Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lídři EU chválili rozvod s Británií za půl hodiny. Dohodu podpořil i Babiš

Aktualizováno -
25. listopadu 2018
14:00
Autor: ČTK, for, kal - 
24. listopadu 2018
20:29

Premiéři a prezidenti 27 zemí Evropské unie podpořili návrh dohody o odchodu Británie z EU i politickou deklaraci o budoucích vztazích. Na Twitteru to uvedl šéf předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfům států a vlád zabralo rozhodnutí přibližně půl hodiny. Česko na mimořádném summitu v Bruselu zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO), brexit je plánovaný na 29. března 2019. Rozsáhlá smlouva upravuje okolnosti samotného brexitu a řeší kromě jiného i přechodné období. Související deklarace popisuje, jak by mělo vypadat těsné partnerství EU a Británie v řadě oblastí.

„Jednání dnes bylo rychlé a věcné, a jasně tak potvrdilo, že Evropská unie je v případě brexitu silná a jednotná. Brexit není výhrou pro nikoho, nebojujeme, hledáme ten nejlepší možný kompromis. A jsem přesvědčený, že dnes se nám to podařilo,“ uvedl po jednání český premiér Andrej Babiš (ANO).

„Evropská rada dnes proces brexitu úspěšně završila, teď je na řadě britský parlament. Bez ratifikace dohody bohužel stále musíme počítat s možností tzv. divokého brexitu. Ten by měl značné dopady na obě strany. Nikdo takový scénář nechceme, ale musíme se pro jistotu připravit i na něj,“ dodal Babiš.

Problém s Gibraltarem zmizel na poslední chvíli

Nad summitem přitom visel do sobotního odpoledne otazník. Zbývalo totiž vyřešit na poslední chvíli vznesený problém, který s textem měla kvůli britskému Gibraltaru španělská vláda.

Po uklidnění požadavků Madridu bylo jasné, že sedmadvacítka svůj díl práce na spořádaném a smlouvou podloženém brexitu splní. Poté, co nyní dokument na summitu politicky podpořili všichni přítomní prezidenti a premiéři, dostane 585 stran „rozvodové“ smlouvy k posouzení Evropský parlament. Následně ji na návrh Evropské komise v souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterou se brexit řídí, formálně potvrdí Rada EU kvalifikovanou většinou.

Větší potíže se dají čekat na britské straně. S dokumentem už souhlasila - byť za cenu několika rezignací - vláda premiérky Theresy Mayové. Tu nyní čeká komplikovaný úkol, neboť musí dokument prosadit ve skeptickém britském parlamentu, kde nemá jistou většinu.

Tvrdý brexit se zmatky a negativy

Pokud se to nepodaří, bude EU27 i Británie zřejmě mířit k tomu, že země 29. března 2019 unii opustí „natvrdo“ se všemi zmatky a negativními důsledky, které by přineslo okamžité přetnutí čtyři desítky let vznikajících integračních vazeb.

Dohoda o vystoupení se zabývá oblastmi, které přímo souvisejí s brexitem. Vyjednávači řešili otázky týkající se udržení práv občanů EU v Británii - a Britů v EU - po brexitu nebo vyrovnání finančních závazků země vůči unijnímu rozpočtu. Vyjednávání po řadu měsíců komplikoval problém pojistky mající zajistit udržení volného pohybu zboží přes hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Právě tato věc Mayové dál nejvíce komplikuje politickou situaci doma.

Británie si nechává „zadní vrátka“

„Rozvodová“ smlouva také zajišťuje existenci přechodného období do konce roku 2020 s tím, že pokud se obě strany dohodnou, může být „o rok, či dva“ prodlouženo. Po tuto dobu už Británie nebude v EU a jeho politických institucích, nebude se tedy podílet na rozhodování bloku. Pro firmy a občany se však nic nemění, dál budou platit stávající pravidla.

Přechodné období také mají obě strany využít k tomu, aby domluvily a uzavřely klíčové smlouvy upravující jejich vzájemné vztahy do budoucnosti. Čeho chtějí dosáhnout, popisuje 26 stran právně nezávazné politické deklarace, kterou v neděli premiéři a prezidenti také odsouhlasí.

Přátelé zůstávají přáteli, až do konce“

Zájem podle textu mají na ambiciózním, širokém a vyváženém hospodářském partnerství při zachování integrity unijního jednotného trhu. Cílem má být vznik zóny volného obchodu s těsnou celní a regulační spoluprací a pravidly, které zajistí rovné podmínky a spravedlivou hospodářskou soutěž. EU a Británie se také dohodly na úzké koordinaci a spolupráci v obranné, bezpečnostní a mezinárodní politice, včetně například domluv na společném uvalování sankcí a podobně.

Na straně sedmadvacítky se po nedělním politickém potvrzení šéfy států a vlád 27 zemí už potíže s podporou textů nečekají. Tusk na Twitteru s odkazem na text skupiny Queen a jejího zpěváka Freddieho Mercuryho, od jehož smrti v neděli uplynulo 27 let,poznamenal, že „přátelé zůstávají přáteli, až do konce“.

willi48 ( 26. listopadu 2018 11:02 )

To dá rozum, že Bureš podpořil dohodu a to rychle. Už se nemohl dočkat hudlana na rozloučenou.

vihor ( 25. listopadu 2018 13:00 )

Ono to je celé složitější. Královstvími jsou i Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Dánsko a Švédsko. Celý ten projekt EU je spíš projektem evropské aristokracie a rozšiřování jejich území bez boje. Britské království je díky Commonwealthu nejmocnějším z evropských království, a prostě nechce, aby jim do jejich věcí mluvila slabší království.

fido2 ( 25. listopadu 2018 10:49 )

Oligarcha a socialismus? Co hulíš za matroš?

fido2 ( 25. listopadu 2018 10:47 )

Mají tam ještě královnu, středověk. V unii nemají co dělat.Leda, až se jí zbaví...

Miloslav123 ( 25. listopadu 2018 10:10 )

Pořád ještě existuje určitá pravděpodobnost, že spadne pod stůl dohoda, na které se britští vyjednavači shodli se svými protějšky z EU. Potom by se mohlo konat druhé referendum o členství v Evropské unii, v němž by se mohli britští voliči rozhodnout pro setrvání v EU. Brexit ve své podstatě směřuje proti žádoucímu směru vývoje mocensko-politického uspořádání světa. Politický vývoj lidstva neodvratně směřuje ke vzniku globální vlády, která napraví vztahy v odsouzeníhodné mezinárodní politice i vztahy v politice jednotlivých států. Pokud globální vláda vznikne na základě demokratických principů rozhodování, nelze proti nastolení takové světovlády nic racionálního namítat. Jedna možná cesta vzniku Globální federace, která napraví vztahy v současné mezinárodní politice i v politice jednotlivých států a nastolí trvalý mír na celé planetě, je uvedena v článku: SOUČASNOST A BUDOUCNOST LIDSTVA - http://miloslav7.blogspot.com/2018/11/soucasnost-budoucnost-lidstva.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa