Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Světové prvenství Fialovy vlády: Česko zmrazí ruské státní nemovitosti. Kromě ambasády v Praze

Aktualizováno -
15. listopadu 2023
19:31
Autor: ČTK - 
15. listopadu 2023
18:42

Vláda dnes schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam. Podnik v Česku provozuje a spravuje mnoho nemovitostí, které jsou majetkem Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle premiéra Petra Fialy (ODS) i Lipavského znamená krok vlády zmrazení ruského státního majetku. Stejný krok chce Česko prosazovat i v rámci EU. Deník N konstatuje, že Fialova vláda toto rozhodnutí provedla jako první na světě.

Počet záznamů na českém sankčním seznamu se zvedl na sedm. „Komerční aktivity tohoto podniku včetně pronájmu jsou od tohoto momentu nelegální,“ uvedl Lipavský. Zápisem na sankční seznam se zmrazí veškerý majetek, který podnik v Česku vlastní či jinak ovládá, doplnil. Zdůraznil, že toto opatření se nebude vztahovat na diplomatické mise. Celkem jde o čtyři objekty z celkového počtu nemovitostí vlastněných Ruskou federací na území ČR, například o ambasádu nebo rezidenci velvyslance.

Přidání podniku na seznam bylo podle Lipavského přijato s vědomím premiéra, který se dnešního jednání vlády kvůli nemoci nezúčastnil. Podle Fialy i Lipavského krok znamená zmrazení ruského státního majetku v Česku. „Ruská federace nebude moci nakládat s nemovitostmi, které vlastní ruská vládní agentura,“ uvedl na síti X Fiala. Česko se bude pokoušet stejný krok prosadit i v EU. „Kdyby se to podařilo, bude to samozřejmě velký úspěch,“ řekl Lipavský.

Rozhodnutí přivítal na síti X ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba. „Česko právě zmrazilo veškerý ruský státní majetek. Tleskám tomuto principiálnímu kroku a děkuji mému protějšku a příteli Janu Lipavskému. Všechny země, které tak dosud neučinily, by měly tento příklad následovat,“ konstatoval.

Video  Česko zmrazí ruský státní majetek, oznámil Lipavský. Netýká se to ambasády  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ve zdůvodnění rozhodnutí stojí, že ruská agentura působí ve více než 70 zemích a pomáhá tamním orgánům, ale i velkým podnikům a hospodářským svazům prosazovat produkty na zahraničních trzích. „Činnost zasahuje i do oblasti těžkého průmyslu a zahrnuje mimo jiné opravu a instalaci zařízení a strojů a výstavbu silnic a dálnic,“ stojí v dokumentu. Podnik jedná ve prospěch ruské ekonomiky a prostřednictvím příspěvků do státního rozpočtu podporuje kroky tamní vlády, stojí ve zdůvodnění.

Vymáhání sankcí má na starosti Finanční analytický úřad, podle Lipavského se ředitel úřadu jednání vlády účastnil. Fakticky budou nyní podle ministra zablokovány bankovní účty, zablokován má být majetek také v katastru nemovitostí, aby se nemohl prodat. „V registrech uvidíme zablokování v řádu dnů,“ uvedl Lipavský.

Fyzické a právnické osoby, které jsou ke zmrazenému majetku například v nájemním vztahu, mají podle Lipavského pokračovat, tedy platit nájem na účet. Lipavský doplnil, že tito lidé a firmy dostanou vyrozumění, jak mají postupovat. „Povolují se opravy a jiné činnosti, aby nedošlo k chátrání a majetek se udržoval v nějakém vztahu,“ uvedl. Přestupkem či trestným činem by bylo, kdyby se nájemci snažili sankční režim obejít například platbou v hotovosti.

Lipavský neočekává odvetné kroky ze strany Ruska. „Nejsem si vědom, že by Česko mělo v Moskvě takový majetek v takové formě. A hlavně my nevedeme útočnou válku proti svým sousedům, takže nevidím na základě jakého důvodu by reciproční krok mohl přijít,“ konstatoval.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa