Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Nezájem, nevolím.“ Češi jsou superskeptici, eurovolby vábí jednoho z 50

Autor: bud - 
26. listopadu 2018
06:10

Čechů se v Evropské unii příliš nelíbí. Vyplývá to alespoň z rozsáhlého průzkumu Eurobarometer, ze kterého už několikrát vyšli právě Češi jako největší euroskeptici. Momentálně si jen 39 procent z nich myslí, že členství v EU je dobrá věc. Celkem 4 z 5 Čechů se ani nezajímá o evropské volby, které proběhnou v květnu příštího roku. Většina ani neví, kdy proběhnou.

Poslední mezinárodní srovnání ukazuje, že si 17 procent Čechů myslí, že členství v EU je vyloženě špatné. A pouze 39 procent to vnímá opačně. Žádný jiný evropský národ není skeptičtější. Češi také nejméně věří ve společnou měnu euro. Pozitivně ji vnímá jen každý pátý Čech, což je méně než v Británii, která si už před lety pro euro vyjednala výjimku a navíc z EU odchází.

Průzkum Eurobarometeru rovněž ukazuje, že Češi se prakticky vůbec nezajímají o volby do Evropského parlamentu, ve kterém má Česko 21 europoslanců. Nové volby proběhnou už na jaře příští rok, ale jen 77 procent lidí ví, že se vůbec budou konat. A celkem 4 z 5 Čechů se o eurovolby vůbec nezajímá, což je opět nejvíce ze všech zemí.

Naopak velký zájem jít k eurovolbám má jen 1 z 50 Čechů. Vzhledem k tomu, že v Česku je 8,3 milionů oprávěných voličů, může jít přibližně o 166 tisíc lidí.

Po Česku věří v EU nejméně také Italové (42 %), Chorvati (44 %), Řekové (45 %). Naproti tomu nejvíce „eurooptimističtí“ jsou lidé v Lucembursku (87 %), Irsku (85 %), Německu (81 %) a Nizozemsku (78 %).

Současný šéf Evropské komise na Slovensku Ladislav Miko věří, že názor na EU se v Česku změní poté, co všichni uvidí dopady odchodu Británie. „Riziko czexitu je tím menší, čím dříve uvidíme výsledky brexitu. Osobně si myslím, že brexit má samé špatné důsledky a jeden jediný dobrý - uvidíme, co to znamená. Myslím si, že normální lidé uvidí, co bylo na straně slibů, a co bude realita,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Podle něj to paradoxně „otevře oči“ mnoha lidem, kteří si myslí, že Čechům by bylo lépe mimo EU.

Češi nadávají na byrokracii v EU

Přestože mnozí Češi na byrokratický Brusel nadávají, neuvědomují si, nakolik je Česko na EU závislé. „Naše republika vyváží 80 procent exportu do EU a najednou by byly uzavřené hranice. Výstup znamená, že se uzavíráte vůči světu. Jenže ten vás vlastně tolik nepotřebuje, ale my jako otevřená ekonomika ho potřebujeme,“ uvedl už dříve ve studiu Blesku ekonom Martin Mašát.

Podle odborníka bychom se rychle vrátili do doby před 20 lety, tedy doby celních prohlídek a čekání na hranicích. Zdražily by potraviny, zboží a také by nastalo rozsáhlé propouštění.

Podívejte se na další informace ve videu:

aIIahakbar ( 26. listopadu 2018 12:24 )

NA KTERÉ PLANETĚ NĚKDO TAKOVÝ EXISTUJE, KDE TO ŽIJEŠ?

aIIahakbar ( 26. listopadu 2018 12:18 )

Ale má pravdu.

hejhej ( 26. listopadu 2018 11:07 )

Taky do diktátorského spolku, kteří usilují o likvidaci Evropy nevolím.

prasatkopepicek ( 26. listopadu 2018 10:59 )

ty jsi ale rozumbrada

prasatkopepicek ( 26. listopadu 2018 10:42 )

Cesi volit nejdou protoze spackovat od klavesnice je o dost pohodlnejsi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa