Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brexit vážně ohrozil problém s Gibraltarem. Britové s EU ho ale zažehnali

Autor: peb, ČTK - 
24. listopadu 2018
16:25

Byl to problém, který mohl celý brexit ohrozit. Necelý den před začátkem mimořádného summitu EU se podařilo vyřešit námitky, které kvůli Gibraltaru na poslední chvíli vzneslo Španělsko. Potvrdili to nejprve diplomaté a poté i španělský premiér Pedro Sanchéz. Na summitu mají premiéři a prezidenti sedmadvaceti zemí potvrdit dohodu o vystoupení Británie z unijního bloku.

 

Britská vláda v krátkém prohlášení uvedla, že článek smlouvy o brexitu, se kterým mělo Španělsko problém, nijak nepředurčuje územní rozsah v budoucnosti uzavíraných smluv mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

Španělský premiér v Madridu odpoledne prohlásil, že EU a Británie ohledně Gibraltaru přijaly požadavky jeho vlády. Na summitu hodlá dohodnuté podmínky brexitu podpořit.

Tusk: EU obstála v testu jednoty a solidarity

Španělé v minulých dnech na poslední chvíli zdramatizovali přípravu nedělní vrcholné schůzky požadavkem jasné garance toho, že jakékoliv budoucí dohody týkající se Gibraltaru budou dojednávány přímo mezi Madridem a Londýnem.

Nynější řešení, na jehož vzniku pracovali diplomaté přes noc, tak znamená zelenou pro summit v neděli dopoledne. Šéf vrcholných unijních schůzek Donald Tusk okamžitě poslal do hlavních měst příslušnou pozvánku. Napsal v ní, že sedmadvacítka obstála v testu jednoty a solidarity. Premiérům a prezidentům doporučí podpořit dokumenty související s britským odchodem na konci března 2019.

V Bruselu ještě v sobotu v podvečer jedná britská premiérka Theresa Mayová s Tuskem i šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Smlouva o brexitu se vztahuje i na Gibraltar

Problém měla španělská vláda s článkem 184 návrhu dohody, který v zásadě velmi obecně uvádí, že EU a Británie mají zájem v budoucnu v dobré víře a rychle uzavřít dohody o budoucích vztazích tak, aby mohly začít platit ihned po konci přechodného období.

Britská vláda nyní veřejně článek interpretovala v tom smyslu, že se v něm nikde nehovoří o územním rozsahu podobných smluv a nikde v něm tedy nestojí, že se musí týkat stejných území jako samotná smlouva o brexitu. Ta se totiž pochopitelně vztahuje i na Gibraltar.

Britský velvyslanec při EU Tim Barrow zároveň v doprovodném dopise zdůraznil, že interpretace nemění nic na postoji britské vlády, která hodlá o budoucích smlouvách vždy vyjednávat jménem všech území, za jejichž vnější vztahy je odpovědná.

Smlouva o vystoupení definuje samotné podmínky odchodu Británie, týká se práv občanů, finančního vyrovnání, obsahuje pojistku pro udržení volné hranice mezi Irskem a Severním Irskem a další body. 

Dohoda také ustavuje přechodné období do konce roku 2020, které může být o rok či dva prodlouženo. Právě v této době chtějí EU a Británie uzavřít klíčové smlouvy o budoucích ekonomických či bezpečnostních vztazích - jejich územní rozsah ovšem ke klidu španělského premiéra není nijak předem definován.

hades ( 24. listopadu 2018 19:07 )

" Existuje určitá pravděpodobnost, že spadne pod stůl dohoda o brexitu ". I bez dohody GB odchází z EU. Hlavo.

Miloslav123 ( 24. listopadu 2018 17:00 )

Existuje určitá pravděpodobnost, že spadne pod stůl dohoda o brexitu, na které se britští vyjednavači shodli se svými protějšky z EU. Potom by se mohlo konat druhé referendum o členství v Evropské unii, v němž by se mohli britští voliči rozhodnout pro setrvání v EU. Brexit ve své podstatě směřuje proti žádoucímu směru vývoje mocensko-politického uspořádání světa. Politický vývoj lidstva neodvratně směřuje ke vzniku globální vlády, která napraví vztahy v odsouzeníhodné mezinárodní politice i vztahy v politice jednotlivých států. Pokud globální vláda vznikne na základě demokratických principů rozhodování, nelze proti nastolení takové světovlády nic racionálního namítat. Jedna možná cesta vzniku Globální federace, která napraví vztahy v současné mezinárodní politice i v politice jednotlivých států a nastolí trvalý mír na celé planetě, je uvedena v článku: SOUČASNOST A BUDOUCNOST LIDSTVA - http://miloslav7.blogspot.com/2018/11/soucasnost-budoucnost-lidstva.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa