl na úterní tiskovce Zaorálek.

„Ten způsob, kterým ona zachází s občany - to, že ona provádí něco, co bych nazval regresivní redistribucí - to znamená místo toho, aby se dělala progrese, přerozdělování, tak ta vláda postupuje úplně opačným směrem. To byla už superhrubá mzda, první takový krok, ve kterém se chudým bere a bohatým dává. Konsolidační baliček de facto znamená opět stejný pohyb peněz od těch chuších k těm bohatým,“ tvrdí Zaorálek.

Zaorálek vedl Sněmovnu v letech 2002 až 2006, později působil jako šéf diplomacie v kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) v letech 2014 až 2017. Jako náhradník za Antonína Staňka (ČSSD) nastoupil jako ministr kultury v roce 2019 do kabinetu Andreje Babiše (ANO), ačkoliv byl kritikem spolupráce tehdejší ČSSD s ANO ve vládě. Letos v červnu se vrátil po zhruba pěti letech do vedení SOCDEM.

„Rozhodli jsme se zvolit lídrem kandidátky člověka, který má velkou evropskou zkušenost, v EP se neztratí, má kontakty v celé Evropě,“ uvedl dnes Šmarda. U Zaorálka podle něj nehrozí, že by v Evropě tápal, což neplatí u lídrů dalších stran, kteří EU jen kritizují, nebo žádnou zkušenost s Unií nemají.

Zaorálek se zastal „zloducha“ Orbána

EU se musí podle Zaorálka změnit, aby přežila. Musí se otevřeněji dívat na odlišné názory a „vzít je do hry“. „Evropa musí přestat být v zahraniční politice pokrytecká, říkat, jaký je Orbán zloduch, že nechce Ukrajinu v EU,“ uvedl.

V Evropě je řada zemí, kterým Orbánův postoj vyhovuje, jmenoval Zaorálek Nizozemsko a Francii. „Proč slibujeme někomu něco, co nejsme schopni splnit,“ řekl ke vstupu Ukrajiny do EU.

Podle Šmardy SOCDEM jasně stojí za Ukrajinou, sliby i očekávání ale musí být realistické. „Nesmí se dočkat žádné zrady a pohádek,“ řekl.

Zaorálek chce dle svých slov také bránit „odtokovému systému“, kvůli kterému do zahraničí odchází z ČR 400 miliard korun ročně. „Pokud nebudeme v Evropě řešit tyto disproporce a nerovnosti, ohrozíme integrační proces,“ uvedl.

Vinu na tom má podle něj i koruna, přechodu na euro se podle Zaorálka není třeba bát kvůli růstu cen, když ty jsou už nyní vyšší než u členů eurozóny. Chce se také zasadit o využívání peněz z emisních povolenek na pomoc domácnostem s cenami energií. Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) se bude muset korigovat, zároveň ale představuje obrovskou šanci pro ČR, míní.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Voliči budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Lídrem kandidátní listiny koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský.

V čele kandidátky ANO by měla být bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Lídrem listiny hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je někdejší někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných.

žanyn ( 17. prosince 2023 21:12 )

Zaorálek: Kvůli české koruně máme nejdražší potraviny....
Tohle ovšen ukončí jeho ambkce ve volbách.

žanyn ( 14. prosince 2023 14:33 )

Souhlas. Jen zblbnutej národ to nevidí či nechce vidět a rezignuje.

žanyn ( 14. prosince 2023 14:30 )

Bodejť. Pokud se ona inflace bude rozšiřovat a životní úroveň klesat, bude nakonec každej stát v unii bojovat jen sám za sebe a to všemi mocenskými prostředky. A u nás by to bylo zaručeně horší, nrž u jiných, hlavně západních zemí, což vidíme už dnes ve statistikách. Spousta Infrastruktury včetně výrobní fuč, zemědělství těžko dnes uřiví celý národ a dovozy v kritické situaci? A ještě bejt závislej na cizí měněě a bankíéch, Bůh suď.

pindal ( 13. prosince 2023 17:34 )

Když se boháči nepohodnou,tak si začnou vytloukat stáda,co jim dodávají energii,protože chtějí udělat co největší škodu svému protivníkovi.Nejde o pozemky,nebo majetky.Ty jsou bez lidí k ničemu. 😃

pindal ( 13. prosince 2023 17:20 )

Tzv. bohatství pochází z lidí.Každý člověk má energii jenom sám pro sebe a z toho se zbohatnout nedá.Jedině,že vám někdo přidá svou energii.I kdyby jste měli hroudu zlata a když vám to Člověk nezhodnotí,nemáte nic z čeho by jste mohli zbohatnout.To samé je i s penězi.Odevzdáváme energii tomu,komu se věnujeme.Je dobré si to rozmyslet.Všichni boháči se snaží udržet si,co největší stádo chudých,kteří jim odevzdávají svou energii.Bez chudých by nebylo boháčů,co se týká peněz a majetku.Je jim to sice k prdu,ale protože jsou hloupý tak to nevědí.Jinak,od přírody je každý člověk dobře vybavený k živo­tu,ne­potře­buje­me ani politiky,dokonce ani stádo samozvaných doktorů. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa