Se zesnulým knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel ve Vídni 12. listopadu, se může veřejnost rozloučit do pátku, vždy od 12 do 22 hodin.
Ve středu už kolem čtvrt na deset přijel na místo vůz, který rakev do kostela Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem přivezl. Byla překryta schwarzenberskou modrobílou vlajkou a krátce nato byla nainstalována na místo, přímo před oltář.

Krátce před dvanáctou se na místě začala tvořit fronta lidí, která se každou vteřinou prodlužovala. „Byla to velká osobnost, která se bezpochyby zapsala do našich dějin. Je pro mě pocta, že se s ním můžu rozloučit,“ řekla Blesku na místě seniorka Vlaďka, která se přišla Schwarzenbergovi poklonit mezi prvními „Kousek odsud pracuju, tak jsem si říkala, že to zkusím přes oběd, jestli tu nebude moc velká fronta. Mám štěstí, jsem ráda, že jsem se mohla s tak významnou osobností rozloučit,“ uvedla Olga.

Video
Video se připravuje ...

První den vystavení rakve s urnou Karla Schwarzenberga (6. prosince 2023) Blesk.cz - Veronika Foltová

„Jeden z nejlepších“

„Na osobnosti jak byl pan Karel Schwarzenberg nesmíme zapomenout, je mi moc lito, ze už není mezi námi. Jsem tedy alespoň ráda, že mám možnost se s ním alespoň takto rozloučit,“ vyjádřila paní Michaela, která se zesnulému státníkovi přišla poklonit. „Moc oceňuji jeho přání, abychom místo květin přispěli na pomoc Ukrajině, to udělám moc ráda, mám připravenou pětistovku,“ dodala.

„S manželem jsme se sešli po práci s tím, že se půjdeme rozloučit s panem Karlem Schwarzenbergem,“ sdělila Blesku Karolina, která se do kostela vypravila v podvečerních hodinách – jak sama uvedla, po práci. Co pro ní velký politik znamenal? „Byl významnou osobností a podle mého jeden z nejlepších porevolučních politiků, jaké jsme kdy měli.“

Rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, 6. prosince 2023, Praha ve večerních hodinách.
Autor: Veronika Foltová

Okolo fronty procházejí skupiny turistů. Průvodci jim vysvětlují, ze v kostele probíhá rozloučení s Karlem Schwarzenbergem, proto lide stojí frontu. Dokonce i několik jednotlivců se policistů vyptává, proč lidé stojí frontu. Na jméno knížete většina reaguje pokýváním hlavy. Kostel se za zvuku sirén a zvonů otevřel přesně ve 12:00, kdy na místě byly už desítky lidí, první nával byl ale během 20 minut odbaven. Během přvní hodiny dorazilo 320 lidí.

Je vyzdoben velmi skromně, jak avizovala mluvčí řádu maltézských rytířů Jana Balharová. Lidé, kteří se Schwarzenbergovi přijdou poklonit, najdou na místě tři obrovské věnce na podstavcích s nápisy na trikoloře - jeden, vyzdobený rudými růžemi, je od Městské části Praha 1, další dva s červenými a bílými květinami pak zajistil Senát a Poslanecká sněmovna.

Anketa

Chystáte se osobně rozloučit s Karlem Schwarzenbergem

Ano
Ne

Podle tiskové zprávy k poslednímu rozloučení, zveřejněné na facebookovém profilu Karla Schwarzenberga, je v uzavřené rakvi uložena urna, kníže byl totiž podle zdrojů z jeho okolí zpopelněn. Kostel, kam se lidé mohou přijít Schwarzenbergovi poklonit, se nachází poblíž Karlova mostu na adrese Lázeňská 285, Malá Strana. 

Rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, 6. prosince 2023, Praha.
Autor: Blesk:David Kundrat/CZECH NEWS CENTER CNC / David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl

Jak to v kostele probíhá?

V kostele jsou dvě brány, jednou lidé chodí dovnitř a staví se do fronty, druhou pak vycházejí. „Je to vymezené takovými červenými selany, aby lidé věděli, kudy chodit. Půjdou půlkruhem před oltář, tam je vystavená rakev, před ní se mohou poklonit, případně dát nějaké květiny. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby místo květin dávali finanční dary, jak si to pan Schwarzenberg přál, ale mohou položit květiny,“ řekla Blesku Balharová.

„Potom se vrací okruhem zpátky z kostela ven. Než ho opustí, je u východu vystavena kasička, kde lidé mohou dávat přímo buď peníze, anebo je možnost zaplatit přes QR kód. Těsně před východem z kostela je ještě kondolenční kniha, kde se mohou lidé podepsat nebo nechat nějaký vzkaz,“ dodala mluvčí. Do kasičky lidé házejí nejčastějí po dvou stovkách. Je u ní také vysvětlení - místo květin si Schwarzenberg přál peníze na charitativní činnost Českého velkopřevorství Suverénního řádu Maltézských rytířů, jeho členy byl on i jeho předkové, a na obranu Ukrajiny.

Před kostelem na prostranství je chodník rozdělený na dvě části tak, aby mohli lidé chodit dovnitř a ven a nemísili se. Očekává se, že fronty budou dlouhé, chodník je tak oplocen, aby se lidé neštosovali na silnici. Fronta je směřována Lázeňskou ulicí na Velkopřevorské náměstí. Lidé, kteří do kostela přijdou, dostávají papírovou pamětní kartičku s vyobrazením Pražského Jezulátka, modlitbami a fotografií Karla Schwarzenberga s daty jeho narození a úmrtí.

Čestnou stráž u uzavřené rakve drží skauti a členové armády, sdělil Suverénní řád Maltézských rytířů. Kostel, ve kterém je rakev k vidění, je součástí areálu, kde maltézský řád sídlí od 12. století. V roce 1378 zde bylo před pohřbem vystaveno i tělo českého krále Karla IV., kterého mezi své předky počítá i rod Schwarzenbergů. Na místě jsou také hasiči, policisté a strážníci.

Pohřeb v katedrále

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem, příslušníkem jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Do Prahy se na poslední rozloučení sjedou stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů.

Po sobotním obřadu budou Schwarzenbergovy pozůstatky uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Video
Video se připravuje ...

Rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, 6. prosince 2023, Praha ve večerních hodinách. Veronika Foltová

Fotogalerie
107 fotografií