Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mše za Schwarzenberga v Krumlově: Dorazil synovec Ferdinand, syna Jana skolil covid

Autor: ČTK - 
18. ledna 2024
21:10

Český Krumlov se dnes rozloučil s bývalým politikem a šlechticem Karlem Schwarzenbergem. Zástupce Schwarzenbergovy rodiny dnes přijal českokrumlovský starosta a následně se konala v kostele zádušní mše. Město v minulosti spadalo do vévodství, kterému Schwarzenbergové vládli. Schwarzenberg zemřel loni v listopadu.

Na rozloučení do Českého Krumlova dnes dorazila Schwarzenbergova snacha Francesca a synovec Ferdinand. Prošli náměstí k radnici kordonem, který tvořili zástupci Schwarzenberské granátnické gardy a Sokola. Při uvítání před městským úřadem vystoupil folklorní soubor Jitřenka, jehož členové podle tradice přivítali návštěvu i chlebem a solí od Anety Dufkové. Ferdinand i Francesca Schwarzenbergovi si ulomili kousek a ochutnali. Krumlovská pekařka Aneta Dufková chléb na uvítání pekla pro Karla Schwarzenberga i při jeho poslední návštěvě města v roce 2019. „Bohužel dnes nemohl dorazit syn Jan, který má covid, a lékaři mu nedoporučovali, aby šel mezi lidi,“ řekl ČTK hejtman Schwarzenberské granátnické gardy Martin Neudörfl.

Následným rekviem slouženým v latině v kostele se rodina vrátila ke zvykům z minulosti. „Navazujeme na prvorepublikovou předválečnou tradici, kterou ukončili nacisté za druhé světové války,“ uvedl Neudörfl. Dodal, že dříve se při zádušní mši vystavovala vévodská koruna, která se však za války ztratila. „Díky rodině jsme však mohli vystavit knížecí klobouk,“ uvedl Neudörfl. Klobouk si mohou lidé prohlédnout v kostele od středy.

Krumlovské vévodství patřilo Schwarzenbergům od počátku 18. století. Rodina o českokrumlovský majetek přišla po druhé světové válce, kdy jej stát vyvlastnil. Karel Schwarzenberg však přesto zůstal až do své smrti vévodou krumlovským.

Oficiální rozloučení se Schwarzenbergem bylo loni 9. prosince v pražské katedrále svatého Víta. O den později uložili jeho blízcí ostatky do rodinné hrobky u zámku Orlík na Písecku. Ve středu 17. ledna byla vzpomínková mše ve Starém Sedle, které je součástí Orlíku nad Vltavou. Již dříve byly zádušní mše v rakouském Murau a německém městě Schwarzenberg. Šlo o místa spojená se Schwarzenbergovým životem.

Bývalý ministr zahraničí, poslanec, senátor, hradní kancléř Václava Havla a příslušník jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů zemřel 12. listopadu ve Vídni. Bylo mu 85 let.

Video  Sbohem, tati: Schwarzenbergovu rakev převezli z Prahy na Orlík. Syn Jan ji před odjezdem políbil  - ČTK, Blesk - David Malík / Foto ČTK - Ondřej Deml
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa