Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Razie u ruského politika: Kvůli synovi? „Napráskal“ ho i poslanec podezřelý z otravy Litviněnka

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
17:49

 Předseda vlády Samarské oblasti, jednoho z ruských regionů, podal demisi, podle oficiální verze ze zdravotních důvodů. Ale na dosavadním pracovišti a v bydlišti Viktora Kudrjašova policisté provedli domovní prohlídky spojené s trestním stíháním oblastních představitelů kvůli překročení pravomocí, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Připomněl, že ruští poslanci nedávno požádali úřady, aby prověřily „protiruská“ vyjádření Kudrjašovova syna během jeho gruzínského exilu.

Po zářijových regionálních volbách se znovuzvolenému gubernátorovi Samarské oblasti Dmitriji Azarovovi nepodařilo v Kremlu prosadit Kudrjašovovo oficiální jmenování šéfem oblastní vlády; tuto funkci Kudrjašov dosud zastával pouze s přívlastkem „úřadující“ premiér a „úřadující“ první zástupce gubernátora. Příčina podle deníku mohla spočívat ve vyjádřeních Kudrjašovova syna Jurije, které ruští poslanci shledali „protiruskými“ a proukrajinskými - a dosud nepotrestanými.

Jurij Kudrjašov donedávna žil v Gruzii, než se vrátil do Samary. Poslanec Andrej Lugovoj, kterého britské úřady podezírají z otravy zběhlého důstojníka ruské tajné služby Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem v čaji během schůzky v jednom londýnském hotelu v roce 2006, informoval prokuraturu, že Kudrjašov mladší během gruzínského exilu kritizoval na sociálních sítích ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho čečenského spolupracovníka Ramzana Kadyrova a válku Ruska proti Ukrajině.

Vzpomínaný případ překročení pravomocí se podle listu týká utracení 194 milionů rublů (asi 48 milionů Kč) za projektování stanice místní podzemní dráhy, které se úřady nakonec zřekly jako zbytečné, protože by ležela příliš blízko jiné zastávky metra.

Video  Koudelka: Ruský agent v Česku zneužíval osobnosti, podplácel a šířil lži.  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi