Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Série porodů, dětský hlas a silné emoce: Kampaň pro eurovolby sází na sílu zrození

Autor: Darina Jíchová - 
27. dubna 2019
20:45

Už necelý měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. V Česku se budou konat 24. a 25. května a zájem o ně bývá v tuzemsku tradičně žalostný. Evropská unie se to snaží změnit a přišla s několika kampaněmi na podporu volební účasti. Interaktivní web Co dělá Evropa pro mě informuje lidi o výhodách EU v jejich konkrétním regionu, portál Tentokrát budu volit je vyloženě „náborový“. Jeho poslední spot Zvolte si svou budoucnost vsadil na silné emoce spojené s porodem a životními šancemi.

Více než tříminutové video vypráví příběh „nového“ Evropana, který právě začíná svůj život. Na pozadí scén mapující silné okamžiky, které předchází a následují narození, dětský vypravěč popisuje základní hodnoty a obavy, které lidé sdílejí. Důraz klade na to, že „nejsme sami, že ve světě jsme společně a společně ho můžeme změnit“.

Vypravěč s dětským hlasem neopomíná zmínit ani zásadní témata, kterými se EU zabývá: omezení klimatické změny, boj proti terorismu, zabezpečení hranic, prosazování míru, rovnoprávnosti, práva a demokracie. Snímky ukazují rozmanitost lidí, kteří v Evropě žijí. I to, že momenty radosti prožívají stejně, a stejně tak mají tytéž strachy, zvláště o to, jaká bude budoucnost. „Zvolte si Evropu, ve kterém budu vyrůstat,“ nabádá závěrem.

Ostré reakce na kampaň

Je otázkou, zda tento spot skutečně zvládne přilákat voliče, nebo jestli vyvolá diskuzi, která bude naopak od evropských voleb hodně daleko. Už komentáře pod videem, které Evropský parlament sdílel na svém YouTube kanálu napovídají, jakým směrem se lidé vydají.

„EU, jdi k čertu,“ i tak vypadá jedna z reakcí na nové video. „Panejo, spot je skvěle udělaný, ale je hrozně manipulativní,“ zní jeden z pozitivnějších komentářů.

Taurus70 ( 30. dubna 2019 07:24 )

To je pravda,barevni rodi jako o zivot zacinam je silne podezrivat ze u nich
gravidita bude polovicniho casu😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa