Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sobečtí Britové by měli udělat nové referendum o brexitu, vzkázal Mayové španělský premiér

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. listopadu 2018
20:50

Britská premiérka Theresa Mayová se na poslední chvíli snaží zachránit svůj plán pro odchod Británie z Evropské unie. Bojuje na všech frontách, narazila na odpor ve vlastní vládě, Britové navíc volají po novém referendu a v Bruselu podle tisku dostala ultimátum, s „rozvodovou“ dohodou musí přijít do úterka. Nevyžádanou radu jí nabídl španělský premiér Pedro Sánchez: „Kdybych byl Mayová, svolil bych k druhému referendu.“ Zprávu přinesl deník The Guardian.

Sánchez se nechal slyšet, že sobectví Velké Británii ublíží nejen Evropě, ale obrátí se i proti Britům. Sám uvedl, že on by svolil ke druhému referendu o odchodu z Evropské unie, čemuž se Mayová brání. „Kdybych byl vámi, bez pochyb bych uspořádal druhé refendum,“ vzkázal Sánchez Mayové skrze server Politico.

Podle Sáncheze se Britové do EU vrátí

„Blíží se podpis odchodové smlouvy, to je pravda. Osobně bych ale rád viděl nové hlasování. Nemusí to být hned teď, ale třeba za nějaký čas, až si vyzkouší život bez Unie. Možná se rozhodnou se do EU vrátit,“ vysvětlil Sánchez. Premiér následně uznal, že Británie je „skvělá země“, která měla kladný vliv na evropskou politiku. Vzápětí doplnil, že v poslední době se ale Britové dali na „na cestu, kde sledují jen vlastní prospěch“. „To není dobré ani pro EU, a nakonec se to obrátí proti nim.“

„Odchod Británie z EU je ztrátou, jak pro Unii, tak pro ně. Věřím, že toho v budoucnosti budou litovat a vrátí se mezi členské státy,“ prohlásil Sánchez. Připomněl, že v Británii často probíhají protesty proti brexitu. „Všechny tyhle protesty a referenda mají jediný výsledek: polarizují a rozbíjejí společnost,“ řekl premiér, narážel tím také na loňský boj Katalánska za nezávislost.

Pro druhé referendum je i Babiš

Sánchez není jediným evropským lídrem, který podpořil konání druhého referenda, které by rozhodlo o odchodu Británie z EU. Tento nápad podpořil také maltský premiér Joseph Muscat a český premiér Andrej Babiš. Španělský premiér rovněž ujistil Brity žijící ve Španělsku, že zachovává všechny jejich práva. Stejnou věc slíbila také Mayová občanům EU.

 

Taurus70 ( 13. listopadu 2018 06:54 )

To by se vam tak libilo Spanelska nemakacenka,chybi manana co?😂😂

Lisa Williams ( 12. listopadu 2018 23:43 )

Chceš najít si ženu na jednu noc? Vítejte na ==> www.3xDate.top

gabreta ( 12. listopadu 2018 21:58 )

Že by to Španělský vemeno přijalo Katalánský referendum taky?

Digitt ( 12. listopadu 2018 21:46 )

Ten cikán by si měl hledět svá zadužený země...

mak ( 12. listopadu 2018 21:26 )

Hlasovaní uz BYLO!! Tp, ze se Sanchezovi a jiným nehodí,aby GB z EU odešla,je věc jiná. Volby dopadly jinak, nez jsme chtěli? Uděláme ve volby! = to jsou komunisticke manyry. Sanchez zvolen spaneslkym prezidentem? Navrhuji ove hlasovaní! Kdybych byl Sanchez, dal bych hlasovat znovu!! Bože, ke za logiku?? 😲🙄 Sanchezovi doporucuju hlaspvat at nechá v Katalansku!!!

Zobrazit celou diskusi